De exemplu, fostul președinte Donald Trump a scris că în Philadelphia ar exista ”o fraudă masivă” și că forțele de ordine ar cunoaște acest lucru și ar fi pregătite să intervină. Ciudat, sau nu, autoritățile din Philadelphia au anunțat că nu știu despre ce vorbește Donald Trump, pentru că alegerile se desfășoară ca la carte.
Conform The Guardian, mesajele de tip fake news care au împânzit rețeaua de socializare deținută de Elon Musk (X) subminează încrederea în procesul electoral și creează potențial de violență. Conform sursei citate, Donald Trump și aliați de top precum multimiliardarul Elon Musk au creat un ”viscol de dezinformare” referitor la vot, înfățișând democrații ca fiind hotărâți să fure alegerile, subminând încrederea în procesul de vot și conducând la potențiale violențe,.
O spun experții în vot și foștii procurori federali. Pentru a semăna îndoieli cu privire la integritatea alegerilor și pentru a juca aceeași carte de joc ca în 2020, Donald Trump și apropiații săi susțin că democrații sunt o grămadă de ”trișori”. În mod similar, Trump a acuzat fără temei că Kamala Harris ar putea câștiga alegerile doar ”dacă ar fi fost alegeri corupte”.
De altfel, experții cred că Donald Trump nu și-ar recunoaște niciodată înfrângerea ipotetică și șansele ca noi episoade asemănătoare asediului Capitoliului să fie din nou de actualitate. Între timp, trebuie menționat că platforma de socializare X, deținută de Musk, care a donat peste 120 de milioane de dolari unui Super Pac care îl susține pe Trump cu eforturi de ieșire la vot în Pennsylvania și alte state cheie, a devenit un furnizor principal de știri false și conspirații pentru cei 200 de milioane de urmăritori.
Musk, cel mai bogat om din lume, cu o avere de aproape 260 de miliarde de dolari, a afirmat fără dovezi că campania lui Trump se îndreaptă către o ”victorie zdrobitoare” asupra lui Harris și a fost condamnat de oficiali electorali cheie din Arizona și Georgia pentru că a permis rețelei de socializare X să răspândească afirmații false.
Bill Gates, oficial electoral de top din comitatul Maricopa, Arizona, a declarat pentru Guardian: ”Elon Musk a făcut o serie de afirmații false despre Maricopa la care eu și alți oficiali am răspuns. Având în vedere că Musk are o platformă atât de mare, ne preocupă în special”. Experții electorali avertizează că volumul tot mai mare de dezinformare și acuzații false de fraudă la vot democrată care implică non-cetățeni, buletine de vot prin corespondență, aparate de vot și multe altele a crescut rapid și este din ce în ce mai greu de combătut.
”Când Musk a cumpărat Twitter și l-a redenumit X, s-a plâns că a cenzurat în mod nedrept punctele de vedere conservatoare și a vrut să facă din acesta o piață de idei necenzurată”, a declarat fostul consilier general al Comisiei Electorale Federale, Larry Noble, pentru The Guardian.
”Acum se pare că Musk își folosește averea și capacitatea de a ajunge la sute de milioane de adepți cu minciuni și teorii ale conspirației”, a completat specialistul. ”Acum, că l-a îmbrățișat pe deplin și deschis pe Trump, el s-a alăturat lui Trump și celorlalți slujitori ai săi pentru a răspândi afirmația că singurul mod în care Trump poate pierde alegerile viitoare este dacă există o fraudă pe scară largă.
Desigur, ei susțin deja, fără dovezi credibile, că deja are loc frauda electorală”, a completat acesta. Narativa lui Musk și Trump ar fi foarte periculoasă pentru că ar putea să le transmită votanților republicani să protesteze violent dacă Trump ar pierde alegerile și, implicit, ar fi furat. Extrem de interesant, un exit poll prezentat de CNN arată că 71% dintre votanți se tem că alegerile vor duce la violențe.