Ruptura dintre Elon Musk şi Donald Trump pare ireversibilă după ultima ispravă a patronului Tesla, care a descris noua lege fiscală a preşedintelui drept o „abominație dezgustătoare”. Remarca a venit la doar câteva ore după ce însuşi Trump, foarte mândru de proiectul său, îl descria ca fiind „mare și frumos”.
Atacul lui Elon Musk a luat prin surprindere echipa lui Trump, mai ales că postarea a fost publicată în timpul unei conferințe de presă ce avea loc la Casa Albă, exacerbând atmosfera deja tensionată de plecarea intempestivă a lui Musk din administraţie. Deși miliardarul își exprimase și anterior rezervele cu privire la proiectul de lege, criticile sale publice au rămas până de curând la un nivel moderat.
Schimbarea bruscă a stilului adoptat de Elon Musk este atribuită, potrivit unor surse citate de Axios și familiarizate cu relația dintre cei doi bărbați, la patru motive principale.
În primul rând este vorba despre eliminarea de către Donald Trump a deducerii fiscale pentru vehiculele electrice, care afectează direct Tesla. Compania cheltuise deja cel puțin 240.000 de dolari pentru lobby în favoarea măsurii, fără succes. Martorii spun că însuşi Musk l-a implorat personal pe Trump să păstreze deducerile. În cele din urmă acesta a eșuat în demersul său, o frustrare care a persistat în ciuda faptului că președintele a transformat peluza Casei Albe într-o reprezentanță Tesla în luna martie, pentru a promova mașinile lui Musk, după ce showroom-urile companiei din mai oraşe fuseseră vandalizate.
În al doilea rând, furia lui Elon Musk ar fi cauzată şi de demiterea sa din funcția de „angajat special al guvernului”, şeful Casei Albe nepermiţându-i să își prelungească mandatul dincolo de cele 130 de zile prevăzute de lege.
O a treia sursă de frustrare ar fi respingerea propunerii lui Elon Musk de a utiliza rețeaua de sateliți Starlink a SpaceX pentru controlul traficului aerian în SUA, Autoritatea Federală a Aviației ridicând în acest caz obiecții tehnice și instituționale. „Nu poți face astfel încât controlul traficului aerian să funcționeze pur și simplu cu ajutorul sateliților”, a declarat o sursă pentru Axios.
Prezența lui Elon Musk în Aripa de Vest a Casei Albe a stârnit şi alte câteva preocupări legate de conflictul de interese, cea mai recentă dintre acestea fiind că 42 de democrați i-au scris inspectorului general al Pentagonului pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la posibila implicare a SpaceX în sistemul de apărare antirachetă Golden Dome.
Punctul de cotitură şi cel care a determinat ruptura dintre cei doi a venit însă sâmbătă seară, când Donald Trump a retras brusc nominalizarea apropiatului lui Musk, Jared Isaacman, pentru funcția de administrator al NASA. Casa Albă sugerase că decizia a fost luată de șeful de cabinet al președintelui, Sergio Gor, care a avut conflicte repetate cu Elon Musk. Această afirmație a fost însă contestată, iar plângerile senatorilor republicani cu privire la istoricul lui Isaacman ca donator democrat au fost, de asemenea, invocate ca motiv pentru această decizie.
„Până la urmă, ceea ce contează e percepția – iar eu sunt destul de sigur că Elon a văzut situația cu NASA ca pe ultima insultă. Și iată-ne unde am ajuns”, a concluzionat un oficial familiarizat cu conflictul.