Bucureştiul a fost martorul marii surprize de la EURO 2020, eliminarea Franţei, campioana mondială en-titre, de către Elveţia în optimile de finală. Vladimir Petkovic a reuşit să-şi construiască o selecţionată puternică, multietnică şi cu rădăcini în aproape toate colţurile lumii.
Kevin Mbabu a fost rezervă în meciul cu Franţa, însă intrarea lui pe teren a adus al doilea gol al elveţienilor. Născut în Elveţia, fundaşul de 26 de ani putea să joace, datorită părinţilor săi, pentru naţionalele Congo şi Franţa.
Manuel Akanji s-a născut în Elveţia şi putea să reprezinte Nigeria, ţară din care provine tatăl fundaşului Borussiei Dortmund.
Denis Zakaria joacă din 2016 pentru naţionala Elveţiei, ţară în care s-a născut într-o familie de imigranţi care provine din Sudanul de Sud şi Congo.
Breel Embolo s-a născut în Younde (Camerun), dar s-a mutat cu mama lui în Franţa după divorţul părinţilor. La şase ani, cei doi au ajuns în Elveţia, după a doua căsătorie a femeii. Fotbalistul a primit cetăţenia elveţiană pe 14 decembrie 2014.
Haris Seferovic a fost eroul Elveţiei în meciul cu Franţa, în care a marcat două goluri. Familia atacantului este originară din Sanski Most, o localitate din Bosnia, şi a ajuns în Ţara Cantoanelor la finalul anilor ’80.
Granit Xhaka, căpitanul Elveţiei, provine dintr-o familie de etnici albanezi din Podujevo, localitate care astăzi se află în Kosovo. Tatăl fotbalistului a fost deţinut politic şi a fost închis între 1986 şi 1990, an în care a fost eliberat. La scurt timp după ieşirea din închisoare, familia Xhaka s-a mutat în Elveţia, însă fratele lui Granit, Taulant, joacă pentru naţionala Albaniei.
Ruben Vargas s-a născut în Elveţia, însă deţine şi cetăţenia Republicii Dominicane, ţară în care s-a născut tatăl acestuia.
Yvon Mvogo s-a născut în Younde (Camerun), iar la şase ani, în 2000, s-a mutat cu mama şi sora lui în Elveţia, după ce tatăl acestuia şi-a abandonat familia. Înainte de Mondialul din 2014, oficialii Federaţiei Cameruneze de Fotbal i-au oferit un loc în naţională, însă portarul a refuzat şi le-a transmis că se simte 100% elveţian.
Ricardo Rodriguez are tatăl din Chile şi mama din Spania, dar s-a născut la Zurich. Primii ani din viaţă au fost foarte dificili pentru fundaşul stânga de 28 de ani, după ce a fost diagnosticat cu hernie diafragmatică la naştere, iar medicii i-au acordat şanse de 50% de supravieţuire.
Djibril Sow s-a născut în Elveţia, însă deţine şi cetăţenia senegaleză datorită tatălui său. A jucat pentru selecţionatele elveţienilor la toate categoriile de vârstă.
Loris Benito are strămoşi spanioli şi este nepotul lui Ivan Benito, fostul portar al lui FC Aarau în perioada 1996-2003.
Admir Mehmedi s-a născut în Gostivar, localitate care astăzi se află în Macedonia de Nord, într-o familie de albanezi. Familia fotbalistului a emigrat în Elveţia în 1993, când acesta avea 2 ani. În 2016, după ce a vizitat ţara natală, Mehmedi a făcut cadou o casă unei familii din Padaliste.
Mario Gavranovic a fost jucătorul care a marcat golul care a trimis meciul Franţa – Elveţia în prelungiri şi apoi la loviturile de departajare. Familia atacantului provine din Gradacac, un mic orăşel din Bosnia, iar strămoşii acestuia sunt croaţi şi bosniaci.
Edimilson Fernandes are strămoşi din Portugalia şi Insulele Capului Verde şi are trei veri care joacă sau au jucat fotbal: Gelson Fernandes (Sporting, Manchester City), Manuel Fernandes (Benfica, Valencia) şi Cabral (FC Basel, Sunderland).
Xherdan Shaqiri este starul naţionalei Elveţiei, însă s-a născut la Gjilan, localitate care azi se află în Kosovo, într-o familie de etnici albanezi şi kosovari. În 1992, când fotbalistul avea un an, familia acestuia s-a mutat în Elveţia. Tatăl acestuia nu vorbea limba germană şi a muncit ca spălător de vase în diferite restaurante, ca mai apoi să lucreze în construcţii, în timp ce mama lui făcea curat în clădirile de birouri, iar Xherdan şi fratele lui o ajutau deseori.
Becir Omeragic s-a născut în Elveţia din părinţi bosniaci. La 19 ani, împliniţi pe 20 ianuarie, fundaşul este mezinul selecţionatei lui Vladimir Petkovic la EURO 2020.
Eray Comert provine dintr-o familie de turci care s-a mutat din Turcia în anii ’90. Până în august 2018, numele de familie al fotbalistului era scris Cumart, până când el şi părinţii acestuia au reuşit să corecteze o greşeală veche.
Jordan Lotomba are cetăţenie congoleză din partea mamei, iar tatăl acestuia provine din Angola, însă a preferat să joace pentru naţionala Elveţiei, ţară în care s-a născut în urmă cu 22 de ani.