News

Elveția ia în considerare închisoare sau 3.000 de euro amendă pentru cei care îşi încălzesc casa la peste 19 grade, dacă este forțată să raționalizeze gaz din cauza războiului din Ucraina

Consiliul Federal (Guvernul) al Elveției a pregătit măsuri drastice pentru cetățenii care încalcă Ordonanța privind gazele naturale.
07.09.2022 | 23:49
Elvetia ia in considerare inchisoare sau 3000 de euro amenda pentru cei care isi incalzesc casa la peste 19 grade daca este fortata sa rationalizeze gaz din cauza razboiului din Ucraina
La iarnă, cei care au peste 19 grade în locuințe ar putea fi amendați sau ar putea ajunge la închisoare în Elveția. Foto: canva.com
ADVERTISEMENT

Elvețienii au fost informați că dacă la iarnă vor fi probleme cu furnizarea gazelor naturale, Consiliul Federal vrea să ia măsuri drastice. Astfel, persoanele care încalcă Ordonanța privind gazele naturale riscă pedepse cu închisoarea și amenzi.

Măsuri drastice pregătite în Elveția

Conform jurnaliștilor de la Blick, cotidian elvețian în limba germană, în clădirile încălzite cu gaz, temperatura interioară poate fi ridicată până la maximum 19 grade. În același context, apa caldă poate fi încălzită doar până la 60 de grade.

ADVERTISEMENT

Radiatoarele sau corturile cu aer cald vor fi interzise, iar saunele și piscinele ar trebui să rămână reci. Sursa citată arată că situația poate deveni și mai gravă.

În cazul unei acțiuni deliberate – adică dacă un cetățean folosește gazele naturale peste limitele ordonanței –  este posibilă o pedeapsă cu închisoarea de până la trei ani sau o amendă care poate ajunge la 3.000 de euro. Chiar și în cazul încălcării neglijente a măsurilor, se poate aplica o amendă.

ADVERTISEMENT

Aceste măsuri sunt prevăzute în Legea federală privind aprovizionarea economică națională, la care Departamentul Federal pentru Afaceri Economice (EAER) face referire în mod explicit într-un document oficial.

Cine poate plăti mai scump

Încălcările Legii naționale de aprovizionare economică sunt întotdeauna contravenții sau, în unele cazuri, chiar infracțiuni și trebuie urmărite din oficiu de către cantoane”, explică Markus Spörndli, purtător de cuvânt al EAER. Prin urmare, legea nu oferă “nicio bază pentru amenzi administrative”.

ADVERTISEMENT

Legea arată că o persoană care setează din greșeală termostatul va scăpa mai ușor decât cineva care își încălzește intenționat piscina la 25 de grade. Sancțiunea pentru o companie care își depășește în mod deliberat cota de gaz va fi probabil mai severă.

Autoritățile elvețiene au anunțat că nu va exista o vânătoare generalizată a cetățenilor mai friguroși. “Nu suntem un stat polițienesc. Poliția nu merge în jurul casei tuturor, dar pot exista controale selective“, a declarat miercurea trecută ministrul economiei, Guy Parmelin (62 de ani).

ADVERTISEMENT

Există, de asemenea, reglementări în alte domenii care nu sunt verificate în mod constant. “Proiectele de ordonanțe se bazează în primul rând pe faptul că marea majoritate a populației respectă legea“, subliniază Spörndli. Dar chiar și așa, controalele nu sunt imposibile.

Este cam greu de raportat, controlat și dovedit

De exemplu, dacă o persoană este pârâtă de un vecin furios sau de un polițist prea zelos că se încălzește la 20 de grade în loc de 19, trebuie să se aștepte la o amendă. Dacă infracțiunea a fost raportată și controlată, și a putut fi dovedită ulterior,  conform celor spuse de Spörndli.

Cu toate acestea, guvernul federal este conștient de faptul că operează într-o zonă gri. Doar întrebarea dacă măsurătorile au fost făcute la locul potrivit – un perete exterior poate fi mai rece decât un perete interior – ar putea fi o problemă pentru instanțele de judecată.

Iar în ceea ce privește interdicția de încălzire pentru clădirile nefolosite, EAER precizează că este extrem de dificil de definit mai detaliat criteriul ”nefolosit”. Unde ar trebui să se situeze în mod rezonabil granița dintre utilizare și neutilizare reprezintă o mare provocare pentru legiuitor.

Totuși, experiența din perioada pandemiei de Covid-19 arată că polițiștii se așteaptă la denunțuri. Ar mai fi o problemă. Din cauza dispozițiilor penale actuale, ar trebui să fie implicat și Parchetul sau chiar instanțele de judecată. Cantoanele au termen până la 22 septembrie pentru a-și prezenta preocupările și propunerile cu privire la ordonanța amintită.

ADVERTISEMENT