News

Elveţia, prima ţară care le impune restricţii proprietarilor de maşini electrice. În ce condiţii ar avea voie să mai conducă

Lovitură grea pentru proprietarii de maşini electrice din Elveţia. Guvernul vrea să impună folosirea acestora numai în cazuri de strictă necesitate
05.12.2022 | 18:45
Elvetia prima tara care le impune restrictii proprietarilor de masini electrice In ce conditii ar avea voie sa mai conduca
Elveţia vrea să folosească folosirea maşinilor electrice doar pentru necesităţi Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Creșterea ponderii mașinilor electrice pe piața de vehicule noi a oprit tendința de acordare de beneficii pentru proprietarii de astfel de vehicule, cel puțin atunci când vine vorba de beneficii de stat precum subvenții, parcare gratuită și reduceri la taxe de drum. Unele țări au eliminat unele dintre beneficiile existente, iar altele, precum Elveția, plănuiesc măsuri și mai drastice.

Restricţii drastice şi pentru gospodăriile private

Elveția are în vedere introducerea de restricții pentru proprietarii privați de mașini electrice, nu pentru a genera venituri suplimentare la bugetul de stat, ci pentru a economisi energie electrică.

ADVERTISEMENT

Practic, după cum scrie Der Spiegel, Elveția ar putea fi prima țară care impune interdicții de conducere pentru mașinile electrice, în caz de urgență.

În  proiectul de regulament privind restricțiile și interdicțiile de utilizare a energiei electrice elaborat de guvernul elveţian se spune: “Utilizarea privată a mașinilor electrice este permisă doar pentru călătorii absolut necesare (de exemplu, practică profesională, cumpărături, vizita la medic, participarea la evenimente religioase, participarea la întâlniri în instanță)”. În acelaşi timp, se are în vedere și o limită de viteză mai strictă pe autostrăzi.

ADVERTISEMENT

Această restricție ar urma să fie introdusă într-un aşa-numit al 3-lea nivel de escaladare a crizei, iar înainte de acest nivel s-ar face economii în instituțiile publice și în gospodării.

Mașinile de spălat, de exemplu, ar trebui să funcționeze numai la maximum 40 de grade, iar suflantele de frunze, încălzitoarele de terasă, încălzitoarele de scaune din telescaun este interzis să fie acţionate. Mai mult, videoclipurile de la serviciile de streaming ar trebui să fie redate numai în rezoluție SD.

ADVERTISEMENT

Același proiect prevede introducerea unor limite mai mici de viteză pe autostrăzi, totul pentru a realiza economii la consumul de energie, fie că vorbim de energie electrică sau de combustibili fosili.

Elveția își obține cea mai mare parte a energiei electrice din hidrocentrale, dar depinde și de importurile din Germania și Franța. Prin urmare, dacă există o penurie în aceste țări, aceleași probleme se vor răsfrânge şi asupra Ţării Cantoanelor.

ADVERTISEMENT

Germania a introdus deja anumite restricții, astfel că este interzisă încălzirea piscinelor private cu gaz sau electricitate. De asemenea, încălzirea birourilor este limitată la 19 grade Celsius.

ADVERTISEMENT