Creșterea ponderii mașinilor electrice pe piața de vehicule noi a oprit tendința de acordare de beneficii pentru proprietarii de astfel de vehicule, cel puțin atunci când vine vorba de beneficii de stat precum subvenții, parcare gratuită și reduceri la taxe de drum. Unele țări au eliminat unele dintre beneficiile existente, iar altele, precum Elveția, plănuiesc măsuri și mai drastice.
Elveția are în vedere introducerea de restricții pentru proprietarii privați de mașini electrice, nu pentru a genera venituri suplimentare la bugetul de stat, ci pentru a economisi energie electrică.
Practic, după cum scrie Der Spiegel, Elveția ar putea fi prima țară care impune interdicții de conducere pentru mașinile electrice, în caz de urgență.
În proiectul de regulament privind restricțiile și interdicțiile de utilizare a energiei electrice elaborat de guvernul elveţian se spune: “Utilizarea privată a mașinilor electrice este permisă doar pentru călătorii absolut necesare (de exemplu, practică profesională, cumpărături, vizita la medic, participarea la evenimente religioase, participarea la întâlniri în instanță)”. În acelaşi timp, se are în vedere și o limită de viteză mai strictă pe autostrăzi.
Această restricție ar urma să fie introdusă într-un aşa-numit al 3-lea nivel de escaladare a crizei, iar înainte de acest nivel s-ar face economii în instituțiile publice și în gospodării.
Mașinile de spălat, de exemplu, ar trebui să funcționeze numai la maximum 40 de grade, iar suflantele de frunze, încălzitoarele de terasă, încălzitoarele de scaune din telescaun este interzis să fie acţionate. Mai mult, videoclipurile de la serviciile de streaming ar trebui să fie redate numai în rezoluție SD.
Același proiect prevede introducerea unor limite mai mici de viteză pe autostrăzi, totul pentru a realiza economii la consumul de energie, fie că vorbim de energie electrică sau de combustibili fosili.
Elveția își obține cea mai mare parte a energiei electrice din hidrocentrale, dar depinde și de importurile din Germania și Franța. Prin urmare, dacă există o penurie în aceste țări, aceleași probleme se vor răsfrânge şi asupra Ţării Cantoanelor.
Germania a introdus deja anumite restricții, astfel că este interzisă încălzirea piscinelor private cu gaz sau electricitate. De asemenea, încălzirea birourilor este limitată la 19 grade Celsius.