Fotbal intern

Elvir Koljic, “Pasărea Phoenix” din Bănie! Povestea emoţionantă a eroului Universităţii Craiova: a fost dorit de Rangers şi s-a luptat cu accidentări grave

28.06.2020 | 22:33
Elvir Koljic Pasarea Phoenix din Banie Povestea emotionanta a eroului Universitatii Craiova a fost dorit de Rangers si sa luptat cu accidentari grave
ADVERTISEMENT

Victoria Universității Craiova cu CFR Cluj a reprezentat certitudinea că Știința are față de o campioană a primei ligi. După 29 de ani de așteptare, Bănia poate fi din nou capitala fotbalului românesc.

Poate cea mai importantă piesă a puzzle-ului conceput de Cristiano Bergodi este Elvir Koljic. Atacantul bosniac pare să fie într-o formă ideală și dacă va râmâne așa până la finalul campionatului, Craiova are câte un gol asigurat în ultimele meciuri rămase. În Gruia, “Goljic” a marcat din nou şi a deschis drumul oltenilor spre cea mai importantă victorie a sezonului.

ADVERTISEMENT

Dacă ar fi să îl comparăm cu vreun jucător din istoria gloriasă a Universității, nu avem cum să nu îi menționăm asemănarea cu Rodion Cămătaru, golgheterul „Craiovei Maxima”.

Elvir Koljic, noul „Rodion Cămătaru”. Golgheterul Științei a renăscut ca „Pasărea Phoenix”

Povestea lui Elvir Koljic o putem asemăna cu renașterea păsării Phoenix. Fotbalistul născut în Spania, la Valladolid, a început fotbalul la formația NK Ključ, în Bosnia, înainte să ajungă la academia lui Maribor în anul 2011. La 18 ani, în 2013, Koljic a debutat în cariera de fotbalist profesionist pentru Triglav Kranj. Primul său gol a fost înscris pentru Borac Banja Luka, iar „victima” s-a numit Radnik Bijeljina. Înainte să ajungă în Bănie, fotbalistul a aparținut de FK Kup, fiind împrumutat și la polonezii de la Lech Poznan, dar aceștia nu au activat opțiunea de cumpărare definitivă. 

ADVERTISEMENT

 Pe 31 august 2018, Universitatea Craiova anunța transferul unui atacant bosniac al cărui nume nu spunea absolut nimic pentru cunoscătorii fotbalului din România. La o primă vedere, mutarea a părut surprinzătoare, mai ales că Koljic era golgheterul la zi din campionatul Bosniei, cu 8 goluri în 7 runde și se vorbea de un interes al echipelor Rangers și Panathinaikos. Avea o cotă de doar 350.000 de euro când evolua în tricoul formației FK Krupa. 

Ei bine, Devis Mangia a părut că rezolva cea mai mare problemă, lipsa unui atacant de careu. Cu un sezon înainte, Mitriță, Băluță și Gustavo făcuseră o treabă destul de bună în ofensiva Științei, dar se simțea lipsa unui om de „gura porții”. Bosniacul a reușit să înscrie 14 goluri în 21 de partide, dar perioada bună s-a oprit brusc din cauza unei accidentări grave. Convocat la echipa naționala țării sale, Koljic s-a accidentat în meciul Bosnia – Armenia încheiat cu victoria gazdelor, scor 2-1. 

ADVERTISEMENT

Atacantul oltenilor a simțit o înțepătură la coapsă atunci când a sărit după o minge și a ieșit imediat la marginea terenului pentru îngrijiri medicale. Duelul cu Armenia făcea parte dintr-o „dublă” care mai includea partida cu Grecia și contau pentru calificarea la Campionatul European din 2020. 

De remarcat că la începutul anului 2018 atacantul a bifat primele două selecţii la echipa naţională a Bosniei, atunci când a evoluat preț de 61 de minute în meciurile amicale cu Mexic şi SUA.

ADVERTISEMENT

S-a accidentat din nou după o încercare de „foarfecă”.  Are 4 goluri în trei meciuri după pandemie

După o perioadă lungă de timp, Elvir Koljic a reușit să revină pe teren pentru Craiova. Pe 30 septembrie 2019, atacantul în vârstă de 24 de ani a intrat pe teren după 7 luni și a înscris un gol în duelul cu FC Viitorul. Bucuria revenirii pe gazon nu a durat mult, întrucât a venit din nou o accidentare incredibilă. Intrat în minutul 49 al meciului Voluntari – Universitatea, din optimile Cupei României, Koljic s-a accidentat la spate după o încercare de „foarfecă”. Astfel, în anul 2019, bosniacul a fost accidentat timp de nouă luni!

Ei bine, când unele voci spuneau că poate atacantul este terminat și „măcinat” de accidentări, acesta a dovenit contrariul. După pandemie, Elvir Koljic a arătat o formă de invidiat. Patru goluri în ultimele trei meciuri, iar Cristiano Bergodi poate sta liniștit în ceea ce privește „omul din gura porții”.

  • 1.300.000 de euro este cota lui Elvir Koljic, conform site-urilor de specialitate
  • 19 goluri și 5 pase decisive a strâns bosniacul în 34 de partide pentru Universitatea Craiova

  • (P) Cota BETANO pentru Gaz Metan Mediaş – Universitatea Craiova: 1,97 este cota pentru “ambele echipe marchează”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT