News

EMA a aprobat vaccinul pentru copiii de 5-11 ani. Când va începe vaccinarea acestor minori în România

Agenția Europeană a Medicamentelor - EMA a aprobat vaccinul pentru copiii de 5-11 ani. În curând vom afla și când va începe vaccinarea acestor minori în România
25.11.2021 | 14:24
EMA a aprobat vaccinul pentru copiii de 511 ani Cand va incepe vaccinarea acestor minori in Romania
ADVERTISEMENT

Agenția Europeană a Medicamentelor a aprobat joi vaccinul Pfizer/BioNTech împotriva Covid-19 pentru copiii cu vârsta între 5 și 11 ani.

EMA a aprobat vaccinul pentru copiii de 5-11 ani. Cum se va administra

Atât Statele Unite cât și Canada autorizaseră, anterior, utilizarea vaccinului anticoronavirus al celor de la Pfizer pentru această categorie de vârstă.

ADVERTISEMENT

Potrivit studiilor, o doză mică de ser Comirnaty administrată copiilor între 5 și 11 ani este comparabilă ca efect cu o doza mai mare injectată copiilor de peste 12 ani.

Potrivit EMA, administrarea acestui vaccin copiilor se va face cu două doze, rapelul fiind la trei săptămâni distanță de prima injectare.

ADVERTISEMENT

Cât de eficient este serul Pfizer-BioNTech

Potrivit informațiilor oferite de Agenția Europeană a Medicamentelor, „din 1.305 copii care au primit vaccinul, doar trei au dezvoltat simptome de COVID-19, față de 16 din cei 663 de copii care au primit placebo”.

Aceasta înseamnă, potrivit studiului, că serul are o eficiență de 90,7% în prevenirea unei forme simptomatice de COVID-19 (cu toate acestea rata poate varia între 67,7% și 98,3%).

ADVERTISEMENT

Compania americană Pfizer și partenerii lor germani de la BioNTech au depus anterior documentația pentru aprobarea vaccinului de către EMA spunând că ei recomandă imunizarea copiilor din categoria de vârstă 5-11 ani.

Studiul ulterior a arătat că serul Pfizer/BioNTech induce un puternic răspuns imun la această categorie de copii. Cercetarea a fost făcută pe 2.268 de copii, iar primele rezultate au fost anunțate în septembrie.

ADVERTISEMENT

Când va începe vaccinarea în România

Coordonatorului campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță, declara în urmă cu câteva zile că i s-a confirmat că Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) va autoriza serul de la Pfizer pentru categoria de vârstă 5-11 ani în 25 noiembrie. Pe 26 noiembrie, mai spunea medicul, și Comisia Europeană va oferi aceată aprobare.

Minorii de 5-11 ani vor fi imunizați sau la medicul de familie, sau în centrele pentru populația generală, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Probabil că vom asocia către fiecare centru, pe hartă, un icon care să identifice această posibilitate, de administrare la copii, şi, de asemenea, centrul în sine va fi redenumit astfel încât pentru populaţie să fie uşor de identificat şi de efectuat programarea”, a mai spus medicul.

Gheorghiță a precizat și că, cel mai probabil, la mijlocul lunii decembrie ar putea fi aprobat și vaccinul anti-Covid al companiei Moderna. „Cred că la mijlocul lunii decembrie și vaccinul de la compania Moderna va primi recomandarea de autorizare pentru grupa de vârsta 6-11 ani”, a spus Valeriu Gheorghiță.

ADVERTISEMENT