News

EMA, doza a treia de vaccin este recomandată pentru a crește capacitatea de a produce anticorpi. Cine o poate primi după 28 de zile

Agenția Europeană a Medicamentului a emis recomandări privind dozele suplimentare și dozele booster de vaccin Pfizer și dozele suplimentare de ser Moderna.
04.10.2021 | 17:35
EMA doza a treia de vaccin este recomandata pentru a creste capacitatea de a produce anticorpi Cine o poate primi dupa 28 de zile
EMA, doza a treia de vaccin este recomandată pentru a crește capacitatea de a produce anticorpi. Cine o poate primi după 28 de zile Foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Comitetul pentru medicamente umane (CHMP) al Agenției Europeane a Medicamentului (EMA) a concluzionat că o doză suplimentară de vaccinuri contra COVID-19 Comirnaty (produs de Pfizer/BioNTech) și Spikevax (Moderna) poate fi administrată persoanelor cu sistem imunitar grav slăbit, la cel puțin 28 de zile după a doua doză.

Recomandarea vine după ce studiile au arătat că o doză suplimentară din aceste vaccinuri a crescut capacitatea de a produce anticorpi împotriva virusului care provoacă COVID-19 la pacienții cu transplant de organe cu sistem imunitar slăbit.

ADVERTISEMENT

Doza a treia de vaccin, recomandată pentru a crește capacitatea de a produce anticorpi, a decis EMA. Cine o poate primi după 28 de zile

Deși nu există dovezi directe, este de așteptat ca doza suplimentară să mărească protecția cel puțin la unii dintre acești pacienți. EMA va continua să monitorizeze orice date care apar asupra eficienței sale, anunță Agenția.

Informațiile despre produs ale ambelor vaccinuri vor fi actualizate pentru a include această recomandare.

ADVERTISEMENT

Dozele de rapel

Este important să se facă distincția între doza suplimentară pentru persoanele cu sistem imunitar slăbit și dozele de rapel pentru persoanele cu sistem imunitar normal, subliniază EMA.

Pentru cei din urmă, CHMP a evaluat datele pentru Comirnaty (Pfizer) care arată o creștere a nivelurilor de anticorpi atunci când se administrează o doză de rapel la aproximativ 6 luni după a doua doză la persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani.

ADVERTISEMENT

Pe baza acestor date, Comitetul a concluzionat că dozele de rapel pot fi luate în considerare la cel puțin 6 luni după a doua doză pentru persoanele cu vârsta de 18 ani și peste.

La nivel național, organismele de sănătate publică pot emite recomandări oficiale cu privire la utilizarea dozelor de rapel, luând în considerare datele limitate privind eficacitatea și siguranța.

ADVERTISEMENT

Riscul apariției afecțiunilor cardiace inflamatorii sau a altor reacții adverse foarte rare după doza de rapel nu este cunoscut și este monitorizat cu atenție. Așa cum o face pentru toate medicamentele, EMA va continua să analizeze toate datele privind siguranța și eficacitatea vaccinului.

Mai multe informații despre recomandările de rapel pentru Comirnaty vor fi disponibile în informațiile actualizate despre produs.

Comitetul evaluează în prezent date pentru a susține o doză de rapel pentru Spikevax (Modern). EMA va comunica rezultatul la finalizarea evaluării.

Implementarea campaniilor de vaccinare în UE rămâne prerogativa grupurilor naționale de consultanță tehnică pentru imunizare (NITAG) care ghidează campaniile de vaccinare din fiecare stat membru al UE.

Aceste organisme sunt în cea mai bună poziție pentru a lua în considerare condițiile locale, inclusiv răspândirea virusului (în special orice variante de îngrijorare), disponibilitatea vaccinurilor și capacitățile sistemelor naționale de sănătate.

EMA va continua să lucreze îndeaproape cu autoritățile naționale și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) pentru a evalua datele disponibile și pentru a oferi recomandări pentru protejarea publicului în timpul pandemiei în curs.

România a început administrarea dozei booster pe 28 septembrie

În România a început pe 28 septembrie administrarea celei de-a treia doze de vaccin contra COVID-19 ca doză booster. Serurile administrate sunt cele produse pe baza tehnologiei ARN mesager (ARNm).

Pentru a putea beneficia de doza de rapel trebuie să fi trecut 180 de zile de la a doua doză.

Astfel, toate persoanele vaccinate împotriva COVID-19 cu două doze (completă sau heterologă) și pentru care au trecut 180 de zile de la schemă completă se pot programa în platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro pentru administrarea dozei de rapel (booster), indiferent dacă administrarea primelor două doze s-a realizat cu programare în platformă sau direct în centrul de vaccinare.

De asemenea, persoanele eligibile se pot prezenta direct la centrele de vaccinare, doar cu buletinul.

ADVERTISEMENT