News

EMA investighează o posibilă legătură dintre vaccinul Johnson & Johnson și patru cazuri de tromboză apărute după imunizare

09.04.2021 | 17:28
EMA investigheaza o posibila legatura dintre vaccinul Johnson  Johnson si patru cazuri de tromboza aparute dupa imunizare
ADVERTISEMENT

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunțat vineri că a început investigarea unei posibile legături dintre vaccinul Johnson & Johnson și patru cazuri de tromboză apărute după imunizare.

În ultima perioadă, forul medical european a primit o serie de rapoarte legate de cazuri de cheaguri de sânge apărute după administrarea vaccinului Johnson & Johnson.

ADVERTISEMENT

Deocamdată, vaccinul ”Janssen” al companiei americane este utilizat doar pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. În Europa urmează să fie introdus în campania de vaccinare după 19 aprilie.

EMA investighează legătura dintre vaccinul Johnson & Johnson și mai multe cazuri de tromboză apărute după imunizare

Vineri, 9 aprilie, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunțat, într-un comunicat, că membrii din comitetul său de siguranță ”au început o revizuire a unui semnal de siguranță pentru a evalua rapoartele evenimentelor tromboembolice” la persoanele care au primit serul Johnson & Johnson, notează Financial Times.

ADVERTISEMENT

EMA a mai menționat în informare că vaccinul este utilizat doar în SUA. ”Un caz a avut loc într-un studiu clinic și trei cazuri au apărut în timpul lansării vaccinului în SUA”, a spus autoritatea de reglementare sanitară. ”Unul dintre cazuri a fost fatal”.

După cele patru cazuri de tromboză, dintre care unul fatal, și compania americană care produce vaccinul Janssen a emis un comunicat în care dă asigurări că încă nu s-a stabilit o corelație între aceste cazuri și serul Janssen.

ADVERTISEMENT

J&J a anunță că lucrează cu experți și autorități de reglementare pentru a evalua datele. ”Urmărirea noastră atentă a efectelor secundare a dezvăluit un număr mic de evenimente foarte rare în urma vaccinării”.

În prezent, nu s-a stabilit o relație de cauzalitate clară între aceste evenimente rare și vaccinul Janssen Covid-19”, anunță Johnson & Johnson.

ADVERTISEMENT

Când ajunge vaccinul anti-Covid Johnson & Johnson în Europa

Aprobat de EMA pe 11 martie, vaccinul Johnson & Johnson este așteptat să ajungă din 19 aprilie și în țările din Uniunea Europeană. În prezent, vaccinul este administrat în SUA, dar a fost aprobat şi în Canada.

Comisia Europeană UE făcut în primă fază o comandă de 200 de milioane de doze la laboratorul american, cu o opțiune pentru 200 de milioane de doze suplimentare.

Vaccinul Janssen, care este recomandat pentru persoanele peste 18 ani, și se administrează în doză unică, este al patrulea care a primit autorizare de punere pe piață în UE, după Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca.

Acest ser se bazează pe un adenovirus, un virus inofensiv care transmite ”instrucțiunile” din partea virusului care cauzează Covid-19. Detalii despre prospectul vaccinului, AICI.

ADVERTISEMENT