News

EMA recunoaște miocardita și pericardita ca efecte secundare în urma vaccinării cu Pfizer și Moderna

Vaccinarea cu Pifzer și Moderna. EMA recunoaște miocardita și pericardita ca efecte secundare.
10.07.2021 | 18:36
EMA recunoaste miocardita si pericardita ca efecte secundare in urma vaccinarii cu Pfizer si Moderna
ADVERTISEMENT

Comitetul de Evaluarea a Riscului şi Farmacovigilenţă (PRAC) al EMA recomandă introducerea miocarditei şi pericarditei pe listele cu efecte secundare ale vaccinurilor Pfizer și Moderna.

Miocardita şi pericardita pot apărea ”foarte rar” în urma vaccinării cu vaccinurile împotriva Covid-19 Pfizer-BioNTech Comirnaty şi Moderna Spikevax, transmite Agenţia Europeană a medicamentului (EMA) într-un comunicat citat de News.ro.

ADVERTISEMENT

Miocardita şi pericardita sunt afecţiuni ale inimii, iar între simptome EMA se află ”incapacitatea de a respira, bătăi puternice ale inimii care pot fi neregulate (palpitaţii) şi dureriîn piept”.

Miocardita şi pericardita, pe lista cu efecte secundare în urma vaccinării cu Pfizer și Moderna

Până la finalul lunii mai au fost administrate aproximativ 177 de milioane de doze de Pfizer şi 20 de milioane de Moderna.

ADVERTISEMENT

EMA a precizat că este vorba despre 145 de cazuri de miocardită înregistrate în Spaţiul Economic European (SEE) la persoane vaccinate cu Pfizer şi 19 la persoane vaccinate cu Moderna.

EMA nu recomandă vaccinarea cu serul Johnson & Johnson persoanelor cu sindromul scurgerii capilare

Comitetul de Evaluarea a Riscului şi Farmacovigilenţă (PRAC) al EMA recomandă, de asemenea, ca persoane care au suferit de sindromul scurgerii capitale să nu se vaccineze cu vaccinul împotriva Covid-19 produs de Johnson & Johnson.

ADVERTISEMENT

PRAC a examinat trei cazuri la persoane vaccinate cu Johnson&Johnson, care au apărut la două zile de la vaccinare. Două dintre aceste persoane au murit ulterior din această cauză. Până la 21 iunie 2021, peste 18 milioane de doze de vaccin produs de Johnson&Johnson au fost administrate în întreaga lume.

Sindronul scurgerii capilare este o afecţiune foarte rară, în care scurgeri de fluid la nivelul vaselor de sânge capilare conduc la umflări în principal ale mâinilor şi piciarelor, la o scăcere a tensiunii, o îngroşare a sângelui şi la o scădere a nivelului albuminei, o protenă importantă din sânge, conform Știrile Protv.

ADVERTISEMENT

Avertisment cu privire la sindromul Guillain-Barre la vaccinarea cu AstraZeneca

PRAC a evaluat toate probele existente – inclusiv cazuri raportate în baza de date europeană EudraVigilance şi date din literatura de specialitate – însă conchide, pentru moment, că ”datele disponibile nici nu confirmă şi nu exclud” o posibilă apariţie a acestui sindrom din cauza vaccinării cu vaccinul AstraZeneca-Oxford.

Sindromul Guillain-Barré este o tulburare a sistemului imunitar care cauzează o inflmaţie nervoasă ce poate antrena durere, amorţeală, o slăbiciune musculară şi dificultăţi de mergere.

Comitetul recomandă o modificare a informaţiilor despre vaccinul AstraZeneca-Oxford Vaxzevria, în vederea avertizării personalului medical şi persoanelor care se vaccinează cu acest vaccin privind apariţia unor cazuri de sindrom Guillain-Barré (GBS sau poliradiculonevrită acută), raportate în urma vaccinării cu acest vaccin. EMA nu schimbă, însă, raportul între beneficiile şi riscurile vaccinării cu AstraZeneca-Ofxord.

ADVERTISEMENT
Tags: