Fotbal intern

Emeric Ienei: „Valentin Ceaușescu a văzut în Anghel Iordănescu o soluție pentru Steaua în finala cu Barcelona”. Ce i-a cerut „nea Imi” lui Puiu să joace la Sevilla. Exclusiv

07.05.2020 | 15:50
Emeric Ienei Valentin Ceausescu a vazut in Anghel Iordanescu o solutie pentru Steaua in finala cu Barcelona Ce ia cerut nea Imi lui Puiu sa joace la Sevilla Exclusiv
Emeric Ienei: „Valentin Ceaușescu a văzut în Puiu Iordănescu o soluție pentru Steaua în finala cu Barcelona”. Ce i-a cerut „nea Imi” să joace la Sevilla. Sursa foto: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Emeric Ienei era antrenor la Steaua de trei ani, din 1 iulie 1983 (cu o mică pauză de trei luni în 1984) în momentul maxim al carierei sale, 7 mai 1986. FANATIK l-a contactat și venerabilul „nea Imi” – are 83 de ani! – a răspuns, ca întotdeauna, cu amabilitate provocării de a-și… „scoate la joc” amintirile.

Ce i-a cerut Emeric Ienei să joace la Sevilla lui Puiu Iordănescu, propus ca o soluție pentru Steaua în finala cu Barcelona chiar de… Valentin Ceaușescu!

Emeric Ienei a răspuns la telefon cu aceeași voce molcomă – nici nu-ți poți închipui că omul acesta care se adresa jucătorilor săi cu „Domnilor fotbaliști” ar putea ridica tonul – cu un ușor accent de… origine și loc de naștere. Întrebat despre finala cu Barcelona, din 7 mai 1986, „nea Imi” l-a „băgat la înaintare” pe Anghel Iordănescu. „Secundul” său în seara magnifică de la Sevilla. Dar nu numai…

ADVERTISEMENT

„Pentru că a fost ziua lui de naștere de curând, vă spun cum a ajuns să joace Anghel Iordănescu la Sevilla. Eu îl cunosc pe Puiu de când era junior. Mi-a plăcut foarte mult și eu am fost cel care l-am ales… l-am promovat în prima echipă a Stelei. Și tot eu, ca să zic așa, l-am mai promovat o dată… foarte important… în finala cu Barcelona…(râde)

„Puiu era antrenor secund, dar făcea antrenamente cot la cot cu jucătorii. Îi spuneam: «Puiule, fă antrenamente cum trebuie că s-ar putea să am nevoie de tine la joc». Valentin Ceaușescu a spus, de fapt, treaba asta, o vedea ca o soluție și mi-a zis: «Nea Imi, nu-l folosești pe Puiu? Eu cred că face față și ar fi o mare surpriză pentru spanioli». Iar eu am răspuns: «Să vedem… cum se pregătește»… ca să-l ambiționez”

„Secundul” Iordănescu era „rezervă utilizată” la toate meciurile de pregătire

Iar Anghel Iordănescu a pus osul la treabă, cum se spune, cot la cot cu jucătorii, la antrenamente. Mai mult, în pregătirea de iarnă, în cantonamentul italian post-Forban, „principalul” Ienei îl băga la joc pe „secundul” Iordănescu în fiecare meci amical.

„În pregătiri, în fiecare repriză a doua, ba câteodată chiar din prima repriză, îl băgam în echipă… În meciurile amicale, de pregătire spun… Avea o tehnicitate foarte bună, un dribling foarte bun, ceea ce la Steaua nu se prea folosea, driblingul, eu eram antrenorul care voia să joace echipa colectiv… și așa a jucat…”

Anghel Iordanescu,Emerich Jenei,Mircea Lucescu si Gica Hagi.
Pleiadă de „stele” la meciul dintre Stelele României și Stelele Lumii (3-5), din 26 mai 2008: Anghel Iordănescu, Emeric Ienei, Mircea Lucescu și Gică Hagi. Sursa foto: sportpictures.eu

„Puiule, fii atent, acuma am nevoie să ții mingea, să încerci să vii în terenul nostru, dar nu prea mult, vreo zece metri, să primești pasa, să intri în teren la ei și cum ai o ocazie, să tragi la poartă”

În afară de jucători, și nici aceia toți, nimeni în țară, dar mai ales în Spania, nu s-a așteptat ca Iordănescu să joace în finala de la Sevilla. „Nea Imi” avea, însă planurile sale atunci când l-a băgat pe teren.

ADVERTISEMENT

„La meciul cu Barcelona, Puiu a stat lângă mine, pe banca tehnică, ca antrenor secund, dar în sufletul lui spera… voia să intre în joc. Și a intrat, pe la mijlocul reprizei a doua… Și vă spun sincer că i-am zis: «Puiule, fii atent, acuma am nevoie să ții mingea, să încerci să vii în terenul nostru, dar nu prea mult, vreo zece metri, să primești pasa, să intri în teren la ei și cum ai o ocazie, să tragi la poartă». Intrarea lui i-a întărit pe jucătorii noștri”

„Și a fost extraordinară strategia asta, ca să-i zic așa, pentru că el a făcut un joc extraordinar. Și a fost o surpriză nu numai pentru telespectatorii din România, mulți mi-au spus asta după ce am revenit în țară… «Nea Imi, dar cum ți-a venit ideea cu Iordănescu? Ne-ai lăsat muți de uimire»… dar și pentru spanioli, așa cum mizam eu…”

„Dacă vă aduceți aminte, cum a intrat a avut o fază, la mijlocul terenului, spre dreapta, după linia de centru, în jumătatea lor vreo trei, patru metri, a învârtit vreo trei, patru adversari și l-au faultat ca să-l oprească”

„Steaua a avut un noroc fantastic pe timpul acela pentru că s-au născut în aceeași perioadă jucători, conducători și antrenori de mare valoare”

Emeric Ienei n-a uitat și importanța celorlalți fotbaliști de la Steaua. Ba chiar a… antrenorilor! Și a sintetizat care a fost norocul Stelei în acea perioadă de adevărată glorie.

„Bine-nțeles și pentru că a avut lângă el niște jucători de excepție, eu am spus de la bun început că Steaua a avut un noroc fantastic pe timpul acela pentru că s-au născut în aceeași perioadă jucători și conducători de mare valoare. Și chiar antrenori de mare valoare. (râde) Per total, a fost un cumul fericit de experiență și valoare”

„Puiu a fost și ca antrenor, coleg pe bancă, extraordinar. Stăteam mult de vorbă și el venea cu niște lucruri utile, nu doar să mă aprobe pe mine. Pentru meciul cu Barcelona spunea că echipa noastră are tehnicitatea necesară ca să țină mingea nici prea mult, nici prea puțin, ci exact atât cât să-i enerveze pe spanioli, să-i scoată din jocul lor”

„Măi băieți, dar ce-o să fie, măi? Ăștia nu sunt tot fotbaliști, tot oameni? N-au tot două picioare?”

Emeric Ienei a ținut să reliefeze, pe lângă aspectele amintite, o altă „cheie” a succesului uimitor din finala de pe 7 mai 1986, și anume pregătirea psihologică pentru ca jucătorii să nu se simtă „striviți” de importanța meciului pe care sorții aleseseră să-l joace chiar în țara adversarilor.

ADVERTISEMENT

„Nu știu cât se mai face azi lucrul ăsta, dar atunci pregătirea psihicului avea o mare importanță, i se dădea o mare importanță. Chiar înainte de a intra pe teren, erau emoționați, absolut normal, i-am simțit încordați, hai să fim serioși, jucau cu Barcelona pe un stadion din Spania…”

„Așa că le-am spus: «Măi băieți, dar ce-o să fie, măi? Ăștia nu sunt tot fotbaliști, tot oameni? N-au tot două picioare? Eu vă spun așa vouă: dacă fiecare dintre voi o să ajungă la 93-95 la sută din valoarea pe care o aveți, jucați de la egal la egal. Arătați-vă valoarea pe care o aveți. Cu valoarea pe care o aveți nu trebuie să vă temeți de nimeni. Și chiar dacă o să pierdeți, eu o să vă felicit». Am încercat, cum am crezut eu mai bine, să dau jos greutatea de pe spatele lor”

ADVERTISEMENT

„Proorocul” Valentin Ceaușescu a ghicit scorul final!

Un alt fapt care a contribuit mult la succesul Stelei în acea seară de mai ’86, spune Emeric Ienei, a fost prezența alături de echipă a lui Valentin Ceaușescu, știut mare suporter și sprijin al echipei pe atunci militare.

„Prezența lui Valentin Ceaușescu sunt sigur că le-a făcut bine jucătorilor la Sevilla. De exemplu, când am plecat la stadion de la hotel, a urcat în autocar și ne-a spus cu un ton liniștit, calm, așezat «Le dăm 2-0, jucați ce știți, nu vă fie teamă». Atât, a zâmbit și s-a dat jos”

Nea Imi n-a uitat de ziua de naștere a lui Puiu

După ce a ținut să amintească de mulțimea de suporteri care a așteptat Steaua la aeroportul Otopeni. Emeric Ienei n-a uitat să-l felicite prin intermediul FANATIKpe Anghel Iordănescu pentru cei 70 de ani împliniți pe 4 mai.

„Mă gândesc cu plăcere… și, de ce să ascund, cu mare, mare mândrie la ce a fost în urmă cu 34 de ani. Mai ales când am venit acasă și am găsit așa mulți oameni veniți să ne întâmpine la aeroportul Otopeni, cred că au fost peste 10.000 de oameni pe care nu-i obligase nimeni să iasă din case decât iubirea lor pentru Steaua”

„Încă o dată, în încheiere, vreau să-i transmit lui Puiu Iordănescu sănătate, felicitări pentru anii pe care tocmai ce i-a împlinit și să mai împlinească mulți ani. Eu țin la el la fel de mult cum am ținut de când am venit eu la Steaua ca antrenor, și el era la juniori, prin 1972. Și apoi, de prin 1975 l-am promovat din ce în ce mai des la prima echipă”

  • 12 (!) driblinguri reușite, cele mai multe dintre toți fotbaliștii prezenți pe teren la Sevilla (!), a avut Anghel Iordănescu, considerat de presa vremii unul dintre cei mai buni jucători de pe teren
  • 374 de meciuri în care a marcat 179 de goluri a jucat Anghel Iordănescu pentru Steaua în 14 sezoane, între 1968 și 1982
  • 8 trofee a cucerit Anghel Iordănescu la Steaua: 2 campionate (1976, 1978), 4 Cupe ale României (1970, 1971, 1976, 1979) – ca jucător, Cupa Campionilor Europeni (1986) – ca jucător și antrenor, Supercupa Europei (1987) – ca antrenor
  • 83 de ani are Emeric Ienei, născut la 22 martie 1937, în satul Agriș din Bihor
  • 1971 este anul în care a venit Emeric Ienei antrenor la Steaua, mai întâi la nivel de juniori
  • 6 mandate de antrenor a avut Emeric Ienei la Steaua: august 1975 – iunie 1978, august 1983 – mai 1984, octombrie 1984 – octombrie 1986, aprilie 1991 – decembrie 1991, august 1993 – aprilie 1994, octombrie 1998 – aprilie 2000
  • 8 trofee a câștigat Emeric ienei ca antrenor la Steaua: 4 campionate (1976, 1978, 1985, 1994), 3 Cupe (1976, 1985, 1992/director tehnic) și Cupa campionilor Europeni (1986)
ADVERTISEMENT