News

Emil Boc, dat în judecată de jurnaliști. Ce acuzații i se aduc fostului premier

20.05.2019 | 16:54
Emil Boc dat in judecata de jurnalisti Ce acuzatii i se aduc fostului premier

Primarul Clujului, Emil Boc, a fost dat în judecată de o asociație a jurnaliștilor din Cluj. Este una dintre loviturile neașteptate pe care le primește Partidul Național Liberal în plină campanie electorală pentru europarlamentare. Asociația Profesioniștilor din Presă îi aduc acuzații grave fostului premier al României.

Emil Boc, dat în judecată de 53 de jurnaliști clujeni

53 de jurnaliști l-au dat în judecată pe fostul lider PDL, actualmente om de bază în Partidul Național Liberal. Jurnaliștii îl acuză pe premier că nu respectă Legea Informațiilor Publice, cunoscuta lege 544/2001. Datorită acestei legi, ziariștii pot obține informații de interes național și, se pare, Boc ar sfida unul din cele mai importante texte de lege pentru jurnaliști.

Cei de la APPC susțin că legea îl obligă pe primarul orașului Cluj Napoca să organizeze lunar conferințe de presă pentru a comunica activitatea pe care a întreprins-o. Profesioniștii din media clujeană susțin că Boc fuge de conferințe pentru că există câteva teme sensibile la care nu ar vrea să răspundă, mai ales că o conferință nu poate exista fără întrebări și răspunsuri.

Emil Boc este acuzat că nu respectă legea 544/2001. Sursa foto: HEPTA.RO

Ce îi reproșează ziariștii lui Boc

Conflictul dintre această asociație și primăria Cluj nu este nou. Cei de la APPC susțin că au încercat o rezolvare amiabilă încă din 2017, dar primăria nu a dat curs cererilor jurnaliștilor. Ziariștii din Cluj susțin că este necesară menținerea conferințelor de presă clasice, pentru că acolo se pun și întrebări spontane, iar autoritățile trebuie să comunice de multe ori nemijlocit cu presa.

În acțiunea de chemare în judecată a lui Emil Boc, APPC spune că participarea în emisiuni TV și radio nu este suficientă căci nu asigură o pluralitate, iar comunicatele de presă ori postările autorităților pe rețelele online reflectă doar poziția acestora. ”Considerăm că toți ziariștii clujeni interesați trebuie să aibă posibilitatea să obțină informații de la primărie în mod direct, într-un cadru oficial, iar acesta este conferința de presă organizată în mod regulat”, mai scrie în notificarea ziariștilor clujeni, notează evz.ro.

Tags: