News

Emil Boc, posibilă variantă pentru funcţia de premier? “Are mandate bune de primar și nu-l chemi cuțu, cuțu, Cîțu, Cîțu”

Căderea Guvernului Florin Cîțu a declanșat un nou cutremur pe scena politicii românești, iar soluția optimă pentru revenirea la un climat de stabilitate este, potrivit politologului Cătălin Avramescu, numirea în funcția de premier a lui Emil Boc
06.10.2021 | 10:55
Emil Boc posibila varianta pentru functia de premier Are mandate bune de primar si nul chemi cutu cutu Citu Citu
Emil Boc, posibilă variantă pentru funcţia de premier?
ADVERTISEMENT

Emil Boc reloaded”, acesta pare scenariul optimist în privința viitoarei guvernări, cel puțin după părerea profesorului de științe politice Cătălin Avramescu. „Ar trebui să găsim un om răbdător, inventiv, competitiv, cu poftă de dialog. Unii ar sugera varianta Emil Boc. De ce nu? El a avut mandate foarte bune de primar la Cluj și poate s-a mai șters câte ceva din imaginea acelui Boc ezitant, asociat cu reduceri salariale, etc”, a declarat, în exclusivitate pentru FANATIK, Cătălin Avramescu.

Potrivit intervievatului nostru, din punct de vedere politic, soluția la îndemână, „nu neapărat cea mai bună”, este refacerea unei coaliții PNL-USR și, „pentru că altfel nu iese la socoteală, UDMR și minorități. Aceasta a fost ideea inițială, dar a aruncat-o în aer Klaus Iohannis, ca să rupă în bucăți programul de guvernare”.

ADVERTISEMENT

Profesorul Avramescu susține că, în momentul actual, PNL traversează o perioadă extrem de dificilă și mai ales afirmă că principalul autor al degringoladei de pe scena politică este președintele Klaus Iohannis. Analiza lui Cătălin Avramescu a fost, dincolo de nuanța comică, extrem de dură…

Politologul Cătălin Avramescu (sursa Arhivă personală Cătălin Avramescu)
Politologul Cătălin Avramescu (sursa Arhivă personală Cătălin Avramescu)

Cătălin Avramescu: „Dintre persoanele aflate la vârful PNL, nu văd altă soluție decât Emil Boc”

„Jocul politic civilizat ar trebui să ceară ca viitorul premier să apară din tabăra moderată a PNL. Poate chiar din zona așa zisei echipe „super-Cîțu”, dar să fie un om mai moderat și cu poftă de dialog. Este, totuși, greu să ții într-o coaliție trei partide și un grup al minorităților. Dacă m-aș afla în locul actualilor PNL-iști, probabil că m-aș gândi la Emil Boc. Dintre persoanele aflate la vârful PNL, nu văd altă soluție”, și-a continuat teza Cătălin Avramescu.

ADVERTISEMENT

Conform afirmațiilor cunoscutului politolog, viitorul premier va avea o sarcină dificilă, „pentru că acum avem de a face cu un câine bătut”. „Se uită ciudat, are plete și poartă un tricou cu Superman. Păi, ce faci cu el, cum îi vorbești? „Cuțu cuțu, Cîțu Cîțu”, cum îi spui? Ce mănâncă el, ce-l doare?… Nici nu poți întinde mâna, pentru că o pățești. Tu vrei să-l mângâi, dar e periculos”, a continuat, cu umor negru, partenerul nostru de discuție.

Lucrurile nu sunt atât de simple și, potrivit lui Avramescu, Florin Cîțu încă nu și-a spus ultimul cuvânt. Mai mult, se pare că soarta fostului premier este departe de a fi decisă, deși verdictele emise la adresa sa sunt clare.

ADVERTISEMENT

În acest sens, Cătălin Avramescu a declarat: „Va depinde mult și de Florin Cîțu, felul în care Iohannis va ști să-și strunească creatura. Pentru că, de fapt, acel câine latră la gardul Președinției. Iohannis a luat un om care, bun sau rău, își făcea treaba, dar l-a transformat într-unul din cei mai urâți oameni din România”.

Fostul premier Florin Cîțu (sursa hepta.ro)
Fostul premier Florin Cîțu (sursa hepta.ro)

„Florin Cîțu este terminat, dar Klaus Iohannis pricepe mai greu”

Tirada lui Cătălin Avramescu la adresa ex-premierului capătă nuanțe tragicomice. Profesorul universitar l-a „desființat”, fără menajamente pe Florin Cîțu și a aruncat, frontal, săgeți către președintele Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT

„Dacă aș fi în situația lui Florin Cîțu, eu m-aș speria. Să te numești „omul politic Cîțu” și să te trezești cel mai urât om din țară, cu o campanie de vaccinare dezastruoasă, cu un partid făcut praf, demis cu un scor record în Parlament și pe deasupra și subiect de caricaturi, e ceva cumplit. Dincolo de orice glumă, mă întreb ce simte Cîțu când se trezește și se privește în oglindă. Oare, îi place ce vede?”, a spus Avramescu.

Imediat, politologul a argumentat și care ar trebui să fie, în opinia sa, atitudinea șefului statului: „Reacția rațională a lui Iohannis ar fi să scape de el, să-l trimită undeva, poate la Banca Mondială. Dacă-l ține în mână, ține pe loc procesul politic din România. Nu te poți împiedica de Cîțu. Ce să facem, să așteptăm să vină COVID-ul peste noi, că și așa avem o criză uriașă, în spitale?… Cîțu este terminat, dar Klaus Iohannis pricepe mai greu”.

Președintele României, Klaus Iohannis (sursa hepta.ro)
Președintele României, Klaus Iohannis (sursa hepta.ro)

Președintele Klaus Iohannis, un personaj consecvent în atitudinea negativă

Cătălin Avramescu susține că este bine că în politică avem oameni consecvenți. Unul dintre ei este actualul președinte, Klaus Iohannis. A urmat, însă, un nou „bombardament” ironic: „Din păcate, el este consecvent în rău. Președintele Iohannis a învățat, pe vremea în care era primarul Iohannis, să conducă în răspărul democrației. La el, la Sibiu, exista următoarea situație: El era boss-ul absolut, iar în Consiliul Local nu exista opoziție reală. Toți erau mână în mână și cine ieșea din linie era aspru pedepsit”.

În sprijinul celor afirmate, Cătălin Avramescu a „dezgropat” o amintire legată de perioada în care la putere s-a aflat fostul Partid Democrat, iar actualul președinte Klaus Iohannis ocupa fotoliul de primar al Sibiului.

„Țineți minte povestea cu PD-ul, fostul Partid Democrat, în Județul Sibiu, în momentul în care Iohannis a avut impresia că respectiva formațiune i-a „suflat” un primar, pe care el îl considera ca fiind „al lui”?… În schimb, dacă erai de aceeași parte cu șeful, te infruptai la masa contractelor publice și, vorba aceea, trai neneacă, din punct de vedere politic. Așa au apărut și vilele, prin codrii Sibiului. Oameni de afaceri, procurori, lideri de partid, baroni locali, toată lumea s-a înstărit…”, a atacat politologul.

Conform celor afirmate de Avramescu, de când a fost ales președinte, Klaus Iohannis a încercat „aceeași schemă, pentru că a vrut să conducă fără opoziție, cu o largă majoritate. Pentru el, politica democratică de partid este un moft. Ideologia nu contează, important este să fii cu sistemul. Din acest motiv și sistemul l-a luat în brațe, pentru că nu este un om care să deranjeze, ci un tip fundamental anti-reformă”.

Moțiunea de cenzură, petarda care i-a explodat în față președintelui

Căderea Guvernului Florin Cîțu este privită de Cătălin Avramescu drept un joc politic care amintește inclusiv de strategia președintelui Iohannis în relația cu fostul premier Victor Ponta.

„Acum, toată povestea cu moțiunea de cenzură ține de faptul că lui Iohannis i-a explodat o petardă în față. El a încercat această nenorocire și i-a ieșit. În anul 2014, când l-a recuperat pe Victor Viorel Ponta, claviator și autorul acelei infamii cu votul din diaspora, Iohannis nu vroia să conducă țara cu PNL-ul, ci cu PSD-ul. Amintiți-vă cum venea Ponta la Cotroceni, cu coada între picioare. Propriul său partid vroia să-l dea afară, după dezastrul din 2014, dar Iohannis a spus că va conlucra cu domnul prim ministru, în loc să-l dea afară și să pună DNA-ul pe el. Ulterior, pe vremea Guvernului Cioloș, a insistat să facă o coaliție cu PSD-ul și a dus PNL-ul la pământ”, a declarat interlocutorul FANATIK.

Cătălin Avramescu este de părere că acum, șeful statului a încercat o schemă asemănătoare cu aceea reflectată anterior, și anume „să ia partidul din mâinile lui Orban, care probabil că este singurul anti-pesedist convins din actuala conducere a PNL. Orban este un om care, cu toate păcatele lui, s-a opus întotdeauna ideii de a conduce alături de „ciuma roșie”. Iohannis a pus la cale o operațiune de suflare a partidului, dar ceea ce trebuia să fie un furt de butelie la miezul nopții s-a transformat într-o bătaie cu bâte și cu topoare, în mijlocul uliței politice”.

„PSD-ul a mirosit sânge”

Analiza politică a profesorului Avramescu a continuat în același mod: „Acum, PSD-ul a mirosit sânge. În momentul în care ai un om atât de lipsit de minima abilitate politică, e simplu. Iohannis nu este un operator politic, ci un om lipit de sistem. El se bazează pe acest sistem. Priviți ce consilieri are, la Cotroceni. A tot vorbit despre „Guvernul meu” și pînă la urmă a pus miniștrii săi. Spre exemplu, Cîmpeanu, care face tot felul de nefăcute în învățământ, este „al lui”. La fel stau lucrurile și cu Aurescu. Toți aceștia sunt oameni din sistem”.

Comentatorul susține că politicienii români se găsesc în funcții printr-un sistem de contra-selecție. „În momentul în care ești hienă, nu poți sta în haită decât alături de hiene. E normal ca acești oameni să creadă că sunt frumoși, atunci când se uită în jur”, susține Avramescu.

La întrebarea legată de o posibilă scindare a PNL, o „rupere” a partidului, așa cum se spune în limbaj comun, politologul a fost ferm: „Da, PNL se va rupe, pentru că în privința lui Florin Cîțu, există o limită până la care să-ți bați joc de orice ființă umană. Ce să facă Florin Cîțu, să meargă cu coada între picioare și să spună „am fost un dobitoc”, precum Emil Bobu? Să se înțeleagă cu USR-ul, când, de fapt, toată ideea lui a fost să pună foc sub coaliție? De ce? Pentru că sintagma de coaliție presupunea reforma, iar Klaus Iohannis este un anti-reformist fundamental”.

Concluzia lui Cătălin Avramescu este că președintele Iohannis „aduce în spațiul public numai personaje care toarnă beton peste structurile Securității, peste SIE, SRI și peste partidele politice. Iată felul în care Iohannis și – datorită lui și PNL-ul – s-au raportat la Legea alegerii primarilor, în două tururi”.

ADVERTISEMENT