News

Emilia Șercan, jurnalista care a dezvăluit plagiatul premierului Ciucă, acuză că este hărțuită

Emilia Șercan a publicat un articol în care susține că este victima unei campanii de intimidare. În spatele acesteia s-ar afla chiar instituțiile statului român.
04.04.2022 | 11:07
Emilia Sercan jurnalista care a dezvaluit plagiatul premierului Ciuca acuza ca este hartuita
Emilia Șercan a scris despre plagiatul premierului Nicolae Ciucă. Credit foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Jurnalista Emilia Șercan, care s-a remarcat în spațiul public prin investigațiile sale legate de cazurile de plagiat din clasa politică, a scris un articol în Press One în care susține că este victima unei campanii de intimidare, orchestrată chiar de instituțiile statului român.

Statul român, complice al campaniei de intimidare

Emilia Șercan explică la începutul articolului său că scrie despre experiența sa ca jurnalistă de investigații și acuză că unele persoane din autoritățile statului român facilitează realizarea unei companii de hărțuire și discreditare la adresa sa.

ADVERTISEMENT

“Acest text este despre modul în care un jurnalist de investigație este amenințat, hărțuit, intimidat și discreditat nu de exponenți ai crimei organizate, ci prin mijlocirea și complicitatea unor oficiali ai statului român!”, scrie jurnalista.

După cum explică aceasta, acțiunile prin care se încearcă intimidarea și discreditarea sa publică ar fi început după 18 ianuarie 2022, odată cu publicarea articolului despre plagiatul făcut de premierul Nicolae Ciucă în teza sa de doctorat.

ADVERTISEMENT

“Am decis acest lucru pentru că, de data aceasta, jucătorul-cheie este chiar statul român: o probă pe care am furnizat-o Poliției Române pentru a identifica autorul unei infracțiuni de violare a vieții private a fost scursă din dosar în aceeași zi, devenind baza unei ample operațiuni de kompromat”, adaugă jurnalista.

Kompromat-ul este o tehnică de discreditarea a imaginii publice a unei persoane pentru a o șantaja sau a obține foloase materiale. Termenul ar fi fost folosit pentru prima dată în URSS, în anii 1930.

ADVERTISEMENT

Lipsa de reacție a autorităților

Emilia Șercan explică faptul că pe 18 februarie a reclamat că ar fi fost victima unui atac asupra intimității sale, dar că autoritățile nu ar fi investigat situația în care se afla timp de 45 de zile.

 “În aceste condiții, am decis să vorbesc public atât despre operațiunea de intimidare a cărei țintă sunt, cât și despre operațiunea paralelă, cea de mușamalizare a scurgerii de informații, care se derulează cu complicitatea conducătorilor unor instituții care ar trebui să-mi asigure protecția atât ca cetățean, cât și ca jurnalist”, adaugă jurnalista în articol.

ADVERTISEMENT

Ea consideră că publicarea acestui articol în care acuză presiunile care se fac asupra ei reprezintă singura modalitate prin care poate să își protejeze investigațiile asupra plagiatelor făcute de politicieni.

“În decurs de o lună am fost vizată de trei acțiuni distincte de amenințare, defăimare și intimidare – toate legate de munca mea de jurnalist de investigație. Una dintre acțiunile de defăimare și intimidare a fost făcută, potrivit potrivit probelor pe care le dețin, cu complicitatea unor persoane din instituții ale statului”, notează Emilia Șercan.

ADVERTISEMENT