Sport

Emiliano Martinez, al doilea cel mai bun portar din 2022. Cine l-a depășit pe campionul mondial

Emiliano Martinez a fost desemnat cel mai bun goalkeeper de la Cupa Mondială din Qatar, însă s-a clasat pe poziția secundă în topul portarilor din 2022.
07.01.2023 | 14:24
Emiliano Martinez al doilea cel mai bun portar din 2022 Cine la depasit pe campionul mondial
Emiliano Martinez a fost desemnat al doilea cel mai bun portar din 2022. Sursă foto: hepta.ro.
ADVERTISEMENT

Emiliano Martinez s-a întors la Aston Villa după experiența triumfătoare de la Campionatul Mondial din Qatar. Portarul în vârstă de 30 de ani a câștigat Cupa Mondială cu Argentina și a primit „Mănușa de Aur”. Nu a fost de ajuns pentru a primi titlul de cel mai bun portar al anului 2022, premiu obținut de Thibaut Courtois.

Emiliano Martinez, desemnat al doilea cel mai bun portar din 2022. Thibaut Courtois, lider în ierarhie

Emiliano Martinez a contribuit decisiv în drumul Argentinei spre a treia Cupă Mondială din istorie. Portarul lui Aston Villa a făcut un meci de excepție în finala cu Franța, fiind desemnat MVP-ul portarilor din Qatar.

ADVERTISEMENT

Cu 110 puncte în ierarhia propusă de Federația Internațională de Istorie și Statistică a Fotbalului (IFFHS), Emiliano Martinez se află pe locul 2 în topul celor mai buni portari din 2022.

Pe primul loc se află Thibaut Courtois care a fost titular pentru Belgia la Cupa Mondială, însă „dracii roșii” au dezamăgit, fiind eliminați încă din faza grupelor. Altele sunt meritele pentru care portarul belgian a fost desemnat cel mai bun de anul trecut.

ADVERTISEMENT

Alături de Real Madrid, goalkeeperul care a strâns 125 de puncte în clasament, a câștigat Champions League, Supercupa Europei, La Liga și Supercupa Spaniei.

Emiliano Martinez, un singur trofeu major. Bono completează podiumul celor mai buni portari din 2022

Spre deosebire de Thibaut Courtois, Emiliano Martinez a obținut un singur trofeu major în anul precedent, însă cel mai râvnit din fotbal, Cupa Mondială.

ADVERTISEMENT

Pe locul 3 în topul propus de statisticieni se află Yassine Bono, cu 55 de puncte. Eroul dintre buturile Marocului, care la Cupa Mondială a devenit prima națiune africană ce se califică în semifinalele turneului final, a fost decisiv la penalty-uri în meciul cu Spania din optimi.

Portarul Sevillei a revenit deja în lotul andaluzilor, fiind titular în remiza din deplasare, scor 1-1 de pe terenul celor de la Celta Vigo. Livakovic, portarul Croației, medaliat cu bronz la Cupa Mondială 2022, este următorul în clasament.

ADVERTISEMENT

Topul complet al celor mai buni portari din 2022

Accidentat în prima parte a sezonului 2022-2023, Mike Maignan a prins topul celor mai buni zece portari din anul precedent, ocupând ultima poziție.

Hugo Lloris, finalist cu Franța la Cupa Mondială sau Alisson Becker, portarul titular al lui Liverpool, sunt alți fotbaliști care au luptat pentru titlul de cel mai bun portar în 2022.

  1. Thibaut Courtois (Real Madrid / Belgia) – 125 puncte
  2. Emiliano Martinez (Aston Villa / Argentina ) – 110 puncte
  3. Yassine Bono (Sevilla / Maroc) – 55 puncte
  4. Dominik Livakovic (Dinamo Zagreb / Croația) – 30 puncte
  5. Hugo Lloris (Tottenham / Franța) – 25 puncte
  6. Wojciech Szczesny (Juventus / Polonia) – 15 puncte
  7. Jan Oblak (Atletico Madrid / Slovenia) – 10 puncte
  8. Alisson Becker (Liverpool / Brazilia) – 10 puncte
  9. Jordan Pickford (Everton / Anglia) – 5 puncte
  10. Mike Maignan (AC Milan / Franța) – 5 puncte
ADVERTISEMENT