News

Emiterea buletinelor cu cip în București va fi întârziată. Bucureștenii mai au de așteptat până în septembrie

Emiterea buletinelor cu cip în București va fi întârziată. Bucureștenii mai au de așteptat până în septembrie, deși ministrul de interne Lucian Bode anunța că vor fi gata în vară.
24.05.2023 | 09:20
Emiterea buletinelor cu cip in Bucuresti va fi intarziata Bucurestenii mai au de asteptat pana in septembrie
Emiterea buletinelor cu cip în București. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Emiterea buletinelor cu cip în București va fi întârziată. Bucureștenii mai au de așteptat până în septembrie, deși ministrul de interne Lucian Bode anunța că vor fi gata în vară. Potrivit anunțului făcut inițial de Ministerul de Interne, bucureștenii ar fi trebuit să se bucure de aceste noi buletine cu cip lunile următoare.

Emiterea buletinelor cu cip în București va fi întârziată

Compania Națională Imprimeria Națională a organizat două licitații majore de zeci de milioane de euro pentru imprimarea acestor buletine cu cip, care vor revoluționa sistemul. ”La 28 februarie 2023, Compania Națională Imprimeria Națională a finalizat procedura de achiziție publică pentru desemnarea furnizorului de cip-uri. A fost semnat acordul-cadru cu o valabilitate de 4 ani pentru o cantitate de 9 milioane de cip-uri. Estimăm livrarea primului lot de cip-uri în ultima decadă a lunii iulie. În intervalul martie-mai au fost desfășurate activități tehnice pentru stabilirea configurației noului tip de cip“, transmiteau oficialii MAI.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, cipurile trebuie să conțină certificate digitale cu care cetățenii să se poată autentifica în sistemele informatice ale MAI, iar aici există ”mici probleme”. ”Pentru un număr mare de cărți electronice de identitate, de ordinul milioanelor, este nevoie de o infrastructură capabilă să gestioneze un număr mare de certificate digitale.

Ca ordin de mărime, trebuie luat în calcul că în momentul în care se vor deschide interfețele pentru servicii publice digitale și un posesor de CEI va utiliza pentru autentificare documentul de 10 ori/zi la un nivel de câteva milioane în circulație, presiunea pe această infrastructură va crește exponențial“, anunță Adevărul, conform surselor din MAI.

ADVERTISEMENT

Autoritățile anunțau la începutul anului 2023 că noile cărți de identitate cu cip vor fi emise în toată țara până la finele anului, iar în 2030 acestea vor deveni obligatorii pentru ieșirea din țară. La Cluj-Napoca a fost implementat primul proiect pilot, unde cetățenii au putut să treacă la noile buletine contra unei taxe de 67 de lei. Cu toate acestea, MAI a anunțat că pentru restul românilor buletinele cu cip vor fi gratuite, pentru că se vor folosi fonduri europene în acest sens.

Mai exact fonduri prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), fiind în plan ca 8.5 milioane de români să obțină buletine cu cip. Ca și noutate, buletinele cu cip vor conține aceleași informații, însă locul nașterii va fi disponibil doar în format electronic, fiind stocat pe cipul cărții. Tot ascunse vor fi și adresa de domiciliu sau de reședință, care nu vor mai fi vizibile pe card.

ADVERTISEMENT

”Înscrierea adresei de domiciliu doar în suportul electronic al cărții electronice de identitate (CEI) se va face pentru a se elimina obligația preschimbării CEI atunci când vrei să îți schimbi domiciliul, se arată în nota de fundamentare”, transmitea MAI. În acest sens, oamenii vor putea să își anunțe schimbarea domiciliului exclusiv în mediul digital, fără a se mai prezenta la ghișeu.

O altă noutate e că se vor putea bucura de aceste buletine cu cip inclusiv bebelușii, desigur doar pentru părinții care doresc acest lucru. ”Guvernul a adoptat astăzi Ordonanţa pentru modificarea şi completarea unor dispoziţii referitoare la evidenţa persoanelor şi cartea electronică de identitate. Principalele modificări vizează, pe de o parte, crearea cadrului normativ pentru plata de către stat, suportarea de către stat, din fonduri alocate prin PNRR, a costului cărţii electronice de identitate pentru minim cinci milioane de cărţi electronice emise. Primele cinci milioane vor fi cu siguranţă suportate prin PNRR”, a explicat chestorul de poliţie Cătălin Giulescu, șef al Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor.

ADVERTISEMENT

Care ar fi scopul, însă, în a aloca un buletin cu cip unui bebeluș? Acesta va avea, astfel, drept la liberă trecere atunci când va merge în străinătate. ”Un alt element esenţial este faptul că vom pune în circulaţie cartea electronică de identitate opţională pentru minori chiar începând de la naştere, de la zero la 14 părinţii având opţiunea să solicite acest document de călătorie pentru a putea să-şi exercite dreptul la liberă circulaţie în spaţiul Uniunii Europene”, a completat Giulescu.

ADVERTISEMENT