Sport

Emma Răducanu, scandal din cauza colaborării cu antrenorul rus! Criticată în Parlament: ”O adevărată rușine!”

Emma Răducanu este subiectul unei dispute aprinse după ce a decis să lucreze cu antrenorul rus Dmitry Tursunov. A fost pusă la zid în Parlament, dar are și voci care susțin că există soluții pentru a păstra colaborarea.
31.07.2022 | 15:40
Emma Raducanu scandal din cauza colaborarii cu antrenorul rus Criticata in Parlament O adevarata rusine
Emma Răducanu este în centrul unei dezbateri aprinse după ce a decis să angajeze un antrenor de origine rusă. Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Emma Răducanu a câștigat ediția de anul trecut a US Open. Un triumf care a propulsat-o în atenția publicului din întreaga lume, însă, mai cu seamă în Marea Britanie. I s-a urmărit fiece pas, fiind supusă unei presiuni extraordinare. Iar aceasta poate să fie una dintre explicațiile pentru care rezultatele sportive nu au mai avut aceeași anvergură.

În încercarea de a reveni, Emma Răducanu a decis să schimbe antrenorul. A ales un nume cu rezultate. Însă, presiunea mediatică și-a spus din nou cuvântul. Din pricina naționalității acestuia.

ADVERTISEMENT

”Kremlinul va prezenta asta ca o lovitură” este avertizată Emma Răducanu

Emma Răducanu renunțase la fostul său antrenor, Torben Beltz, în aprilie. Ulterior a căutat variante. Iar aceasta s-a ivit după Roland Garros.

Atunci, Dmitry Tursunov a pus capăt colaborării cu Annet Konteveit, sportiva din Estonia pe care a dus-o de pe poziția 19 pe locul 2 WTA.

ADVERTISEMENT

Și aceasta pentru că deși și-a petrecut cea mai mare parte a vieții în Statele Unite, Tursunov, născut la Moscova, are pașaport rusesc. Și, din pricina conflictului din Ucraina, are probleme în ceea ce privește călătoriile. Iar multe țări nu-i acordă viză.

Ei bine, tocmai către Tursunov, care mai lucrase și cu Aryna Sabalenka, și-a îndreptat atenția Emma Răducanu. Iar acest lucru i-a atras, imediat, critici.

ADVERTISEMENT

Chrys Bryant, laburist, președinte al grupului parlamentar legat de Rusia, a fost cel mai vehement: ”Kremlinul va prezenta asta ca o lovitură de PR și un indiciu că Regatului Unit nu-i pasă cu adevărat de războiul din Ucraina.

Așa că va fi o adevărată rușine dacă Emma merge mai departe cu această numire!”, a spus acesta.

ADVERTISEMENT

Jurnaliștii englezi nu sunt la fel de vehemenți în discurs. Însă atrag atenția că riscul despre care vorbește Bryant este unul care trebuie luat serios în seamă.

Și dau drept exemplu ceea ce s-a întâmplat recent chiar în Regatul Unit. Organizatorii de la Wimbledon au decis, chiar dacă au fost penalizați de forurile mondiale, să interzică participarea sportivilor din Rusia și Belarus.

Turneul feminin a fost însă câștigat de Elena Rybakina, din Kazakhstan. Jucătoare de origine rusă, care locuiește la Moscova. Iar succesul său a fost imediat exploatat de Rusia. ”Bravo Rybakina. Am câștigat turneul de la Wimbledon”, a declarat Shamil Tarpischev, președintele Federației Ruse de Tenis.

Sub presiune

Ar fi trebuit să fie o lecție pentru toți. Sunt puține lucruri pe care propaganda Rusiei nu le poate răstălmăci pentru a se potrivi narațiunii sale.

În acest caz, un cetățean privat care angajează serviciile private ale unui antrenenor independent care este rus, cu simplele speranțe de a-și îmbunătăți cariera, nu ar trebui să fie motiv pentru o asemenea indignare sau controversă”, scrie analistul The Guardian.

Însă tot acesta scoate în evidență și un alt aspect. Și anume faptul că prin decizia de a lucra cu Dmitry Tursunov, Emma Răducanu își asumă riscul de a nu se putea pregăti cu acesta în Marea Britanie.

Aceasta în condițiile în care antrenorul nu se va supune regulilor. El este, pentru moment, într-o situație bună, în contextul în care nu a făcut declarații legate de conflictul din Ucraina. Însă, nu este suficient. Înainte de a intra în Marea Britanie trebuie să semneze o declarație oficială de denunțare a invaziei ruse în Ucraina.

În plus, avertizează jurnaliștii, dacă va merge în continuare pe ideea colaborării, Emma Răducanu va trebui să-și asume că va rămâne în continuare, permanent, sub observație. Pentru că toată lumea va monitoriza comportamentul tehnicianului rus. Ca și declarațiile acestuia.

Și, practic, câștigă un antrenor, dar nu scapă de presiunea mediatică. Cea care, spuneam, este considerată drept una dintre cauzele majore ale lipsei sale de rezultate.

Ce va decide Emma Răducanu, rămâne de văzut. Deocamdată, alături de Tursunov este în Statele Unite. Acolo unde va participa, de mâine, la Washington. Va juca apoi la Toronto și Cincinnati, dar și la US Open, acolo unde va trebui să își apere trofeul cucerit în 2021.

 

ADVERTISEMENT