Emmanuel Macron a ajuns în România, avionul său aterizând pe Aeroportul Otopeni. Oprirea președintelui francez în România e de scurtă durată și e doar pentru a alimenta avionul după vizita din China, conform Știrile PRO TV, care citează surse din Administrația Prezidențială.
Avionul prezidențial a aterizat pe Aeroportul Otopeni cândva la ora 8:15 dimineața. Macron a fost condus la salonul oficial și nu va părăsi aeroportul. Conform protocolului, Macron va fi întâmpinat de mai mulți oficiali din cadrul MAE, probabil chiar de ministrul Bogdan Aurescu.
Anturajul lui Macron a decis ca acesta să oprească în România pentru a realimenta avionul, în condițiile în care țara noastră este membru NATO și un partener solid al Franței. Emmanuel Macron s-a văzut recent cu președintele chinez Xi Jinping, căruia i-a cerut să facă eforturi pentru a pune presiuni pe Rusia, în vederea obținerii unui acord de pace între Moscova și Kiev.
Președintele Emmanuel Macron a stat trei zile în China, unde a avut mai multe întâlniri cu liderul chinez Xi Jinping. Cele două țări au transmis la finalul celor trei zile o declarație comună, prin care au anunțat că se angajează să ”susţină orice efort în favoarea restabilirii păcii în Ucraina”.
Deși China a refuzat și acum să condamne Rusia sau campania militară a Moscovei din Ucraina, Beijingul a transmis că e ”important ca toate părțile în conflict să respecte scrupulos dreptul internațional umanitar”. Mai mult, atât Franța, cât și China, au transmis că ”se opun atacurilor armate contra centralelor nucleare şi celorlalte instalaţii nucleare paşnice, sprijinind Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) pentru asigurarea securităţii centralei Zaporojie din Ucraina”.
Mai mult, cele două țări au anunțat că vor coopera pentru ”soluţionarea dificultăţilor financiare prin care trec ţările în dezvoltare şi emergente”. În prima întâlnire dintre Macron și Jinping, președintele francez i-a transmis liderului chinez că ”mizează pe el pentru a readuce Rusia la rațiune”.
În schimb, Xi Jinping a cerut și îndemnat la o ”atitudine rezonabilă menită să evite înrăutăţirea situaţiei în Ucraina”, pledând pentru abordarea ”preocupărilor legitime ale tuturor părţilor”. Această ultimă remarcă a fost o aluzie la ”îngrijorările” Rusiei referitoare la extinderea NATO.
La plecarea lui Macron, Xi Jinping i-a transmis că va avea o convorbire telefonică cu Volodimir Zelenski, însă o va face doar atunci când va considera oportun un astfel de gest. China încearcă să pară neutră în acest conflict, în ciuda faptului că este apropiată de Rusia, lucru care îngrijorează NATO.
Țările NATO au avertizat China că orice ajutor militar pe care Beijingul l-ar acorda Moscovei ar aduce la sancțiuni nemaivăzute față de China. La această întâlnire a mai participat și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca și reprezentantă a Uniunii Europene.