Președintele Franței, Emmanuel Macron, acuză Rusia direct de manipularea alegerilor din România și spune că acțiunile Moscovei reprezintă o „amenințare existențială pentru europeni”. Este pentru a doua oară, în ultimele luni, când Macron face referire la „ingerințele și manipulările electorale” din partea rușilor.
Reacția furibundă a liderului francez vine după declarația vicepreședintelui SUA, J.D. Vance, care criticat deciziile luate recent în țările europene, dând exemplul anulării alegerilor prezidențiale din țara noastră. Vance a susținut că democrația europeană nu este amenințată de Rusia ori China, ci că ar veni „din interiorul” statelor europene.
Recent, Emmanuel Macron a reluat acuzațiile privind implicarea Rusiei în alegerile din România, potrivit unui interviu acordat presei din Franța, arată Liberation. El a punctat că Moscova se amestecă prin „acțiuni în diverse domenii”, ceea ce „constituie o amenințare existențială pentru Europa”.
Președintele Franței a făcut referire la „acțiunile Rusiei la frontiera Poloniei, atacurile sale cibernetice în toate țările noastre, prin atacuri, ca în Marea Britanie, prin manipularea informațiilor sau a proceselor electorale, ca în România, prin amenințările sale explicite prin doctrina sa nucleară”.
Liderul de la Elysee a ținut să puncteze că istoria a arătat că „atunci când există o singură încetare a focului, Rusia nu o respectă”. Totodată, Macron spune că este pregătit pentru o discuție cu președintele rus, Vladimir Putin, dacă va fi posibilă în cadrul negocierilor care vor urma.
Președintele francez a discutat despre interferența Rusiei în alegerile din țara noastră și în luna ianuarie, în timpul unui discurs referitor la „dezordinea mondială”. „România a trebuit să anuleze un scrutin prezidențial din cauza unor ingerințe și manipulări electorale atribuite în mod clar Rusiei: cine și-ar fi imaginat acest lucru în urmă cu doar zece ani?”, spunea Macron.
Amintim că miercuri, 19 februarie, liderul de la Elysee a invitat reprezentanții mai multor țări europene, printre care și România, să discute despre situația Ucrainei și a securității Europei. Președintele interimar, Ilie Bolojan, va participa la acest summit.
Este a doua întâlnire organizată la Paris în această săptămână. La summitul de luni, 17 februarie, au fost invitați lideri din Germania, Marea Britanie, Polonia, Italia, Spania, Olanda și Danemarca.
Miercuri, 19 februarie, sunt așteptați la discuțiile de la Palatul Elysee lideri din România, Grecia, Finlanda, Suedia, Belgia, Republica Cehă, Canada, Norvegia și statele baltice (Lituania, Estonia și Letonia).