News

Emmanuel Macron, vizită în România. Iohannis: “Aderarea ţării noastre la Schengen va contribui la securitatea regiunii”/ Preşedintele francez: ”Dorim ca acest dosar să progreseze”. Update

Președintele Franței, Emmanuel Macron a venit pentru a doua oară în România, însă vizita sa survine într-un context mult mai sumbru decât cel din august 2017.
14.06.2022 | 14:39
Emmanuel Macron se va întâlni cu președinții Klaus Iohannis și Maia Sandu/ Colaj Foto Fanatik, Sursa Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
15-06-2022
11:37

Emmanuel Macron a ajuns în Republica Moldova, unde a fost primit de Maia Sandu

La câteva ore după vizita de la baza Mihail Kogălniceanu, președintele francez Emmanuel Macron a ajuns la Chișinău. Vorbim de prima vizită a șefului de stat din Franța în Republica Moldova.

Macron a fost întâmpinat la sosire de către președinta statului vecin, Maia Sandu.

Între cei doi șefi de stat vor avea loc o serie de discuții, iar la ora 15:45 vor susține o conferință de presă comună.

Conform publicației Zdg.md, din programul celor doi șefi de stat mai face parte o vizită la Alianța Franceză din Moldova, mai anunță instituția prezidențială. 

15-06-2022
08:32

Klaus Iohannis și Emmanuel Macron, declarații după discuțiile de la baza Mihail Kogălniceanu

După întâlnirea de mai bine de o oră pe care au avut-o tete-a-tete la baza militară de la Mihail Kogălniceanu, cei doi șefi stat, Klaus Iohannis și Emmanuel Macron, au făcut declarații comune de presă.

Aceștia au abordat cele mai arzătoare subiecte aflate pe ordinea de zi: războiul din Ucraina, criza refugiaților și sprijinul pentru aderarea Republicii Moldova la UE.

Klaus Iohannis a adus în discuția de miercuri și aderarea României la spațiul Schengen, un obiectiv arhicunoscut al țării noastre. 

”Mă bucur să îl am astăzi ca oaspete pe Emmanuel Macron. Vizita dvs. și consultările sunt o nouă dovadă a relației bilaterale excelente dintre țările noastre. Pe fondul crizei din Ucraina, cooperarea noastră pe linie de securitate a cunoscut o intensificare deosebită.

Un loc aparte în discuțiile noastre l-a avut summitul NATO de la Madrid care va adopta decizii cruciale pentru securitatea noastră și cea a zonei de est din Europa. Am discutat despre susținerea partenerilor alianței și perspectivele aderării Suediei și Finlandei.

Am prezentat măsurile luate de România pentru refugiații ucraineni, precum și sprijinul prin hub-ul de la Suceava.

Am abordat și tema securității energetice. Am vorbit și despre preocuparea noastră despre continua deteriorare a situației umanitare din Ucraina.

O altă temă prioritară pentru noi a fost asigurarea securității alimentare la nivel global, profund afectată de blocada rusă în porturile ucrainene.

România face eforturi în sprijinul Ucrainei pentru oferirea de rute pentru transportul cerealelor prin Portul Constanța și prin porturile de la Dunăre.

Am avut o discuție cuprinzătoare cu președintele Macron și cu privire la perspectivele extinderii spațiului Schengen și am explicat așteptarea legitimă a României cu privire la aderare.

Am subliniat că extinderea spațiului Schengen va contribui la consolidarea securității și a rezilienței Uniunii în ansamblul său și la întărirea competitivității Pieței Unice, în beneficiul cetățenilor europeni.

Am exprimat încrederea că vom putea conta pe sprijinul Franței pentru deblocarea procesului de aderare a țării noastre la Schengen.

Am discutat și despre sprijinul substanțial pe care România și Franța îl acordă Republicii Moldova”, a spus Iohannis.

La rândul său, Emmanuel Macron i-a mulțumit lui Iohannis pentru primirea din aceste zile de care avut parte în țara noastră.

Liderul de la Paris a spus că țara sa susține demersul României de aderare la spațiul Schenghen.

”Vă mulțumesc pentru primire, sunt deosebit de fericit să fiu aici. Deplasarea aceasta vine în contextul războiului de agresiune al Rusiei desfășurat aproape de această zonă.

M-am întâlnit cu soldații francezi dislocați aici, în fața amenințărilor, pentru securitatea noastră comună.

Mulțumesc armatelor noastre, vă sunt recunoscător. România a arătat că este la înălțime în acest context.

Le sunt recunoscător militarilor francezi aflați în România. Suntem mândri că suntem aici în România. Dorim să continuăm misiunea din România.

România nu e pentru Franța o țară ca oricare alta. În fața unei crize grave, România a putut conta întotdeauna pe Franța. Avem o prietenie de două secole.

Vizita mea are un sens deosebit – avem o viziune comună legată de situația din Ucraina. Am discutat și despre aderarea României la Schengen. Dorim ca acest dosar să progreseze.

România poate să conteze pe fraternitatea Franței. Dorim să consolidăm cooperarea bilaterală, dar și în cadrul NATO.

Vreau să mai subliniez prietenia și susținerea pe care Franța o are față de țara dvs în contextul oricărei amenințări”, a declarat Macron după întâlnirea de la Mihail Kogălniceanu.

15-06-2022
06:38

Președintele francez, primit de Klaus Iohannis la Baza Mihail Kogălniceanu

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a fost primit, miercuri, la Baza Mihail Kogălniceanu, de omologul său român Klaus Iohannis.

 

Cei doi șefi de stat vor avea convorbiri tete-a-tete şi convorbiri oficiale, apoi se vor întâlni cu militarii dislocaţi în Baza Mihail Kogălniceanu. După aceste evenimente vor susţine declaraţii comune de presă, anunță Administrația Prezidențială.

14-06-2022
19:02

Nicolae Ciucă a mulțumit Franței pentru prezența militarilor săi în România

La finalul întâlnirii cu Emmanuel Macron, prim-ministrul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj de mulţumire Franţei pentru prezenţa militară în România. ”Am avut plăcerea de a-l primi pe preşedintele francez Emmanuel Macron în România. Bun venit, domnule preşedinte!

Încă o dată, un mare mulţumesc Franţei pentru prezenţa militară în România, în cadrul forţei de reacţie rapidă a NATO”, a scris Ciucă marţi seara, pe pagina de Twitter a Guvernului României.

14-06-2022
17:26

Macron a discutat cu soldații francezi

După aterizare, președintele Franței a fost însoțit de prim-ministrul Nicolae Ciucă în drumul spre locul de întâlnire cu militarii francezi detașați în Forța de Răspuns a NATO.

Pe fundal se vedea vedea sistemul antirachetă desfășurat de Franța în România încă de la 16 mai 2022. ”Operat de o sută de aviatori, sistemul sol-aer cu rază medie de acțiune MAMBA este un sistem de armament sofisticat care poate oferi o bulă de protecție în beneficiul forțelor care operează în zona de acoperire.

Pentru a crește eficacitatea sistemului și pentru a răspunde nevoilor Integrated air and missile defence (IAMD) (Apărării integrate antiaeriene și antirachetă) ale NATO, el este conectat și integrat printr-o conexiune de date tactice cu sistemul de apărare al României și cu cel al NATO”, a precizat Statul Major francez la 19 iunie 2022.

14-06-2022
16:46

Avionul președintelui Franței a aterizat

În jurul orei 19:39, avionul președintelui Emmanuel Macron a aterizat la baza  aeriană Mihail Kogălniceanu. Zborul a durat aproximativ trei ore.

14-06-2022
16:35

Emmanuel Macron: Război de mare intensitate, care implică o putere nucleară

Înainte de a decola spre baza Mihail Kogălniceanu de la Constanța, Emmanuel Macron a subliniat că vine în România pentru a-i susține pe soldații francezi.

Președintele Franței a spus despre aceștia că au fost mobilizați în România ”pentru a ne proteja granița din estul Uniunii Europene și pentru a evita prelungirea războiului din Ucraina”.

Altfel, liderul din Hexagon a transmis că diplomația franceză a făcut tot ce a putut pentru a evita războiul din Ucraina. De asemenea, Macron a explicat conaționalilor motivul vizitei în țara noastră:

Dragi compatrioți, voi fi în România în această seară pentru a-i sprijini în numele dumneavoastră pe soldații noștri care sunt dislocați acolo de câteva luni. Acesta era angajamentul pe care mi-l luasem față de ei”, a spus președintele francez pe Aeroportul Paris-Orly.

Acesta este un moment istoric și trăim vremuri istorice. Războiul din Ucraina, pe care Franța a făcut totul pentru a-l evita și pe care, împreună cu Europa, lucrăm să-l oprim, seamănă dezordine peste tot.

Dezordine geopolitică și pentru prima dată un război de mare intensitate, care implică o putere nucleară pe continentul nostru”, a mai declarat Emmanuel Macron.

 

Prima escală a miniturneului est-european al lui Emmanuel Macron este în România, însă vizita ulterioară de la Chișinău ar putea fi socotită mult mai importantă pentru președintele Franței. Moldova își pune mari speranțe în ajutorul francez pentru securitatea sa, cât și pentru parcursul european.

Macron vrea susținere pentru reforma UE

Deși palatul Élysée nu a confirmat, presa franceză consideră probabilă o vizită a lui Macron la Kiev, într-o perioadă în care Ucraina a acuzat Franța că are o atitudine împăciuitoare față de Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT

Emmanuel Macron sosește în această seară la București, dar își va petrece noaptea la baza militară de la Mihail Kogălniceanu, alături de cei 500 de militari francezi care, împreună cu 300 de belgieni, formează Batalionul „Vârf de Lance” care a fost detașat în România. Întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis va avea loc miercuri dimineață la baza militară, Macron vrând să dea astfel „un mesaj foarte clar al angajamentului nostru alături de aliații din NATO și partenerilor europeni”, potrivit comunicatului președinției franceze, citat de TF1.

Însă discuțiilor dintre cei doi președinți nu se vor axa doar pe colaborarea militară în cadrul NATO. În urmă cu o lună, președintele Emmanuel Macron și-a expus proiectul unei reforme a Uniunii Europene, precum acordarea dreptului de inițiativă legislativă Parlamentului European, urmând ca membrii săi să fie aleși pe liste transnaționale. De asemenea, a fost propusă eliminarea condiției unanimității statelor membre pentru luarea unor decizii, din domenii din cele mai diverse: de la politică externă la fiscalitate. De asemenea, într-un discurs susținut la Strasbourg, Macron a avansat și proiectul unei comunități politice europene în care să fie admise state care încă nu fac parte din Uniunea Europeană, dar care sunt pe drumul aderării, cum ar fi Moldova sau Ucraina. De asemenea, ar putea intra în această organizație și Marea Britanie, care a ieșit deja din UE.

ADVERTISEMENT

Însă un grup de 13 țări membre, printre care și România, și-au exprimat dezacordul față de aceste propuneri. Este vorba de Bulgaria, Cehia, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, România, Slovenia și Suedia. România susținea că prioritățile UE din acest moment sunt altele decât rediscutarea tratatelor europene. Deși nu era menționată explicit în comunicatul MAE, analiștii politici au speculat și faptul că ideea „comunității politice europene” a statelor non-UE va face ca țările candidate să fie ținute multă vreme în afara Uniunii Europene, în timp ce autoritățile de la București și-ar dori ca procesul să fie cât mai rapid în cazul Moldovei.  În aceste condiții, este probabil ca Macron să încerce să convingă România să-și reconsidere poziția față de reforma Uniunii.

Cum a decurs întâlnirea de acum cinci ani

Aceasta va fi a doua vizită a lui Emmanuel Macron la București. Prima a fost în august 2017, la mai puțin de patru luni după ce devenise președintele Franței. La acea vreme, Macron încerca să convingă țările UE să accepte rediscutarea directivei muncitorilor detașați, precum și reformarea Uniunii Europene, acest din urmă subiect rămânând încă pe agendă. Atunci s-a vorbit și despre admiterea României în spațiul Schengen, care nu a avut loc nici până astăzi, fiind probabil ca subiectul să fie reluat de partea română și cadrul discuțiilor de miercuri.

ADVERTISEMENT

Atunci s-au semnat și acorduri de colaborare în ce privește industriile de armament ale celor două țări. Este vorba de extinderea colaborării între Airbus şi IAR Ghimbav, privind construcția de elicoptere, precum și între MBDA și Romarm în domeniul fabricării de rachete. Relansarea relațiilor franco-române a fost semnalată și de plimbarea pe care Klaus Iohannis și Emmanuel Macron, alături de soțiile lor, au făcut-o prin Muzeul Satului din București.

Moldova, o relație strânsă cu guvernul de la Paris

După întâlnirea cu Iohannis, Emmanuel Macron va merge la Chișinău. Relația moldo-franceză este una mult mai cordială în momentul de față. Postul BFMTV a remarcat relația de încredere dintre cele două state, precum și faptul că Macron s-a întâlnit deja de trei ori cu Maia Sandu din februarie 2021 încoace. Ultima întâlnire a avut loc la Paris în urmă cu mai puțin de o lună, iar acum Macron onorează invitația făcută atunci de către Sandu pentru o vizită la Chișinău.

ADVERTISEMENT

Spre deosebire de reacția furioasă a Ucrainei, Moldova a salutat ideea lui Macron privind „comunitatea politică europeană”, cu condiția ca aceasta să fie un instrument pentru facilitarea aderării țărilor candidate, nu o modalitate de a le ține pe termen nedeterminat în afara UE. „Înțelegem că aderarea este un proces lung și complex care cere multe eforturi și multă muncă. Nu căutăm scurtături pe acest drum”, spunea Maia Sandu, în cadrul vizitei sale la Paris din 19 mai. În plus, războiul ruso-ucrainean a pus Moldova într-o situație extrem de dificilă, iar autoritățile de la Chișinău au nevoie de susținere. Pe lângă pericolul extinderii conflictului în zona transnistreană și dependența de gazele rusești, Moldova se confruntă cu un val de refugiați din Ucraina, anume 480.000 de oameni, dintre care 80.000 au rămas pe teritoriul moldovenesc.

Moldova speră la asistență financiară și materială din partea guvernului de la Paris pentru a face față valului de refugiați, care pune la încercare o economie deja șubrezită de criza economică. În plus, Macron a promis că Franța va sprijini Moldova pe termen lung, în special în ce privește securitatea și integritatea teritorială.

Temerile ucrainenilor față de Macron

În ce privește Ucraina, vizita lui Macron nu a fost anunțată, însă deplasarea la Kiev este socotită probabilă, din moment ce, în general, liderii europeni nu și-au anunțat vizitele în Ucraina de la începutul războiului încoace. Au existat speculații privind o vizită comună a lui Emmanuel Macron, a cancelarului german Olaf Scholz și premierului italian Mario Draghi la Kiev. Macron a provocat nervozitate în Ucraina după ce, la începutului lunii, a declarat într-un interviu că „nu trebuie să umilim Rusia astfel încât în ziua în care luptele se opresc să putem construi o cale de ieșire prin mijloace diplomatice”. Declarația a fost criticată nu doar de către ucraineni, ci și de state est-europene care se tem că acest gen de afirmații nu fac decât să încurajeze agresivitatea Moscovei.

Apelurile de a evita umilirea Rusiei nu pot decât să umilească Franța și orice altă țară care le-ar face. Pentru că Rusia se umilește singură. Ar trebui să ne concentrăm cum am putea să pune, Rusia la locul ei. Asta ar aduce pacea și ar salva vieți”, a declarat, pe 4 iunie, ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba, citat de Reuters.

În fața acestor reacții, un reprezentant al președinției franceze a trebuit să dea asigurări că Parisul susține Ucraina și integritatea ei teritorială. Printr-o vizită la Kiev, Macron ar avea șansa să reducă temerile Ucrainei privind adoptarea de către statele vest-europene a unei atitudini mai conciliante față de Rusia.

 

ADVERTISEMENT