Emmanuel Macron și Maia Sandu au avut o întâlnire la Paris, în cadrul căreia s-a semnat un acord de cooperare în materie de detectare a dezinformărilor digitale.
Președintele francez a denunțat, luni, „tentative rusești din ce în ce mai dezinhibate de destabilizare” împotriva Republicii Moldova și a „instituțiilor sale democratice”, conform AFP, citat de agerpres.ro. În acest context, cei doi au semnat un acord
„Am decis să ne consolidăm și mai mult cooperarea pentru a crește reziliența Moldovei la ingerințe străine”, a declarat Emmanuel Macron, cu ocazia semnării unui acord bilateral în acest domeniu.
De asemenea, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a declarat că va lupta împotriva dezinformării. De asemenea, ea a dat asigurări că Republica Moldova a „învățat în prima linie că Rusia nu respectă nicio promisiune”, acuzând Moscova de un „imperialism modern’”.
„Astăzi, ne angajăm să ne unim forțele în lupta împotriva dezinformării. Pentru că în lumea de astăzi, adevărul este la fel de vital ca securitatea”, a afirmat, la rândul său, Maia Sandu.
Oficialii francezi au anunțat că Viginum, serviciul de supraveghere și protecție împotriva ingerințelor digitale străine, își va consolida cooperarea cu Centrul pentru Comunicare Strategică din Republica Moldova, inclusiv pentru „a proteja procesele electorale”.
Președintele francez a salutat luni „curajul” omologului său moldovean, aflat la conducerea unei țări care de trei ani „suferă din plin consecințele umane și economice ale războiului de agresiune rus împotriva Ucrainei”, și „al cărei spațiu aerian este încălcat în mod constant de drone și rachete rusești”.
Maia Sandu a fost realeasă în cadrul alegerilor prezidențiale din 2024. Și atunci au existat suspiciuni de ingerințe rusești. La acea vreme, Emmanuel Macron a declarat că „democrația” a „triumfat asupra tuturor ingerințelor și a tuturor manevrelor”.
Autoritățile de la Chișinău au raportat numeroase „încercări de destabilizare” a procesului electoral de anul trecut, inclusiv prin dezinformare, cumpărare de voturi, amenințări cu moartea, atacuri cibernetice și „turism” electoral, conform hotnews.ro.