News

Emmanuel Macron va vizita România și Republica Moldova. Urmează și deplasarea în Ucraina

Preşedintele Franței, Emmanuel Macron, va vizita România marți, pentru a se întâlni cu trupele franceze staţionate aici. Miercuri, el se va deplasa în Republica Moldova.
10.06.2022 | 22:22
Emmanuel Macron va vizita Romania si Republica Moldova Urmeaza si deplasarea in Ucraina
Emmanuel Macron va vizita România marți, iar o zi mai târziu va ajunge în Republica Moldova. Foto: commons.wikimedia.org
ADVERTISEMENT

Emmanuel Macron va merge peste Prut pentru a-şi afirma susţinerea faţă de această ţară afectată de războiul din Ucraina. Anunțul a fost confirmat vineri de reprezentanții Palatului Elysée.

Emmanuel Macron amână pentru moment vizita în Ucraina

Aceeași sursă a notat că o vizită a lui Macron în Ucraina se va derula la o dată care nu a fost încă fixat. Cu privire la această deplasare, s-a mai subliniat că va fii făcută într-un moment în care va fi ”utilă preşedintelui Volodimir Zelenski”.

ADVERTISEMENT

Marți, Emmanuel Macron va merge alături de Klaus Iohannis la baza NATO în care este staţionată armata franceză. În acel loc sunt și alţi militari din ţările Alianţei Nord-Atlantice, printre care și 300 de soldaţi belgieni. În cadrul acestei vizite, Macron va transmite ”un mesaj foarte clar al angajamentului” Franței ”faţă de aliaţii NATO şi partenerii europeni”.

Amintim că aproximativ 500 de militari francezi sunt în România încă de la 26 februarie. Franţa acţionează ca naţiune-cadru a forţelor NATO și a desfăşurat recent în România un sistem de apărare sol-aer de ultimă generaţie.

ADVERTISEMENT

Înainte de vizita președintelui francez, în România s-a deplasat fostul ministru francez al apărării, Florence Parly. Vizita acestuia a fost consemnată în luna martie, când s-a întâlnit cu militarii din țara noastră.

Susținere pentru Republica Moldova

Vizita președintelui Franței în Republica Moldova vine ca urmare a invitaţiei pe care preşedinta Maia Sandu a lansat-o la Palatul Elysée, la 19 mai. Odată ajuns la Chișinău, Macron va transmite ”în maniera cea mai directă posibil susţinerea” Parisului şi va afirma că ţara sa va lua măsuri pentru a ajuta fosta republică sovietică.

ADVERTISEMENT

Cu o populație de aproape 2,6 milioane de locuitori, Republica Moldiva este una dintre ţările cele mai sărace din Europa. Acest aspect a fost accentuat de fluxul de refugiați ucraineni care au fugit de războiul generat de Rusia. La 3 martie, Chișinăul a depus candidatura pentru aderarea la Uniunea Europeană. La fel au procedat Ucraina (28 februarie) şi Georgia (3 martie).

Reprezentanții Palatului Elysée au mai precizat că vizitele în România și Moldova nu reprezintă ”pregătiri” pentru o vizită a lui Emmanuel Macron în Ucraina. Ea va avea loc când preşedintele va putea da ”un mesaj foarte operational” şi ”când ea va fi cel mai utilă pentru preşedintele Zelenski”.

ADVERTISEMENT

Presa internațională a notat că vizita în Ucraina ar putea fi legată de evoluţia examinării candidaturii Kievului la aderarea la UE. Acest subiect ar urma să fie discutat la summitul UE de pe 23 şi 24 iunie, la Bruxelles.

 

ADVERTISEMENT