News

Emmanuel Macron vizitează România. Președintele Franței va discuta cu Klaus Iohannis. Ce teme vor aborda. Update

Emmanuel Macron vizitează România. Președintele Franței îi va saluta pe soldații săi care se află în prezent, în țara noastră, la baza militară a NATO, Mihail Kogălniceanu și va discuta cu Klaus Iohannis.
14.06.2022 | 08:07
Emmanuel Macron viziteaza Romania Presedintele Frantei va discuta cu Klaus Iohannis Ce teme vor aborda Update
Cât va sta Emmanuel Macron în România. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT
14-06-2022
08:46

Emmanuel Macron se va întâlni miercuri cu Klaus Iohhanis la baza militară Mihail Kogălniceanu

Administrația Prezidențială a României transmite că Emmanuel Macron se va întâlni cu șeful statului, Klaus Iohannis, miercuri, tot la baza militară Mihail Kogălniceanu, acolo unde va ateriza marți seară.

Cei doi lideri vor discuta despre mai multe teme, printre care: războiul de la graniță, Republica Moldova sau aderarea la spațiul Schengen.

”Cei doi șefi de stat vor avea convorbiri oficiale și se vor întâlni cu militarii români, francezi și din celelalte țări aliate care se află pe teritoriul României în cadrul efortului aliat de întărire a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic, în contextul deteriorării situației de securitate din cauza agresiunii ilegale a Federației Ruse împotriva Ucrainei (…)

Cei doi președinți vor discuta despre modalitățile de a consolida pe mai departe Parteneriatul Strategic româno-francez, reînnoit în 2018 prin semnarea, la Paris, de către Președinții Klaus Iohannis și Emmanuel Macron, a Declarației Politice aferente, ale cărei direcții de dezvoltare au fost detaliate în cadrul Foii de Parcurs semnate în 2020. 

Aderarea României la spațiul Schengen și implicarea sa activă în protejarea frontierei externe a Uniunii Europene va fi, totodată, abordată în cadrul discuțiilor.

O atenție deosebită va fi acordată coordonării pozițiilor celor două state în pregătirea reuniunilor Consiliului European de la Bruxelles, precum și a Summitului NATO de la Madrid, care vor avea loc în a doua parte a lunii iunie.

Cei doi șefi de stat vor discuta despre sprijinirea în continuare a Republicii Moldova, care se confruntă cu numeroase provocări generate de efectele agresiunii ruse în Ucraina, inclusiv prin continuarea eforturilor de asistență prin Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, creată la inițiativa României, Franței și Germaniei în luna aprilie”, a comunicat Administrația Prezidențială.

Emmanuel Macron va sosi marți seară în România. Președintele francez este așteptat să aterizeze la baza militară Mihail Kogălniceanu, unde îi va saluta pe soldații săi, aflați aici.

Emmanuel Macron va sosi marți seară la baza militară de la Mihail Kogălniceanu

De altfel, Franța conduce grupul de luptă al Alianței Nord-Atlantice de la baza militară Mihail Kogălniceanu. Aici sunt aproximativ 500 de soldați din teritoriu.

ADVERTISEMENT

”Am fost mobilizat acum trei luni, la începutul lui martie, iar batalionul meu are acum în jur de 800 de militari, 500 sunt francezi, 300 belgieni. Am fost mobilizați la Constanța, la baza militară de la Kogălniceanu, iar acum am început mutarea la Cincu, unde grupul de luptă va fi desfășurat. Vor fi integrați soldați din mai multe state.

Acum sunt din Belgia, dar vor veni cu siguranță și din Olanda, iar cu timpul acest grup de luptă va integra și mai mulți soldați din exterior, astfel încât în final să ajungem la un efectiv de 1.000 de oameni”, spunea la finalul lunii mai colonelul Vincent Minguet, comandantul Grupului de luptă al NATO din România, scrie Digi 24.

ADVERTISEMENT

Emmanuel Macron va fi întâmpinat de premierul Nicolae Ciucă, iar miercuri dimineață se va vedea și cu președintele Klaus Iohannis.

Ulterior, va pleca în Republica Moldova, dar nu înainte de a transmite un ”mesaj foarte clar al angajamentului nostru faţă de aliaţii din NATO şi partenerii europeni”, informează președinția franceză.

ADVERTISEMENT

Care este, mai exact, scopul vizitei lui Emmanuel Macron în România

Potrivit Știrile Protv, presa străină precizează că prin noua vizită în România, Emmanuel Macron arată susținerea pentru unul dintre cele mai expuse state în războiul Rusia-Ucraina. Acest lucru a fost confirmat și de ministrul MAE, Bogdan Aurescu.

O vizită extrem de importantă, care confirmă sprijinul pe care Franţa îl acordă posturii de descurajare şi apărare a NATO pe Flancul Estic, inclusiv prin contribuţia substanţială pe care Franţa, la solicitarea României, prin demersurile făcute de preşedintele Iohannis, a adus-o prin Grupul de luptă pe care Franţa îl conduce ca naţiune-cadru şi la care participă cu un număr de aproape 600 de militari.

ADVERTISEMENT

(…) Noi avem un parteneriat strategic extrem de solid cu Franţa, care se cuantifică şi printr-o relaţie comercială şi de investiţii foarte importantă, printr-o relaţie interumană, prin legături istorice şi de prietenie foarte solide”, a afirmat Bogdan Aurescu la Digi 24.

ADVERTISEMENT