News

Emoții pentru Codruța Kovesi. Fosta șefă a DNA, adusă în fața CSM. De ce o acuză Inspecția Judiciară

08.05.2019 | 10:14
Emotii pentru Codruta Kovesi Fosta sefa a DNA adusa in fata CSM De ce o acuza Inspectia Judiciara

Laura Codruța Kovesi nu scapă de problemele cu legea. Aflată în cursa pentru ocuparea postului de procuror șef al Parchetului European, românca ar putea afla astăzi verdictul Consiliului Superior al Magistraturii în cazul său.

Kovesi așteaptă verdictul în privința abaterilor disciplinare de care este acuzată

Magistrații s-ar putea pronunța în cursul zilei de miercuri, 8 mai, asupra celor două sesizări formulate  de Inspecția Judiciară la adresa Laurei Codruța Kovesi. Fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție este acuzată de o serie de abateri disciplinare, pe care le-ar fi comis în timp ce ocupa această funcție.

Într-unul dintre dosarele aflate pe masa judecătorilor Secției pentru procurori în materie disciplinară a CSM, Kovesi este implicată alături de Marius Iacob, fostul său adjunct. De asemenea, pe ordinea de zi se află și un dosar ce îl vizează pe fostul șef al DNA Ploiești, Lucian Oanea. În momentul de față, acesta este suspendat din funcție.

Continuă emoțiile pentru Laura Codruța Kovesi. Sursa foto:telegraf.ro
Continuă emoțiile pentru Laura Codruța Kovesi. Sursa foto:telegraf.ro

Ce acuzații îi sunt aduse Laurei Codruța Kovesi

În ceea ce privește acuzațiile care i se aduc Laurei Codruța Kovesi, una dintre acțiunile disciplinare face referire la „ manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului Justiţiei săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu”.

Practic, acesteia i se impută atitudinea pe care ar fi avut-o într-o ședință a DNA, în mass-media fiind publicate o serie de înregistrări ale acelor discuții.  „Procurorul şef al DNA s-a exprimat în sensul combaterii efectelor negative în planul imaginii si credibilităţii instituţiei, generate de Decizia CCR 68/2017, prin instrumentarea urgentă a unor dosare „cu miniştri”, de impact mediatic, şi-a exprimat dezacordul cu privire la caracterul legal, definitiv şi general obligatoriu al Deciziei CCR 68/2017 şi a folosit exprimări inadecvate la adresa Curţii Constituţionale şi a unui judecător al Curţii Constituţionale, inducând ideea în cadrul opiniei publice că unul din criteriile în funcţie de care se prioritizează soluţionarea dosarelor este impactul mediatic al acestora şi calitatea oficială a persoanelor cercetate” , susține Inspecția Judiciară, în argumentarea acestui demers.