News

Emoții pentru turiștii români! Cutremur în vestul Mediteranei

13.07.2019 | 15:39
Emotii pentru turistii romani Cutremur in vestul Mediteranei

Emoții pentru turiștii români după ce un nou cutremur a avut loc în Mediterana. Este vorba despre un seism de 5 grade pe scara Richter care a avut loc în vestul mării. Cele mai apropiate destinații sunt orașele de pe coasta algeriană, cum ar fi Jijel, Bejaia sau Babor Ville. Cutremurul a avut loc la 247 de kilometri de capitala Algiers, populată de 3,5 milioane de locuitori.

Cutremur în vestul Mediteranei, în apropiere de coasta Algeriei

Cutremurul s-a simțit și în partea de sud a Spaniei, dar și în țările vecine cu Algeria, precum Maroc sau Tunisia. Deocamdată nu au fost anunțate pagube materiale, dar a apărut o avertizare de tsunami în toată zona. Cutremurul a avut loc la o adâncime de 10 kilometri și s-a produs la 34 de kilometri nord de orașul Jijel,  aflat pe coasta algeriană.

Cutremurul din vestul Mediteraneivine la câteva ore după ce o activitate seismică însemnată a avut loc și în Filipine. Seismul din oceanul Pacific a avut magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter și s-a produs mult mai aproape de uscat. Din primele informații vorbim de câteva zeci de răniți.

Un cutremur a avut loc în vestul Mediteranei, în apropiere de capitala Algeriei *foto: captură emsc-csem.org

Zona din nordul Algeriei este foarte activă din punct de vedere seismic

Cutremurul produs în nordul orașului Jijel nu este o noutate. Zona din Vestul Mediteranei este una foarte activă din punct de vedere seismic din cauza faptului că în acea zonă are loc o întâlnire a plăcii tectonice euroasiatice cu cea africană.

Cel mai mare cutremur care s-a înregistrat în zonă a avut loc în urmă cu 39 de ani și a măsurat 7,3 grade pe scara Richter. Acel seism, cunoscut drept „cutremurul El Asnam” a avut loc pe 10 octombrie 1980 și a afectat o zonă cu o populație de 900.000 de locuitori. Atunci au murit între 2.600 și 5.000 de locuitori, în timp ce 25.000 de case au fost distruse și peste 300.000 de oameni au rămas fără case. Cutremurul El Asnam a adus pagube de 5,2 miliarde de dolari, care la acel moment însemnau 22% din PIB-ul Algeriei.

Tags: