Sport

Emoționant mesaj de condoleanțe al președintelui CIO, Thomas Bach, familiei lui Ivan Patzaichin. ”Comunitatea olimpică deplânge pierderea lui”

Președintele Comitetului Internațional Olimpic a transmis o emoționantă scrisoare de condoleanțe familiei lui Ivan Patzaichin.
10.09.2021 | 13:20
Emotionant mesaj de condoleante al presedintelui CIOThomas Bach familiei lui Ivan Patzaichin Comunitatea olimpica deplange pierderea lui
Portretul lui Ivan Patzaichin, alături de o canoe și zeci de coroane și candele
ADVERTISEMENT

Comunitatea olimpică din întreaga lume a fost marcată de pierderea marelui canotor Ivan Patzaichin. Fostul sportiv s-a stins din viață la sfârșitul săptămânii trecute, însă ecourile teribilei vești nu s-au stins.

Thomas Bach, președintele Comitetului Internațional Olimpic a transmis o scrisoare de condoleanțe familiei fostului campion.

ADVERTISEMENT

Ultimul omagiu adus marelui sportiv de șeful CIO

Comitetul Olimpic și Sportiv Român a publicat pe pagina oficială de Facebook mesajul de condoleanțe pe care președintele CIO Thomas Bach l-a transmis familiei lui Ivan Patzaichin, prin intermediul forului olimpic din țara noastră.

”Am aflat cu mare tristeţe de decesul lui Ivan Patzaichin. Transmit condoleanţele mele sincere dumneavoastră şi Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. Comunitatea olimpică deplânge pierderea acestui sportiv olimpic extraordinar.

ADVERTISEMENT

Cu trecerea în nefiinţă a lui Ivan Patzaichin, lumea sportului a pierdut un campion olimpic de marcă şi unul din cei mai mari canoişti care au lăsat o moştenire remarcabilă istoriei olimpice.

Pe durata carierei sale impresionante rezultatele sale au insuflat multora dragostea pentru canoe, sportul pe care el l-a iubit atât de mult.

ADVERTISEMENT

Vă rog să transmiteţi familiei Patzaichin sentimentele mele cele mai calde şi, odată cu acestea, scrisoarea de condoleanţe pe care o ataşez separat pentru familia îndoliată”, notează în scrisoarea lui Thomas Bach.

5 septembrie, ziua în care sportul mondial a pierdut o legendă

O teribila veste avea să cutremure duminică dimineața (5 septembrie) lumea sportului românesc: a murit Ivan Patzaichin, poate cel mai mare sportiv pe care i-a avut țara noastră vreodată.

ADVERTISEMENT

Avea 71 de ani și de trei luni se afla internat la Spitalul Elias din București, din cauza unei boli incurabile. Starea sa se agravase în ultima lună, iar medicii nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viața.

Ivan Patzaichin s-a născut pe 26 noiembrie 1949, la Mila 23, în Delta Dunării și a cucerit patru medalii de aur la Jocurile Olimpice, la Canoe, proba individuală, la 1.000 m, în 1972 (Munchen) şi la Canoe dublu, în cursele de 1.000 m în 1968 (Ciudad de Mexico), 1980 (Moscova) şi 1984 (Los Angeles).

Fostul mare sportiv mai are în palmares alte trei medalii de argint, la Canoe dublu pe distanța de 500 m în 1980 (Moscova) şi 1984 (Los Angeles) şi la Canoe dublu, în proba de 1.000 m în 1972 (Munchen). De asemenea, are în palmares 22 de medalii la Campionatele Mondiale, dintre care 9 de aur.

Juan Antonio Samaranch, fostul preşedinte al CIO, i-a conferit Ordinul Olimpic Colanul de Platină, fiind singurul sportiv român deţinător al acestui ordin, iar în anul 2000 a fost distins cu Ordinul naţional ”Serviciul Credincios” în grad de ofiţer. La 26 noiembrie 2019 a primit din partea Preşedinţiei României Ordinul Naţional ”Steaua României” în grad de Cavaler.

ADVERTISEMENT