News
notix pixel id

Energia electrică în statele vest-europene, de 4 ori mai scumpă în 2021 față de anii precedenți

Prețul pentru energia electrică în 2021 a fost de 4 ori mai mare în comparație cu anii precedenți, dacă ne referim la statele din vestul Europei, precum Spania, Franţa, Germania și Marea Britanie.
14.01.2022 | 20:54
Energia electrică în statele vest-europene, de 4 ori mai scumpă în 2021 față de anii precedenți
Prețul energiei electrice, de 4 ori mai scump în țările din vestul Europei în anul 2021 față de anii anteriori. Sursa foto: politico.com
ADVERTISEMENT

În raport cu anii anteriori, anul 2021 a adus o majorare fără precedent a preţurilor angro la electricitate. Acesta au ajuns să fie de 4 ori mai mari comparativ cu cei cinci ani anteriori în statele din vestul Europei, precum Spania, Franţa, Germania și Marea Britanie, relatează presa internațională, citată de Agerpres.

Cauzele acestei explozii de prețuri sunt două: creşterea cotaţiilor la gaze şi scumpirea drepturilor de emisii de CO2 în Europa.

Prețul energiei electrice, de 4 ori mai scump în țările din vestul Europei în anul 2021 față de anii anteriori

S-a constatat o creștere generalizată în toate marile economii avansate. Conform indicelui Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), majorarea a fost de 64% dacă se compară cu această perioadă de referinţă, dar în nicio regiune atât de însemnată ca în Europa Occidentală.

ADVERTISEMENT

IEA precizează, în raportul său semestrial privind pieţele de electricitate că în ţările nord-europene preţurile angro au fost în ultimul trimestru din 2021 aproape triple faţă de cele din ultimele trei luni din anii 2016-2020. Cu o medie de 96 de euro pe MWh, preţurile din această regiune au rămas la jumătate faţă de cele din Europa Occidentală.

S-au raportat creșteri importante de prețuri și în SUA sau în Japonia. Aici, majorările din ultimul trimestru al anului trecut au fost de 75%, respectiv 80%.

ADVERTISEMENT

Cererea globală de electricitate, la un nivel record în 2021

Dacă primul an de pandemie, 2020, a adus o scădere, cererea globală de electricitate a crescut semnificativ în 2021 cu 5,7%, ceea ce reprezintă cel mai mare avans dintr-un an în termeni absoluţi (1.500 terawatti) şi în termeni relativi cel mai semnificativ începând din 2010, când lumea se recupera după criza financiară.

Jumătate din această creşterea mondială a consumului vine din China, mai scrie sursa citată.

Pentru a răspunde la această cerere globală mare, s-a recurs în special la cărbune (+8,6%), sistemul care generează cel mai mult dioxid de carbon. Consecinţa a fost că 2021 a devenit anul în care electricitatea a atins recordul de emisii de gaze cu efect de seră, cu o creştere de 6,8%.

ADVERTISEMENT

Regenerabilele au avut un avans de 6,2%, dar într-un ritm inferior consumului, şi acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul energiei nucleare (+3,5%) şi gazelor (+2,1%).

Care sunt prognozele în privința cererii de electricitate

Conform IEA, în 2021 și în anii următorii, consumul va continua să se majoreze, dar cu un ritm inferior, de 2,7%. Totodată, emisiile vor fi în creştere, dar mai mică (de 0,2% anual) deoarece expansiunea aşteptată a regenerabilelor (la 7,8%) nu va împiedica un avans al utilizării cărbunelui (la 0,3%) şi gazelor (0,7%). Şi în sectorul energiei nucleare se va înregistra un progres în ritm de 1,1%.

ADVERTISEMENT

Cărbunele va fi în pierdere de teren în America (-6,7% anual) şi în Europa (-10,7%), dar această scădere va fi compensată deoarece în China şi India vor continua să fie puse în funcţiune noi centrale pe cărbune.

Potrivit directorului executiv al IEA, Fatih Birol, pentru a ajunge la emisii nete de carbon zero în orizontul lui 2050, aceste vor trebui reduse cu 55% până în 2030, însă, dacă nu va exista o schimbare radicală de politică din partea guvernelor, în realitate în următorii trei ani emisiile se vor menţine la acelaşi nivel.

ADVERTISEMENT

”Asta nu numai că subliniază cât de departe suntem de drumul pentru emisii zero până în 2050, dar şi pune în evidenţă schimbările masive necesare pentru ca sectorul de electricitate să îşi îndeplinească rolul fundamental în decarbonizarea sistemului energetic”, a declarat Birol.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 866. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri