Sporturi

“Enervantul” Nadal și “needucatul” Kyrgios se înfruntă în optimi la Australian Open 2020! Cum s-a format cea mai neașteptată rivalitate din tenisul masculin. VIDEO

26.01.2020 | 10:15
Enervantul Nadal si needucatul Kyrgios se infrunta in optimi la Australian Open 2020 Cum sa format cea mai neasteptata rivalitate din tenisul masculin VIDEO
ADVERTISEMENT

Rafael Nadal – Nick Kyrgios este capul de afiș din optimile de finală ale Australian Open 2020. Va avea loc luni dimineață! O confruntare care în ultimii ani este mai așteptată chiar și decât un duel între componenții “Big Three”. Doi jucători cu stiluri diferite de joc, și comportamente chiar mai opuse. Tipicarul Nadal versus non-conformistul Kyrgios. Sau, dacă ne luăm după felul în care s-au caracterizat cei doi, avem “enervantul” contra “needucatul”.

Duelul dintre cei doi a început, de altfel, încă din prima săptămână. Iar Nick Kyrgios este cel care a aruncat prima lovitură. În timpul meciului cu Gilles Simon, australianul a primit un time violation warning. Nervos, Nick a început să gesticuleze spre arbitru. A început să imite ritualul lui Nadal înainte de serviciu, chiar spre amuzamentul arbitrului de scaun. Kyrgios a reclamat faptul că Rafa, oricât de mult timp și-ar lua pentru superstițiile sale, este iertat de penalizări pentru “time violation”.

ADVERTISEMENT

La confereința de presă de după victoria cu Pablo Carreno Busta, Nadal nu a scăpat de întrebările despre Nick. A fost mult mai rezervat decât în trecut. “Nu îmi pasă ce a făcut. Eu sunt aici să joc tenis. Dacă a fost amuzant, foarte bine. Este OK”, s-a limitat Nadal să comenteze gestul. “Nu pot să vorbesc despre el, nu îl cunosc personal. E clar că nu este bine când face astfel de gesturi. Nu îmi place. Când este concentrat pe tenis și o face cu pasiune, este unul dintre oamenii care aduc un plus circuitului. De asta avem nevoie”, l-a mai caracterizat Nadal pe rivalul său.

Cele 7 episoade care au conturat rivalitatea dintre Rafael Nadal și Nick Kyrgios

Totuși, rămâne o întrebare. Cum a ajuns Rafael Nadal, unul dintre cei mai mari jucători din istoria tenisului, să aibă o rivalitate cu Nick Kyrgios, un tip talentat, dar fără nicio performanță cu adevărat notabilă în carieră? FANATIK.RO vă prezintă episoadele acestui conflict.

ADVERTISEMENT
  • Wimbledon 2014. Primul dintre Nadal și Kyrgios a avut loc în vara lui 2014, în turul 1 la Wimbledon, și a fost demn să intre în istoria tenisului. Australianul avea 19 ani și era locul 144 în clasamentul ATP. Rafa era lider mondial, dar era în mijlocul unei perioade de coșmar la Wimbledon. În 2012 și 2013 pierduse la Steve Darcis și Lukas Rosol. Un an mai târziu ceda în fața lui Dustin Brown. Dar cu Nick Kyrgios a părut o surpriză și mai mare. Prima dată în 22 de ani când un jucător din afara top 100 bătea un lider mondial la un Grand Slam. A fost 7-6 (5), 5-7, 7-6 (5), 6-3 pentru Kyrgios.
  • Roma 2016. Revanșa lui Nadal a venit după aproape doi ani, la Roma, pe zgura mult iubită de iberic. Dar tot Kyrgios a luat primul set, din nou în tiebreak. Rafa a revenit și s-a impus în următoarele două, 6-2, 6-4. Între cei doi încă exista respect. “Este complicat să ai un astfel de adversar în turul 3. Are un serviciu puternic, lovituri pe măsură”, spunea Nadal.
  • Madrid 2017. Rafa Nadal îl bate ușor pe Kyrgios, tot pe zgură, la Madrid. Australianul a părut să ia meciul în glumă. A rămas celebru momentul în care a început să cânte pe melodia Chandlier, a compatrioatei sale, Sia, în timpul unei pauze între game-uri.
  • Cincinnati 2017. Doar câteva luni mai târziu, ieșeau primele scântei. Nadal era ieșit din formă, iar Kyrgios a profitat. A trecut de iberic cu 6-2, 7-5 și nu s-a sfiit să încerce și câteva lovituri de circ, spre deliciul publicului, nu și al lui Rafa. Strângerea de mână de la final a fost glaciară.
  • Beijing 2017A fost a treia confruntare în mai puțin de șase luni și nu aveau cum să nu iasă scântei. Cu orgoliul rănit, Rafa a căutat revanșa. A cedat doar trei game-uri în acel meci, dar Kyrgios a făcut non-combat în multe momente. Lucru care l-a enervat pe Nadal. Kyrgios a fost nemulțumit că s-a dictat aut la o minge pe care o trimisese în teren și îi putea aduce break în chiar primul game al partidei.
  • Acapulco 2019. După momentele tensionate din 2017, era clar că vor ieși scântei din nou. Avea să fie cel mai dur episod al rivalității. Kyrgios a făcut doar figurație în primul set, pe care l-a cedat la 3. A spus că este bolnav și a fost de mai multe ori la un pas să abandoneze. Doar că și-a revenit incredibil în seturile doi și trei și, după ce a salvat trei mingi de meci, l-a eliminat pe Nadal. Folosindu-se și de câteva servicii din mână, care l-au scos din sărite pe Nadal, deja nervos pentru că îl suspecta pe australian că s-a dat accidentat. “Ar putea câștiga turnee de Grand Slam, dar există un motiv pentru care este așa în spate în clasament. Are această lipsă de respect față de adversari, față de public și față de el”, a tunat Nadal. Antrenorul său, Toni Nadal, a fost și mai dur. L-a numit “needucat” pe Kyrgios. Australianul a răspuns imediat: “Eu și Nadal suntem total diferiți. El este cam enervant. Când câștigă el, e totul bine. Când îl bat, apare problema că nu am respect. Eu așa joc, poate nici mie nu îmi place că el este așa lent între puncte”, a răspuns Kyrgios, care a fost mult mai dur cu Toni Nadal: “Am fost 12 ani la școală, idiotule! sunt foarte educat. Te înțeleg că ești supărat că ți-am bătut familia, dar nu vorbi despre mine”.
  • Wimbledon 2019. Noi limite depășite în această rivalitate. “Cu siguranță nu vom ieși la o bere prea curând”, a glumit Kyrgios despre Rafa. “Sunt prea bătrân pentru a avea astfel de rivalități”, a replicat Nadal. Dar pe teren, lucrurile s-au încins imediat.  S-a impus spaniolul, scor 6-3, 3-6, 7-6 (5), 7-6 (3). La o venire la fileu, Nadal a fost lovit cu mingea intenționat de Kyrgios. A refuzat apoi să își ceară scuze. Chiar australianul a recunoscut că așa și-a dorit. “Câte titluri are tipul? Câți bani are în cont? Poate să mai ia și câte o minge în piept!”, a răspuns, în stilul caracteristic, jucătorul australian.