Fotbal international

Englezii trag un semnal de alarmă! Pericolul care-i pândește pe fotbaliști după retragere. Șanse mai mari să moară de Alzheimer, demență, boli neuromotorii sau Parkinson

21.10.2019 | 15:56
Englezii trag un semnal de alarma Pericolul carei pandeste pe fotbalisti dupa retragere Sanse mai mari sa moara de Alzheimer dementa boli neuromotorii sau Parkinson
ADVERTISEMENT

Conform unui studiu efectuat de Universitatea din Glasgow, după retragerea din activitate, fotbaliștii sunt predispuși mai multor boli extrem de grave. Astfel, specialiștii anticipează că sportivii care au pus ghetele în cui au șanse mai mari să moară de Alzheimer, demență, boli neuromotorii sau Parkinson.

Pericolul care-i pândește pe fotbaliști după retragere. Șanse mai mari să moară de Alzheimer, demență, boli neuromotorii sau Parkinson

Cercetarea institutului scoțian, realizată și sponsorizată de Federația Engleză de Fotbal și Asociația Fotbaliștilor Profesioniști din Anglia, a arătat cifre îngrijorătoare ale impactului carierei asupra sănătății foștilor jucători. A fost analizată cauza decesului a peste 7.000 de foști jucători scoțieni născuți între 1900 și 1976 și apoi comparată cu cea a peste 23.000 de oameni din restul populației. Apoi, studiul a analizat rata instaurării diferitelor afecțiuni neurologice, precum Alzheimer, boli neuromotorii și maladia Parkinson.

ADVERTISEMENT

”Conform acestui studiu, riscul este de cinci ori mai mare în privința apariției maladiei Alzheimer, de patru ori mai mare pentru afecțiuni neuromotorii și de două ori mai mare pentru Parkinson la foștii jucători de fotbal, față de restul populației”, a spus neurologul Willie Stewart, conform Dailymail.

  •  Eroii Angliei la Cupa Mondială din 1966, Nobby Styles, 77 de ani, Martin Peters, 75 de ani și Ray Wilson, 84 de ani, au murit după ce au dezvoltat o formă de demență.
ADVERTISEMENT
Președintele Federației Engleze de Fotbal: ”Este cel mai complex studiu realizat vreodată”
Președintele Federației Engleze de Fotbal: ”Este cel mai complex studiu realizat vreodată”. Sursa foto: bbc.co.uk

Președintele Federației Engleze de Fotbal: ”Este cel mai complex studiu realizat vreodată”

În opinia lui Greg Clarke, șeful fotbalului din Anglia, studiul Universității din Glasgow este cel mai complex în domeniul bolilor neurodegenerative dezvoltate la foștii fotbaliști. ”Acesta este cel mai complex și cuprinzător studiu comandat vreodată pentru bolile neurodegenerative la foști fotbaliști profesioniști. Salutăm concluziile sale și îi mulțumim dr. Willie Stewart că a condus cu atenție această importantă cercetare.

Întregul sport trebuie să admită faptul că acesta este doar începutul înțelegerii noastre și există multe întrebări la care încă trebuie să se răspundă. Este important ca familia fotbalului global să se unească acum pentru a găsi răspunsurile și pentru a oferi o mai bună înțelegere a acestei probleme complexe. FA se angajează să facă tot ce poate pentru ca acest lucru să se întâmple.”

ADVERTISEMENT