Englezul care a luat-o de la zero într-un sat din România. Bărbatul, pe numele său Leyton Shawn, a declarat că zona în care s-a stabilit de ceva vreme oferă un echilibru perfect între aspectele pe care le căuta.
Englezul care a început o viață nouă într-o localitate mică de pe teritoriul țării noastre. A rămas impresionat de regiune. Cetățeanul din Marea Britanie este căsătorit cu o româncă, care s-a născut în Maramureș.
Bărbatul a decis să vină în România datorită partenerei sale, unde a rămas surprins de peisaje. Așa se face că s-a stabilit în satul Hărțăgani, comuna Băița, județul Hunedoara. Zona din Munții Metaliferi încă amintește de așezările din secolele trecute.
Sute de oameni care veneau din Transilvania, Țările Române, Imperiul Austro-Ungar și alte colțuri îndepărtate ale Europei erau atrași acum multă vreme de aurul care se găsea aici. În prezent, locul este o destinație care este vizitată des de turiști străini.
„Am descoperit acest loc cu ajutorul soției mele, care provine din Maramureș, dar a fost la școală la Deva. Ea cunoștea zona din vremea școlii. Veneam în vacanța aici și priveam în jurul nostru”, a declarat englezul pentru adevarul.ro.
„Când am decis să ne mutăm, părea că această zona oferea un echilibru perfect, în ce privește relieful și distanța de oraș. Toată lumea din aceste locuri a fost foarte bună și deschisă față de mine și foarte ospitalieră. M-am chinuit doar cu limba română.
Am reușit să învăț foarte puțin să o vorbesc, atât cât să nu mor de foame, cât să supraviețuiesc. Dar românii au fost răbdători cu mine”, a mai spus englezul, mai arată sursa menționată mai sus.
Britanicul locuiește împreună cu soția sa într-o gospodărie aflată la poalele Bulzului din Hărțăgani și a unui deal cu formă piramidală. Bărbatul a regăsit simțul libertății de când a ajuns în România despre care nu știa foarte multe lucruri înainte.
Acesta este foarte încântat de faptul că satul hunedorean încă păstrează în ziua de azi spiritul de comunitate și tradițiile din generațiile trecute. În plus, englezul este conștient că vremea de afară încă determină activitățile și muncile care se fac în sate.
„Când am venit în aceste locuri, erau multe case scoase la vânzare. Lumea pleca de aici. Apoi cu timpul, au revenit români plecați mulți ani la lucru în SUA, Canada și în Europa, dar s-au mutat aici și familii de olandezi, englezi, germani”, a completat Leyton Shawn.