News

Enigma despre mormântul soților Ceaușescu rezolvată. Totul a ieșit la iveală după zeci de ani

24.10.2019 | 16:39
Enigma despre mormantul sotilor Ceausescu rezolvata Totul a iesit la iveala dupa zeci de ani
A fost elucidat misterul locului unde au fost îngropați Nicolae și Elena Ceaușescu. Sursa foto: playtech.ro
ADVERTISEMENT

Nicolae și Elena Ceaușescu au fost împușcați pe 25 decembrie 1989 după ce românii s-au revoltat împotriva sistemului. Rudele rămase în viață ale fostului președinte au fost de acord să deshumeze cadavrele soților Ceaușescu după ce mai multe speculații s-au conturat legat de locul unde ar fi înmormântați. 

Elena și Nicolae Ceaușescu au fost îngropați în Cimitirul Ghencea fără slujbă de înmormântare

Fostul președinte comunist Nicolae Ceaușescu și soția sa, Elena, au rămas în istorie nu doar pentru cruzimile în care i-au lăsat pe români să trăiască, dar și prin moartea fulgerătoare pe care au avut-o. Era ziua de Crăciun în anul 1989 când soții Ceaușescu a fost prinși, judecați și apoi executați în fața unui zid în Târgoviște. Cadavrele lor au transportate cu un elicopter la Stadionul Ghencea unde s-au pierdut. Următoarea zi trupurile neînsuflețite au fost găsite și duse la morgă, iar ulterior soții Ceaușescu au fost înmormântați în mare secret fără rude, fără preot, fără slujbă de înmormântare.

ADVERTISEMENT

Înainte de a fi executat dictatorul a spus „Împreună am luptat, să murim împreună”, referindu-se la executarea separată.  Fostul conducător de stat și soția sa au fost legați la ochi și au avut mâinile la spate. De-a lungul anilor au apărut în presă mai multe speculații conform cărora Nicolae și Elena Ceaușescu nu sunt îngropați în Cimitirul Ghencea pentru că urmasii nu au avut actul de concesiune asupra criptelor. În urmă cu 10 ani Valentin Ceaușescu, fiul fostului președinte comunist, a obținut un act judecătoresc care i-a dat dreptul să deshumeze cadavrele soților Ceaușescu. Se întâmpla pe 21 iulie 2010, s-au prelevat probe ADN și s-au comparat cu probele obținute de la fiul dictatorului. Astfel, s-au pus capăt lungului șir de speculații.

Nicolae Ceaușescu și soția sau au fost deshumați în urmă cu 9 ani

În momentul în care Nicolae și Elena Ceaușescu au fost deshumați s-a descoperit că cei doi soți au fost îngropați în hainele pe care le purtau în ziua în care au fost executați. Primul care a fost dezgropat a fost președintele comunist care și-a dormit somnul de veci pe un pat de rumeguș. Paltonul a păstrat de-a lungul anilor urmele lăsate de gloanțe, iar podoaba capilară încă era vizibilă. Soții Ceaușescu au fost ultimele persoane care au fost executate pe teritoriul României. După căderea comunismului Constituția a abolit pedeapsa cu moartea.

ADVERTISEMENT