News

Alimentul care ar putea scăpa de foamete zeci de milioane de oameni. Este înrudit cu banana, poate fi cultivat în orice perioadă și poate fi recoltat oricând

Omenirea se bazează pe doar câteva plante pentru a-și asigura mâncarea de zi cu zi, însă diversificarea acestui ”portofoliu” alimentar ar putea fi cheia către rezolvarea foametei.
29.01.2022 | 08:40
Alimentul care ar putea scapa de foamete zeci de milioane de oameni Este inrudit cu banana poate fi cultivat in orice perioada si poate fi recoltat oricand
Ensetul, alimentul care ar putea rezolva problema foametei. Sursa foto: kew.org.
ADVERTISEMENT

Încălzirea globală este un pericol cât se poate de real și dovedit deja la nivel științific, însă chiar și așa există în continuare o mulțime de persoane care aleg să creadă că fenomenul este unul inexistent, folosindu-se de diverse afirmații eronate din punct de vedere logic.

Problema nu va face decât să devină mai acută în următoarele decenii și va afecta umanitatea într-o mulțime de moduri, de unele omenirea fiind poate încă fără cunoștință. Foametea este însă o certitudine care va lovi planeta peste câteva zeci de ani, asta în lipsa unor metode de mitigare a efectelor dezastruoase pe care le are încălzirea climei asupra recoltelor și posibilităților de cultivare a plantelor.

ADVERTISEMENT

Totuși, cercetătorii vin acum cu o veste bună și susțin că planta enset, una frecvent cultivată și consumată în Etiopia, ar putea reprezenta o adevărată revoluție în ceea ce privește hrana.

Planta este asemănătoare cu banana și are potențialul de a hrăni peste 100 de milioane de oameni în condițiile unei lumi care se încălzește încet, dar sigur.

ADVERTISEMENT

Ce este ensetul și cum ar putea rezolva problema foametei

Cu siguranță, nu ai auzit până acum de enset, deoarece planta este aproape necunoscută în afara Etiopiei, unde localnicii o folosesc pentru a produce pâine sau porridge, cunoscut mai degrabă ca terci.

Cercetările efectuate asupra acestei plante indică faptul că ar putea fi crescută pe o suprafață mult mai mare din Africa. ”Este o plantă care poate juca un rol foarte important în rezolvarea problemelor de acces la alimente și dezvoltare sustenabilă”, afirmă dr. Wendawek Abebe, de la Hawassa University din Etiopia.

ADVERTISEMENT

Ensetul mai este cunoscut și ca ”banană falsă”, fiind o rudă apropiată a acestui fruct pe care îl consumăm în mod frecvent. N-are nici măcar pe departe popularitatea bananei, ensetul fiind consumat doar într-o anumită regiune a Etiopiei.

Fructul similar cu banana produs de plantă nu este comestibil, însă rădăcinile și tulpinile dure pot fi fermentate și ulterior folosite pentru a realiza alimentele amintite anterior.

ADVERTISEMENT

Ensetul este o mâncare de bază în Etiopia, unde peste 20 de milioane de oameni depind de acest aliment, însă dincolo de granițele țării, nu a fost cultivat nicăieri altundeva. Există anumite ”rude” sălbatice ale plantei, necomestibile, care au ajuns însă în zone extinse ale continentului, până în Africa de Sud. Asta le-a sugerat cercetătorilor ideea că planta poate tolera un climat mai variat.

Cu ajutorul sondajelor agriculturale și modelelor computerizate, cercetătorii au realizat o predicție cu privire la potențiala arie de cultivare a ensetului în următoarele patru decenii. Au descoperit, astfel, că această plantă ar putea hrăni mai bine de 100 de milioane de oameni și ar putea asigura siguranța hranei în Etiopia, dar și în alte țări africane, între care Uganda, Rwanda și Kenya.

Avantajele unice ale ”bananei false”

”Are anumite trăsături specifice care o fac o plantă unică: o poți semăna oricând, o poți recolta oricând și este o plantă perenă. De aceea a fost numită și ‘copacul care va rezolva foametea’”, spune dr. James Borrell, de la Royal Botanic Gardens.

Etiopia este un centru important de aclimatizare a plantelor în Africa, fiind o zonă cunoscută la nivel mondial pentru producția de cafea de calitate, dar și pentru alte plante.

Africa va fi îndeosebi afectată de încălzirea globală, care va afecta distribuția recoltelor și cantitățile maxime ce pot fi obținute prin cultivare. Astfel, există un interes crescând pentru a găsi noi plante care să hrănească populația lumii, având în vedere că sunt doar câteva culturi pe care ne bazăm. În mare, aproape jumătate din caloriile pe care le consumăm în mod curent vin de la orez, grâu și porumb.

”Trebuie să diversificăm plantele pe care le folosim la nivel global ca specie pentru că toată ouăle noastre se află într-un coș foarte mic la momentul actual”, concluzionează dr. Borrell, conform bbc.com.

ADVERTISEMENT