News

Epidemia de coronavirus. Indicatorul care arată că România este într-un stadiu mai rău decât Italia și Spania

06.04.2020 | 21:59
Epidemia de coronavirus Indicatorul care arata ca Romania este intrun stadiu mai rau decat Italia si Spania
ADVERTISEMENT

Ritmul de accelerare a epidemiei de coronavirus în România este mai accelerat decât cel din Italia și Spania, țări în care au apărut deja primele semne că numărul de îmbolnăviri este ținut sub control. Indicatorul statistic ce arată o răspândire accelerată a bolii este reprezentat de ponderea cazurilor active în numărul total al cazurilor de COVID-19, se arată într-una din analizele evoluției epidemiei realizate de Quest Research.

Epidemia de coronavirus își pierde suflul în Spania

Prezentarea comparativă a situației din Italia și Spania față de cea din România are la bază datele prezentate oficial în perioada 18 martie – 5 aprilie. Rata deceselor este evident mai mare în cele două țări mediteraneene, 12,32% în Italia și 9,67% în Spania, față de România, unde este deocamdată de 4,14%.

ADVERTISEMENT

Însă asta nu înseamnă că lucrurile nu se pot înrăutăți la noi, pe când spaniolii au motive să spere la mai bine.

În Spania procentajul celor vindecați este de 29,95% și a cazurilor înca active de 60,39%, aceasta din urmă fiind cea mai mică dintre cele trei țări analizate.  Punctul de cotitură al epidemiei a fost 1-2 aprilie când diferența dintre numărul infectărilor noi și cel al vindecărilor a început să scadă.

ADVERTISEMENT

Astfel, din ce în ce mai multe persoane se vindecă, fără ca numărul persoanelor infectate să crească proporțional, semn că epidemia nu se mai extinde cu aceeași rapiditate. Astfel, scade și presiunea exercitată asupra sistemului sanitar, externările în creștere reducând din presiunea enormă exercitată asupra spitalelor.

Numărul de cazuri noi rămâne mare, dar scăderea ponderii cazurilor active arată că epidemia intră într-o fază în care se extinde mai mult din inerție, măsurile de izolare arătându-și roadele.

ADVERTISEMENT

Epidemia în România, în perioada de expansiune

Deși în Italia situația rămâne încă gravă, și aici apar primele semne ale eficienței carantinei generalizate. Cazurile de infecție cu coronavirus în Italia se împart astfel: 12,32% decese, 16,62% vindecati și 70,76% cazuri active.

Ponderea cazurilor active este cu circa 10% mai mare decât în Spania, dar primele semne încurajatoare au apărut pe 30-31 martie când diferența din raportările oficiale dintre numărul de noi persoane infectate și cele declarate vindecate a scăzut considerabil.

ADVERTISEMENT

 

 

România are o rată a deceselor de 4,14%, cea a vindecărilor de 10,01% vindecări, însă ponderea cazurilor active este de 85,85%, semn că epidemia este în plin avânt. Astfel primele semne ale eficienței restricțiilor de circulație se lasă încă așteptate, iar vârful epidemiei abia urmează să vină.

În cazul României, este vizibilă tendința de creștere a diferenței dintre numărul de cazuri noi și cel al numărului de persoane vindecate. Se observă însă, în pofida tendinței generale de creștere, variații importante ale raportării noilor cazuri, fapt ce sugerează unele sincope fie în centralizarea datelor, fie în promptitudinea cu care sunt raportate cazurile.

ADVERTISEMENT