News

Epidemia prostiei în România. Zeci de copii spălați cu insecticid, doar în acest an. Medic: „Nu pot să înțeleg lucrul acesta”

Doar de la începutul acestui an, nu mai puțin de 60 de copii au ajuns în spital în stare gravă după ce părinții i-au spălat cu insecticid pentru animale
25.05.2024 | 15:46
Epidemia prostiei in Romania Zeci de copii spalati cu insecticid doar in acest an Medic Nu pot sa inteleg lucrul acesta
Zeci de copii ajunși în stare gravă după ce au fost intoxicați cu insecticide. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

După ce o fetiță de 10 ani din Caraș-Severin a ajuns în comă după ce mama acesteia a folosit un insecticid de uz veterinar ca s-o scape de purici, medicii se declară șocați de numărul mare al acestor cazuri. Aceștia spun că doar de la începutul anului au fost semnalate circa 60 de astfel de cazuri, cu copii ajunși în stare gravă după ce părinții au utilizat substanțe ce sunt folosite doar pentru animale.

Zeci de copii spălați cu insecticide de uz veterinar

Starea de sănătate a fetei de zece ani, din Caraș-Severin, ajunsă la spital în stare gravă după ce mama ei a folosit în locuință o substanță de uz veterinar, este în continuare gravă. Medicii spun că șansele ca aceasta să-și revină din comă sunt destul de mici.

ADVERTISEMENT

„Starea fetei este o stare de gravitate majoră, este în continuare în comă, într-o comă destul de aprofundată. Noi avem o scală, este un Glasgow Scale Coma 3, iar îmbunătăţire pare-se că nu prea se produce pentru că s-au adăugat nişte episoade convulsive, ca urmare, cel mai probabil, a intoxicaţiei din categoria aceasta a organofosforicelor”, a declarat, pentru News.ro, medicul Mihai Gafencu, de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ”Louis Ţurcanu” din Timişoara.

Medicul a spus că doar anul acesta în țară au fost semnalate circa 60 de astfel de cazuri, cu zeci de copiii ajunși în stare gravă de pe urma intoxicării cu aceste chimicale puternice. Aceasta a precizat că în ultimii 15-20 de ani astfel de cazuri deveniseră rare după ce statul a scos în afara legii multe dintre substanțe, însă în ultimul an numărul acestora a început să crească din nou.

ADVERTISEMENT

„Acum ceva se întâmplă, sau oamenii încep să aibe iniţiative din cauza, să mă scuze părinţii, prostiei. Pur şi simplu, nu pot să înţeleg cum un părinte, bunic – am avut deja trei cazuri în acest ultim an – cum pot să-şi spele propriii copii cu soluţie care este destinată animalelor, uzului veterinar, nu pot să înţeleg lucrul ăsta. Să întrebe un om specializat, un farmacist şi medicul de familie, asistentul comunitar din sat.

Eu în ultimii 15 ani, până în aceste ultime 12 luni, nu m-am mai confruntat cu aceste cazuri grave, în Compartimentul de toxicologie.

ADVERTISEMENT

Ar trebui să ne uităm cu extrem de mare îngrijorare la gradul de ignoranţă, am folosit un alt cuvânt mai blând acum, al populaţiei.  Trebuie să ne uităm la ce se întâmplă de fapt cu populaţia, pentru că o luăm pe scara evoluţiei, înapoi. Cu toate iniţiativele acestea, cu toate consecinţele analfabetismului funcţional pe care se pare că îl trăim din plin, oameni care nu cred că mai înţeleg mesajele”, a declarat medicul Mihai Gafencu, care o tratează pe fetița de zece ani din Caraș-Severin.

În privința stării de sănătatea a acesteia, medicul a spus că fata rămâne într-o stare foarte gravă.

ADVERTISEMENT

„Fetiţa este intubată, într-o stare foarte gravă, nu am pierdut anul acesta celelalte două cazuri pentru că administrarea aceea a fost cu o substanţă care a fost pe un fond de diagnostic foarte rapid şi antidotul natural, atropina, a putut fi la dispoziţie, cum s-a mai întâmplat în istoria ţării noastre, noi avem şi recordul mondial, în Spitalul Grigore Alexandrescu, ca număr de fiole de atropină date unor cazuri”, a mai precizat aceasta, care a spus că o altă problemă este faptul că pacienții de la sate vin adesea fără istoric medical, fapt ce face tratamentul în astfel de cazuri și mai dificil.

Fenomenul a luat amploare în ultimele şase luni

Doar în urmă cu zece zile cinci frați din Constanța au ajuns în stare gravă la spital după ce mama lor i-a spălat pe cap cu o substanță pentru deparazitarea animalelor. Este doar unul din acest tip de cazuri semnalate de presă în ultimele luni, iar acestea par să se repete.

Viorela Niţescu, medic primar pediatru, toxicolog şi şeful Secţiei de toxicologie de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ”Grigore Alexandrescu” din Capitală a spus și ea că asistăm la un adevărat fenomen care a luat amploare în ultimele luni.

„Este, într-adevăr, o problemă asupra căreia noi specialiştii din toată ţara am vrea să atragem atenţia: este vorba de o creştere semnificativă, importantă, în ultima jumătate de an a cazurilor de copii care vin cu intoxicaţii extrem de grave, cu insecticide din grupa organofosforicelor, insecticide care dau manifestări foarte severe, respiratorii, cardiace, cerebrale, care de multe ori necesită internări în terapie intensivă, chiar intubaţie şi ventilaţie mecanică.

Fenomenul a luat amploare în ultimele şase luni, este vorba de un element comun pentru toate aceste cazuri, şi anume utilizarea unor soluţii de insecticid din această grupă, în marea majoriatate a cazurilor diazinon este acest insecticid. Aceste soluţii sunt utilizate în gospodării pentru spălarea animalelor, însă, din nefericire, sunt utilizate şi pentru uz uman. În mod necorespunzător, sunt spălaţi pe corp sau pe cap sau şi pe cap copiii pentru scabie sau pediculoză”, a declarat medicul Viorela Niţescu.

Medicul spune că la mijloc este posibil să fie vorba despre o confuzie în rândul oamenilor, care folosesc aceste insecticide crezând că este vorba de tomoxan, un insecticid nu foarte toxic, sub a cărui denumire generică se ascund alte insecticide mult mai puternice.

„Am făcut o statistică împreună cu colegii noştri de la Iaşi, Constanţa, Timişoara, Cluj şi până la începutul lunii mai erau 60 de asemenea cazuri în ţară, anul acesta. Este un fenomen cu care nu ne-am confruntat cu această frecvenţă până în acest an, aveam cazuri sporadice, unul, două, trei cazuri pe an în anii precedenţi.

Este o confuzie care se face. Aceste insecticide sunt cunoscute sub denumirea generică, improprie, în rândul oamenilor, ca fiind tomoxan. Era un insecticid care nu era foarte toxic, dar care nu se mai utilizează de foarte multă vreme. Practic, este doar numele generic sub care au rămas insecticidele pe care ei le folosesc în gospodărie, este vorba despre diazinon, un insecticid inhibitor de colinesterază, cu efecte foarte grave asupra organismului uman”, a mai precizat medicul.

ADVERTISEMENT
Tags:
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”