Epidemie de rupturi musculare la Barcelona

FC Barcelona s-a transformat în numai cîteva săptămîni într-un adevărat spital de campanie. Nu mai puţin de opt jucători importanţi ai catalanilor, în frunte cu vedeta echipei, Lionel...
23.11.2013 | 11:39
Epidemie de rupturi musculare la Barcelona

FC Barcelona s-a transformat în numai cîteva săptămîni într-un adevărat spital de campanie. Nu mai puţin de opt jucători importanţi ai catalanilor, în frunte cu vedeta echipei, Lionel Messi, sînt KO şi ceea ce este destul de ciudat îl reprezintă diagnosticul comun al acestor accidentări. Toţi au suferit rupturi musculare, ceea ce este mai mult decît ciudat, pentru că e greu de admis că este posibil ca opt jucători din cadrul aceleiaşi echipe să se accidenteze în acest fel. O ruptură musculară nu este un virus care să se transmită în cadrul lotului, creînd o epidemie. Dimpotrivă, leziunile de acest tip sînt probleme absolut particulare, ţin de musculatura jucătorului, de predispoziţia sa la acest gen de accidentări.

Portarul Valdes şi fundaşul Alves sînt ultimele victime

Lista îi cuprinde aşadar pe portarul Victor Valdes (foto), care s-a accidentat într-un mod greu de înţeles în timpul partidei amicale a Spaniei din Africa de Sud, pe fundaşii Alves şi Jordi Alba, deci titularii celor două benzi, plus centralul Pique, care mai mult preventiv probabil că nu va fi folosit astăzi, la meciul de acasă cu Granada, pentru a fi pe deplin refăcut. La mijloc metronomul Xavi e în afara calculelor, dar, evident, marele absent rămîne motorul echipei, golgeterul ei absolut, Lionel Messi, pe care sigur nu-l vom mai revedea pe gazon pînă la sfîrşitul acestui an şi, în cel mai bun caz, abia pe la jumătatea lui ianuarie 2014. Şi atacantul Cristian Tello e inutilizabil, iar Cesc Fabregas, care s-a descurcat foarte bine de la forfaitul lui Messi, preluînd o bună parte din sarcinile de marcator, nu e nici el apt sută la sută, dar probabil că antrenorul Gerrardo Tata Martino va risca şi îl va introduce pe teren. El a fost nevoit să convoace şi patru jucători de numai 17-18 ani de la celebra academie catalană La Masia, pentru a avea rezerve.

valdes

Ipoteza transfuziilor de sînge prinde contur

Cum spuneam este foarte ciudată această ”epidemie” de leziuni musculare. Sînt păreri împărţite, care acuză inabilitatea preparatorilor fizici de a pregăti antrennamentele fizice la nivelul optim, repetatele convocări la echipele naţionale, cu jucători care ajung să doarmă şi cîte trei nopţi în condiţii total neprielnice, în avioane, cazul internaţionalilor spanioli care au jucat două amicale în Africa, contra sumei de 20 de milioane de dolari, primiţi de la federaţiile din Guineea Ecuatorială (15 milioane) şi respectiv Africa de Sud. Însă sînt destule voci acuzatoare la adresa unei practici deja deconspirate din sportul spaniol, iniţiate cu peste zece ani în urmă de echipa doctorului Fuentes în ciclism şi extinsă la echipele de fotbal, acea modalitate de a creşte rezistenţa organismului şi forţa musculară pe baza transfuziilor de sînge, cu probe luate chiar de la jucători şi păstrate în congelatoare speciale. Şi ceea ce atrag atenţia specialiştii care sînt împotriva acestui tip de practici asemănătoare dopajului este riscul producerii cu uşurinţă a rupturilor musculare. Ceea ce se ţi întîmplă în prezent la FC Barcelona.

Să vedem care ar putea fi echipa aliniată de Gerrardo Martino pentru partida de astăzi, de la ora 17:00, în faţa Granadei. Portar portughezul Pinto, în vîrstă de 38 de ani. Fundaşi Montoya, Puyol, Mascherano (Bartra), Adriano – Roberto (Mascherano), Busquets, Iniesta – Alexis, Fabregas, Neymar. Dacă în ultimul minut va fi menajat şi Fabregas atunci Iniesta va fi urcat în atac, iar Mascherano va trece singur la mijloc.