Este epidemie de tuse convulsivă în Europa, potrivit Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC). Numărul cazurilor a crescut semnificativ în toate statele europene, încă din 2023, dar și în primele luni din acest an.
Conform datelor prezentate de ECDC, au fost confirmate aproape 60.000 de cazuri în toate țările din Europa, în perioada ianuarie 2023 – aprilie 2024, arată Reuters. Specialiștii spun că numărul îmbolnăvirilor este de zece ori mai mare față de ultimii doi ani.
Medicii atrag atenția asupra faptului că cei mai expuși îmbolnăvirilor sunt copiii și bătrânii. De altfel, în intervalul menționat au fost raportate 19 decese. Cele mai multe dintre acestea, 11 la număr, s-au înregistrat în rândul copiilor. Alte 8 au avut loc în rândul bătrânilor.
„Este esenţial să ne amintim de vieţile aflate în joc, în special cele ale micuţilor noştri. Vaccinurile împotriva tusei convulsive s-au dovedit sigure şi eficiente”, a transmis directoarea ECDC, Andrea Ammon.
Tusea convulsivă sau pertussis poate cauza probleme grave de sănătate, afectând plămânii și căile respiratorii. Infecția bacteriană afectează, cel mai adesea, locuitorii aflați pe teritoriile din Europa.
Reprezentanții Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor mai spun că epidemii de tuse convulsivă sunt posibile la un interval de 3 sau 5 ani. Asta se poate întâmpla și în statele în care nivelul de vaccinare este ridicat.
În ultimii ani, înainte de 2023, numărul cazurilor de tuse convulsivă au fost mai mic, cel mai probabil datorită restricțiilor impuse în perioada pandemiei de COVID-19. Totuși, cifrele din perioada ianuarie 2023- aprilie 2024 sunt mai ridicate comparativ cu anii precedenți.
Potrivit specialiștilor ECDC, foarte mulți oameni nu s-au imunizat împotriva tusei convulsive, pentru că nu au fost expuși în timpul pandemiei. Medicii recomandă vaccinarea, mai ales în cazul copiilor.
În multe țări europene sunt imunizate și femeile însărcinate pentru a proteja bebelușii. Mai mult, ECDC a menționat că unele state iau în calcul să administreze rapeluri şi copiilor mai mari şi adulţilor, având în vedere că imunitatea este în scădere.