News

Epidemie de tuse convulsivă în Europa. Copiii și bătrânii, cei mai expuși: „Să ne amintim de vieţile aflate în joc”

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor anunță că este epidemie de tuse convulsivă. Numărul cazurilor a crescut considerabil.
09.05.2024 | 13:51
Epidemie de tuse convulsiva in Europa Copiii si batranii cei mai expusi Sa ne amintim de vietile aflate in joc
Epidemie de tuse convulsivă în Europa. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Este epidemie de tuse convulsivă în Europa, potrivit Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC). Numărul cazurilor a crescut semnificativ în toate statele europene, încă din 2023, dar și în primele luni din acest an.

Epidemie de tuse convulsivă în Europa. Semnal de alarmă tras de specialiști

Conform datelor prezentate de ECDC, au fost confirmate aproape 60.000 de cazuri în toate țările din Europa, în perioada ianuarie 2023 – aprilie 2024, arată Reuters. Specialiștii spun că numărul îmbolnăvirilor este de zece ori mai mare față de ultimii doi ani.

ADVERTISEMENT

Medicii atrag atenția asupra faptului că cei mai expuși îmbolnăvirilor sunt copiii și bătrânii. De altfel, în intervalul menționat au fost raportate 19 decese. Cele mai multe dintre acestea, 11 la număr, s-au înregistrat în rândul copiilor. Alte 8 au avut loc în rândul bătrânilor.

„Este esenţial să ne amintim de vieţile aflate în joc, în special cele ale micuţilor noştri. Vaccinurile împotriva tusei convulsive s-au dovedit sigure şi eficiente”, a transmis directoarea ECDC, Andrea Ammon.

ADVERTISEMENT

Tusea convulsivă sau pertussis poate cauza probleme grave de sănătate, afectând plămânii și căile respiratorii. Infecția bacteriană afectează, cel mai adesea, locuitorii aflați pe teritoriile din Europa.

Recomandările Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor

Reprezentanții Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor mai spun că epidemii de tuse convulsivă sunt posibile la un interval de 3 sau 5 ani. Asta se poate întâmpla și în statele în care nivelul de vaccinare este ridicat.

ADVERTISEMENT

În ultimii ani, înainte de 2023, numărul cazurilor de tuse convulsivă au fost mai mic, cel mai probabil datorită restricțiilor impuse în perioada pandemiei de COVID-19. Totuși, cifrele din perioada ianuarie 2023- aprilie 2024 sunt mai ridicate comparativ cu anii precedenți.

Potrivit specialiștilor ECDC, foarte mulți oameni nu s-au imunizat împotriva tusei convulsive, pentru că nu au fost expuși în timpul pandemiei. Medicii recomandă vaccinarea, mai ales în cazul copiilor.

ADVERTISEMENT

În multe țări europene sunt imunizate și femeile însărcinate pentru a proteja bebelușii. Mai mult, ECDC a menționat că unele state iau în calcul să administreze rapeluri şi copiilor mai mari şi adulţilor, având în vedere că imunitatea este în scădere.

 

 

 

 

ADVERTISEMENT
Tags:
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care "îi spuneau ce să-i facă". Fusese internat la psihiatrie, dar în zadar
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii...
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii fostul milionar în euro
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă /...
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă / FOTO
A MURIT PREȘEDINTELE într-un ACCIDENT AVIATIC! Informația, confirmată OFICIAL
A MURIT PREȘEDINTELE într-un ACCIDENT AVIATIC! Informația, confirmată OFICIAL
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt,...
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt, câștigătorul de la Românii au talent 2024: ”Tu ai cele mai mari șanse”
Milionarul României, în mare impas. Cine i-a sărit în ajutor
Milionarul României, în mare impas. Cine i-a sărit în ajutor
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic,...
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic, am o mare problemă cu el. Înseamnă că în viața mea am făcut niște prostii și plătesc”
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu,...
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu, dar sănătos, pe care îl mânca mereu monarhul Marii Britanii