News

Epidemiile nu „iartă” nici marile personalități. Regina Maria a României este cel mai celebru exemplu din timpul gripei spaniole

29.03.2020 | 13:23
Epidemiile nu iarta nici marile personalitati Regina Maria a Romaniei este cel mai celebru exemplu din timpul gripei spaniole
Epidemiile nu „iartă” nici marile personalități. Regina Maria a Rămâniei este cel mai celebru exemplu din timpul gripei spaniole. Sursa foto: ziarulmetropoli.ro
ADVERTISEMENT

Coronavirusul Covid-19 răspândește teriarea în lume fără să țină cont de continent, de țară, de culoare, de vârstă, de sex și cu atât mai puțin de poziția socială. Ucigând la fel și prinți, și cerșetori….

Epidemiile nu „iartă” nici marile personalități. Regina Maria a României este cel mai celebru exemplu din timpul gripei spaniole

Prințesa Maria Teresa a Spaniei a fost prima victimă regală a coronavirusului Covid-19. Avea 86 de ani și făcea parte din familia Bourbon-Parma. A murit la fel ca oricare dintre ceilalți 5.982 spanioli secerați de pandemie până duminică dimineață…

ADVERTISEMENT

Alt membru al unei familii regale infectat cu coronavirus Covid-19 este însuși moștenitorul tronului britanic, prințul Charles de Wales, fiul celui mai longeviv monarh din lume aflat în viață, regine Elisabeta a II-a (93 de ani pe 21 aprilie, dintre care 68 de domnie, împliniți pe 6 februarie, locul 19 all time).

„Prințul de Wales a fost testat pozitiv pentru coronavirus. Prezintă simptome ușoare, dar starea de sănătate este bună și a lucrat de acasă în ultimele zile. Prințul de Wales  se află în auto-izolare în Scoția, alături de Ducesa de Cornwall, care a fost și ea testată, însă nu are virusul” – comunicatul Casei Regale britanice

Gripa spaniolă din 1918-1920 n-a ocolit numele mari când a ucis 50 de milioane de oameni…

Epidemia de gripă spaniolă de la începutul secolului trecut (1918-1920) a omorât, conform celor mai multe dintre estimări, în jur de 50 de milioane de oameni (cei mai mulți în India, aproximativ 17 milioane), dar sunt istorici care susțin cifre care urcă până la 100 de milioane de morți.

ADVERTISEMENT

Cumplitul flagel a ucis și multe nume mari, personalități celebre. Iată numai câteva exemple. Nonconformistul poet avangardist francez Guillaume Apollinaire avea 38 de ani când l-a secerat gripa spaniolă, pe 9 noiembrie 1918.

Pictorul și decoratorul austriac Gustav Klimt, lider avangardist al societății vieneze, a cărui artă a dus în mare măsură la una dintre cele mai mari „revoluții” din istoria artei, a murit la 55 de ani din cauza gripei spaniole, pe 6 februarie 1918.

ADVERTISEMENT

Germanul Karl Emil Maximilian „Max” Weber a fost un filosof, sociolog, jurist și economist politic de excepție, cu importante contribuții în sociologia economică și sociologia religiei, în istoria economică, în teoria și metodologia economică, unul dintre fondatorii Partidului Democrat de orientare liberală din Germania.

Polivalența sa socială nu l-a salvat, însă, și Max Weber a fost învins de o pneumonie galopantă provocată de gripa spaniolă pe 14 iunie 1920, la vârsta de 56 de ani.

ADVERTISEMENT

Au fost, însă, și multe personalități infectate de gripa spaniolă și care s-au vindecat de cumplitul flagel. Pentru care, vă reamintim, la momentul respectiv nu se inventase niciun vaccin.

Lista numelor importante ce au scăpat de teribila boală cuprinde pe cel de al 28-lea președinte american Thomas Woodrow Wilson, senatorul de New York la acea vreme Franklin Delano Roosevelt, care avea să devină al 32-lea președinte al SUA în 1933, primul ministru britanic David Lloyd-George sau marele cineast american Walt Disney, creatorul îndrăgiților Donald Duck, Goofy, Pluto și Mickey Mouse.

Generalul Eremia Grigorescu i-a învins pe nemți, dar nu și gripa spaniolă…

În România, cea mai cunoscută victimă a gripei spaniole a fost generalul Eremia Teofil Grigorescu, unul dintre marii comandanți ai armatei române în crâncenele bătălii de la Oituz și Mărășești din Primul Război Mondial.

A fost decorat de două ori cu Ordinul „Mihai Viteazul” pentru

  • „…dispozițiunile judicioase date în ordinele de operațiune contra unui dușman mult superior în număr, infiltrând trupei prin energia și curajul său personal, încrederea în victorie” (Înalt Decret Regal din 27 octombrie 1917)
  • „…vitejia și destoinicia cu care a reușit să stăvilească ofensiva germană de la Mărășești, în vara anului 1917, luând comanda armatei în condițiuni foarte grele” (Înalt Decret Regal din 12 februarie 1918).

Din păcate nu a mai reușit să învingă și o infecție cu evoluție galopantă cauzată de gripa spaniolă, care l-a ucis în 19 iulie 1919, la 55 de ani.  Osemintele sale se odihnesc în Mausoleul de la Mărășești, ridicat în memoria eroilor neamului din Primul Război Mondial.

Regina Maria nu a fost româncă decât prin simțire, dar a fost supranumită „Împărăteasa tuturor românilor”  

Regina Maria, soția regelui Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen, a trecut pe lângă moarte în timpul cumplit al epidemiei de gripă spaniolă de acum 100 de ani.

Regina Maria a fost supranumită „Împărăteasa tuturor românilor” datorită contribuției substanțiale la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 și, mai apoi, la recunoașterea internațională a istoricului act care a „născut” România Mare.

Și asta în condițiile în care Regina Maria nu a fost româncă decât prin adopție, fiind născută Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, mare prințesă a Marii Britanii și Irlandei, nepoata reginei Victoria a Regatului Unit.

Regina Maria: „Deci aceasta e celebra gripă spaniolă – ei bine, de acum știu că nu e de glumă cu ea”

Iată ce scria „Împărăteasa tuturor românilor” pe 26 decembrie 1918 în „Jurnalul de război” ținut în perioada 1916-1919, conform historia.ro .

„N-am mai scris de 20 de zile! Am fost bolnavă, foarte bolnavă, lovită brusc și pe neașteptate, pe la spate, cum s-ar spune, și am fost țintuită la pat – tocmai când lumea voia să se bucure alături de mine”

„Boala m-a luat de sâmbătă, m-am trezit cu capul greu și dureros, am îndurat cu greu câteva audiențe… Dar am fost bolnavă – o boală oribilă, dureroasă, cum n-am avut în viața mea”

„Zile întregi de febră chinuitoare și greață, slăbiciune, halucinații crunte și insomnia neîntreruptă, până am crezut că voi înnebuni. Deci aceasta e celebra gripă spaniolă – ei bine, de acum știu că nu e de glumă cu ea”

„Împărăteasa tuturor românilor” a învins febra spaniolă după 3 săptămâni de boală chinuitoare

După trei săptămâni de boală chinuitoare, Regina Maria a reușit să învingă gripa spaniolă și să-și reia activitatea susținută în slujba României. României Mari și datorită eforturilor sale.

„Mă târăsc de colo-colo, dar în fiecare zi sunt tot mai puternică. Nu îmi accept invaliditatea, detest din tot sufletul viața aceasta în care sunt obligată să-mi menajez sănătatea și nu pot face un pas fără să se agite în spatele meu cineva după un șal, o fereastră deschisă sau altceva” – Jurnalul Reginei Maria, 30 decembrie 1918

Iar la 4 ianuarie 1919, Regina Mariei consemna în jurnalul său că „Este ultima zi în care mai am de gând să trăiesc ca un invalid”. Și se pregătea să serbeze a doua zi, în deplină sănătate, aniversarea de 10 ani a principesei Ileana, fiica sa favorită…

  • „Un prim vârf al epidemiei de coronavirus în România va fi după Paște. Avem două valori care vor fi foarte active. Un prim val va fi după Paștele catolic și un al doilea val va fi după Paștele ortodox, pentru că atunci vom avea un schimb masiv de informație virală între aparținătorii unor familii, pentru că este obiceiul clasic se adună familia, fiind oameni în familie se adună la mese” – Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”
  • „Ar trebui ca toată lumea să stea acasă minimum 6 săptămâni, 8 săptămâni ar fi ok, 10 săptămâni ar fi ideal” – Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”
  • 666.013 oameni erau infectați cu coronavirusul Covid-19 duminică, 29 martie
  • 30.935 de morți din cauza infectării cu coronavirus Covid-19 erau înregistrați în toată lumea duminică, 29 martie
  • 142.470 de bolnavi infectați cu coronavirus Covid-19 s-au vindecat pe Mapamond până duminică, 29 martie.
  • 10.023 de decese s-au înregistrat în Italia, țara cu cele mai multe victime ale coronavirusului Covid-19 din lume
  • 123.780 de bolnavi înregistrează Statel Unite ale Americii, țara cu cele mai multe cazuri de infectare cu coronavisul Covid-19 din lume
  • 1.452 de bolnavi erau înregistrați în România duminică, 29 martie
  • 38 de morți din cauza coronavirusului Covid-10 avea România duminică, 29 martie, la ora 12:00 (plus alți 12 decedați pe alte meleaguri)

(Sursa datelor: worldometers.info)

ADVERTISEMENT