Sport

Epidemiologul Doina Azoicăi, după apariția tulpinei sud-africane: „Nu este un cataclism! Nu trebuie să înnebunim lumea!”

05.03.2021 | 17:13
Epidemiologul Doina Azoicai dupa aparitia tulpinei sudafricane Nu este un cataclism Nu trebuie sa innebunim lumea
ADVERTISEMENT

Coronavirusul îmbracă noi forme. La București și la Pitești, au fost depistate primele cazuri de îmbolnăvire cu tulpina sud-africană a virusului SARS-CoV-2. Pe de altă parte, în cazul vecinei noastre, Serbia, situațiile grave se înmulțesc, deși respectiva țară este „campioană” la numărul de vaccinări. Peste tot, oamenii se confruntă cu spectrul bolii, dar și cu o mulțime de întrebări. Totuși, specialistul în epidemiologie Doina Azoicăi consideră că nu ne aflăm în fața unei situații disperate, chiar dacă Bucureștiul a reintrat în scenariul roșu.

Medicul Doina Azoicăi a comentat, ÎN EXCLUSIVITATE pentru FANATIK, apariția primelor cazuri de pacienți infectați cu tulpina sud-africană: „Asistăm la un fenomen cumva normal. Atât la București, cât și la Pitești, găsim și tulpina venită din Marea Britanie. Nu se poate spune că o tulpină sau alta este „mai rea”, ca și când ar fi cataclismul Pământului. Nu este chiar așa! Vorbim despre tulpini mutate. Știu că vaccinurile existente au o eficiență demonstrată pentru tulpina din Marea Britanie și pentru cele prevalente. Așteptăm ca producătorii de vaccinuri să ne confirme sau să ne infirme dacă acestea oferă protecție și în cazul tulpinei sud-africane”.

ADVERTISEMENT

Referitor la agresivitatea acestor noi forme și mai ales la posibilitatea apariției unui nou tip de tratament, mai ales odată cu apariția unor noi tulpini, specialista în epidemiologie a precizat: „Toate aceste tulpini sunt violente, atâta timp cât este o probabilitate foarte mare. Unii fac forme asimptomatice, alții capătă forme de terapie intensivă… Absolut toate variantele trebuie privite cu toată seriozitatea. Apariția acestei noi tulpini este mai mult o bombă mediatică. Totuși, nu e cazul să înnebunim lumea! Absolut toate aceste forme ale virusului pot deveni mortale. Este necesară o supraveghere genetică a tulpinilor care circulă, pentru a cunoaște exact tipul fiecăreia și zona de extindere. În același timp, trebuie să ne protejăm ca și până acum și să aplicăm măsurile pe care le cunoaștem. Nu există o altă stategie…”

Doina Azoicăi, medic specialist în epidemiologie: „Modificarea tulpinei din Africa de Sud nu schimbă structura virusului!”

Am întrebat cu naivitatea… „ne-specialistului” dacă avem de-a face cu „tulpini personalizate”, cu ghilimele de rigoare. Extinderea tulpinii existente în Africa de Sud fusese deja prognozată de cei avizați, cu o săptămână înaintea apariției cazurilor de la București și de la Pitești. „Aceste mutații sunt modificări care se petrec și în cazul altor virusuri, precum cel gripal. Cu cât o tulpină, ca și aceea din Africa de Sud, circulă și infectează tot mai multe persoane, ea înregistrează modificări, deoarece virusul se adaptează și dorește să supraviețuiască. Aceste mutații, produse în mod natural, sunt rezultanta faptului că virusul afectează populații largi. Pentru lumea medicală, nu este o surpriză. Dar aceste modificări nu schimbă complet structura virusului, adică, în urma lor să apară, cumva, un alt tip de Coronavirus. Este exact același tip… A fost dovedit faptul că tulpina din Marea Britanie, care a avut o serie de modificări specifice, a avut o contagiozitate mai mare, dar nu cu o gravitate atât de crescută. În concluzie, aceste tulpini nu sunt individualizate, ci se datorează fenomenului de circulație a virusului”, a venit răspunsul.

ADVERTISEMENT

Am revenit la discuția legată de situația din Serbia. Acolo, deși vaccinarea a debutat cu serul produs de Pfizer, „la modă” este remediul „made in Rusia”, numit Sputnik V, iar rata infectărilor a crescut, într-o săptămână, cu câteva mii. Întrebarea legitimă este dacă și în România ne putem aștepta la o asemenea creștere, deși vaccinul rusesc nu este brevetat în țara noastră. Avem, în schimb, trei tipuri de antidot, iar populația dorește să-l aleagă pe cel mai bun. Dacă există cumva „cel mai bun”….

„Situația din Serbia este, într-adevăr, deosebită. Nu există, însă, similitudini cu aceea din România. Trebuie să avem răbdare, în sensul că vaccinarea se face sistematic, iar la nivel mondial vorbim despre peste 260 de milioane de doze. O mare parte a populației a fost vaccinată, dovada faptului că și în România au fost făcute 1 milion de doze. Pentru a opri răspândirea virusului este necesar să ajungem la o campanie de vaccinare de 70%. În principiu, orice pandemie, precum fiecare fenomen biologic, evoluează în valuri. Până vom ajunge la o protecție de peste 70% a populației, ca să putem afirma că, într-adevăr, vaccinarea a influențat cursul pandemiei, ne putem aștepta la aceste valuri epidemice, specifice fenomenului biologic. Logic este să luăm în considerație faptul că populația din Israel este cea mai reprezentativă din punctul de vedere al procentului de vaccinări. În jur de 50% dintre cetățenii israelieni sunt vaccinați. În studiile pe care le derulează, israelienii demonstrează că vaccinarea a scăzut rata de infecție, dar nu a jugulat complet fenomenul”, a explicat medicul Doina Azoicăi.

ADVERTISEMENT

Vaccinul german, încă neautorizat în Europa

Există voci care vorbesc despre o posibilă „psihoză a vaccinului”. Se vorbește despre cele trei seruri „clasice”, dar și despre antidoturile produse în Germania, Israel și Rusia. La nivel mondial, a apărut o serie de întrebări firești, legate de diferențele dintre acestea și mai ales de eficacitatea lor. Chiar și în România, mulți cetățeni așteaptă sosirea dozelor din Germania și din Israel, vaccinuri care nu presupun rapelul.

Doina Azoicăi a fost fermă: „Nu! Eu nu percep aceste discuții ca pe o psihoză! Pentru că ați amintit de sârbi și de vaccinul rusesc, noi respectăm normele europene. În Europa, sunt utilizate cele trei vaccinuri aprobate de Agenția Europeană a Medicamentelor, respectiv Pfizer, Moderna și Oxford – AstraZeneca. În continuare, vom imuniza populația cu aceste trei preparate vaccinale, care sunt sigure și oferă o protecție de foarte bună calitate. Vaccinul german și cel israelian, care – într-adevăr – nu presupun rapel, vor ajunge în țara noastră doar în situația în care vor primi avizul Agenției Europene a Medicamentelor. Deocamdată, nici măcar vaccinul german nu este autorizat”.

ADVERTISEMENT

Uniunea Europeană și mai ales Germania au trimis, recent, în Serbia, echipamente de protecție suplimentare. Chiar dacă specialiștii îndeamnă la calm, este firesc să ne întrebăm dacă am putea ajunge într-o situație similară. „Oamenii s-au ajutat între ei, dar, repet, nu trebuie să creăm o situație de panică pentru că Serbia a primit acest sprijin. Expedierea acestor materiale de protecție ține de acordurile existente între țări. Cu toate că în multe dintre țările membre UE numărul cazurilor va crește în timpul acestui al treilea val, nu este cazul să creăm o situație alarmantă”, a considerat persoana intervievată.

Să privim liniștiți numărul de locuri din secțiile de terapie intensivă?

România se confruntă deja cu „valul 3” al pandemiei. Din nefericire, la București, dar și în alte zone ale țării, locurile libere în secțiile de terapie intensivă scad, de la oră la oră…

Doina Azoicăi susține că „avem de-a face cu o situație dramatică, dat fiind faptul că creșterea mare a numărului de cazuri antrenează și o evoluție a numărului de persoane care pot dezvolta forme grave și care necesită îngrijire specială, în secțiile de terapie intensivă. Există aceleași soluții, care au fost luate în și cazul valului anterior. Deocamdată, nu trebuie să considerăm că există un nivel de panică. Chiar dacă, în unele zone, aceste spații pentru terapie intensivă sunt mai rare, problema se rezolvă prin disponibilizarea unor zone corespunzătoare și a spitalelor care nu au o încărcătură atât de mare de pacienți. Nu văd de ce ar trebui să privim situația atât de dramatic, pentru că, la nivelul țării, numărul de persoane spitalizate la terapie intensivă este un pic mai mare de 1.000. Nu se poate spune că asistăm la o creștere exponențială, de la o zi la alta”.

Medicul a oferit precizări și în privința modului în care trebuie să privim această nouă etapă a pandemiei. „Ne aflăm în fața posibilului debut al acestei perioade, pe care o numim „valul 3”. Într-adevăr, luni au fost peste 2.000 de cazuri, marți – 3.000, miercuri și joi s-a ajuns la 4.200 și tot așa… Categoric, asistăm la o creștere evidentă, iar acest lucru este semnalat nu doar în România, ci în toate țările. Totuși, repet, de aici pâna la a intra în panică este cale lungă. Deocamdată nu asistăm la o situație alarmantă. Nu știu ce va fi, pentru că nu sunt clarvăzătoare… Important este să ajungem la o rată de vaccinare cât mai rapidă, iar, din acest punct de vedere, la 15 martie, vom intra în etapa a treia. În România, asistăm la un fenomen pozitiv, chiar și față de alte țări care se laudă cu un standard de viață mai crescut. La fel de importantă este respectarea măsurilor „clasice” de protecție, inclusiv de către persoanele vaccinate”, a încheiat Doina Azoicăi.

Doina Azoicăi, doctor în medicină și decan al Facultății din Iași

Doina Azoicăi este medic primar în Epidemiologie, cu o experiență de peste 10 ani. Are o bogată activitate științifică și este membru al Comisiei CNATDCU Medicina, în domeniul științelor biologice și biomedicale fundamentale, al Comisiei de examinare pentru asigurarea calității în domeniul medical și în alte foruri de specialitate. În anul 2007, a contribuit la înființarea Laboratorului de Epidemiologie Moleculară, în cadrul Disciplinei de Asistență Primară a Stării de Sănătate și Epidemiologie. A fost decan al Facultății de Medicină din Iași și a obținut diploma de Doctorat în domeniul de studiu „Metodologia cercetării clinice”.

 

ADVERTISEMENT