News

Epidemiologul Emilian Popovici: „Valul 4 se va autoelimina, dar nu vor fi zile ușoare”

Medicul epidemiolog Emilian Popovici crede că valul patru al pandemiei va lua sfârșit atunci când vor rămâne foarte puține persoane neinfectate.
10.10.2021 | 15:14
Epidemiologul Emilian Popovici Valul 4 se va autoelimina dar nu vor fi zile usoare
ADVERTISEMENT

Emilian Popovici a afirmat că nivelul ridicat de contagiozitate al variantei Delta combinată cu rata mare de infectare cu Covid-19 va face ca virusul să se răspândească accelerat până în punctul în care nu va mai avea pe cine infecta.

Epidemiologul susține că astfel valul patru „se va autoelimina” întrucât va rămâne fără un segment de populație pe care să-l infecteze, cu excepția persoanelor vaccinate care însă au o imunitate sporită la boală.

ADVERTISEMENT

Popovici a estimat că vârful acestui val va fi atins la mijlocul acestei luni, după care va urma o perioadă de platou, în care numărul de infectări zilnice va rămâne  relativ constant.

Odată atins vârful valului 4, numărul infectărilor se stabilizează

Acel 1% care este infectat va infecta în cazul variantei Delta alte 8 persoane. E foarte important ca oameni să se vaccineze. Doza 3 aduce beneficii nete, readuce protecția față de infecție”, a declarat, într-o emisiune la Pro TV, conf. dr. Emilian Popovici (Societatea Română de Epidemiologie), transmite DC News.

ADVERTISEMENT

Faptul că valul 4 se va autoelimina nu este neapărat o veste bună pentru că infectarea pe scară largă a populației înseamnă un număr mare de decese și suprasolicitarea sistemului medical.

Acest val al pandemiei se va autoelimina datorită contagiozității ridicate a variantei Delta care va infecta un număr foarte mare de persoane în timp foarte scurt. În 4 luni acest val să va autoelimina, dar nu vor fi zile ușoare.

ADVERTISEMENT

Problema va fi maximă în vârf de val care nu va fi o zi, ci va fi un platou.

Eu apreciez că se va ajunge la vârf de val la jumătatea lunii octombrie”, a explicat Emilian Popovici.

Potrivit raportării de duminică a Grupului de Comunicare Strategică, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 10.400 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT

Rata de infectare la nivel național este de 7,29‰, zonele cele mai afectate fiind județele Ilfov – 14,29‰ și Timiș – 9,98‰ și municipiul București – 13,60‰.

Au fost înregistrate 211 noi decese, iar numărul persoanelor internate la ATI este de 1.603.

ADVERTISEMENT