News

Epidemiologul Octavian Jurma avertizează: ”În septembrie putem avea 1.500 de pacienți la ATI”

Avertisment sever lansat de Octavian Jurma. Epidemiologul spune că în septembrie putem avea 1.500 de pacienți la ATI.
24.08.2021 | 14:56
Epidemiologul Octavian Jurma avertizeaza In septembrie putem avea 1500 de pacienti la ATI
Octavian Jurma critică întârzierea restricțiilor. Foto colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În debut de val 4 al infectărilor cu Covid-19, vine un nou avertisment sever al specialiștilor. Medicul și cercetătorul Octavian Jurma a emis un mesaj cu adevărat alarmant.

După analizele acestuia, în România se va ajunge până în octombrie la cel puțin 5.000 de cazuri de Covid-19 pe zi.

ADVERTISEMENT

Și mai îngrijorător este faptul că secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă ar putea fi din nou pline. Același Jurma anticipează că în luna septembrie vom avea 1.500 de persoane internate în stare gravă la ATI.

Avertisment sever lansat de epidemiologul Octavian Jurma: ”În septembrie putem avea 1.500 de pacienți la ATI”

Marți, 24 august, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, în bilanțul zilnic, o nouă creștere a numărului de pacienți aflați în stare gravă la ATI. Am trecut de 200 de cazuri (203).

ADVERTISEMENT

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, epidemiologul Octavian Jurma spune că dacă rata de dublare a cazurilor se va menține în acest ritm, în luna septembrie vom avea 1.500 de persoane internate în stare gravă la terapie intensivă.

Creșterea va fi una accelerată. Astfel, în această săptămână putem ajunge la 250 de pacienți ATI, în debutul lui septembrie la 500 și la 1.000 în preajma startului de an școlar.

ADVERTISEMENT

”Îngrijorătoare este evoluția numărului de grav bolnavi (internați în spitale) și foarte grav bolnavi (internați la ATI). Accelerația numărului mediu de internări la ATI a crescut constant în ultimele 5 săptămâni și a ajuns la 60%

Acest lucru înseamnă că numărul de cazuri foarte grave se acumulează chiar mai mare decât a numărului de cazuri noi și că numărul de internați la ATI va ajunge la 250 de cazuri în aceasta săptămână, la 500 în prima săptămână din septembrie și la 1.000 în săptămâna deschiderii școlilor.

ADVERTISEMENT

La cât a fost guvernul de preocupat de relaxare nu cred a mai avut timp cineva de mărirea numărului de paturi la ATI mai ales dacă au crezut ca vârful valului 4 va fi de 1.500 de cazuri pe zi.

Chiar dacă, repet dacă, numărul de cazuri va evolua relativ optimist (accelerația va scădea cu 10% în fiecare săptămână) numărul de paturi necesar la ATI va ajunge la 1500 la finalul lunii septembrie/începutul lunii octombrie.

Din nefericire odată depășită capacitatea de internare la ATI, numărul de internări la ATI se va plafona dar va creste mortalitatea în rândul celor care nu mai au acces la ATI”, scrie medicul în mediul online.

Octavian Jurma: ”Vârful infectărilor: 5.000 de cazuri în octombrie”

În ceea ce privește numărul zilnic de cazuri noi, acesta va crește și el destul de accelerat. Dacă în preajma deschiderii școlilor vom avea circa 1.500 de infectări, în octombrie situația va fi și mai critică: ”în cel mai ferici caz vor fi 5.000 de cazuri”.

”Cel mai optimist scenariu realist pe care l-am contemplat până acum este că valul 4-Delta va fi la fel de grav ca valul 3-Alpha. Orice alt scenariu anunțat de politicieni a fost doar o declarație politică, adica newspeak pentru ‘minciuna’, fără nicio baza în realitatea obiectivă, doar în imaginația colectivă.

Astfel era clar încă din iulie că vom atinge în cel mai fericit caz 1.500 pe cazuri la deschiderea școlilor și la fel de clar că acest nivel nu va fi în nici un caz vârful cum susțin încă autoritățile. În cel mai optimist scenariu încă realist, vârful va fi în jurul a 5000 de cazuri pe zi în octombrie”, mai scrie Dr. Jurma pe Facebook.

ADVERTISEMENT
Tags: