News

Episcopul catolic emerit de Iași a fost diagnosticat cu COVID-19. Petru Gherghel este internat în spital

14.11.2020 | 15:55
Episcopul catolic emerit de Iasi a fost diagnosticat cu COVID19 Petru Gherghel este internat in spital
ADVERTISEMENT

Episcopul romano-catolic de Iași, Petru Gherghel, se află internat în spital în urma infectării sale cu coronavirus.  Medicii îl țin sub supraveghere din cauza vârstei înaintate.

Anunțul îmbolnăvirii sale a fost făcut pe pagina de Facebook a Episcopiei romano-catolice din Iași, de către preotul Adrian Blăjuț.

ADVERTISEMENT

Dragi prieteni, vă rugăm să-l purtați în rugăciune pe PS Petru Gherghel, episcop emerit, care, de câteva zile, este internat într-un spital din Iași pentru mai multe investigații, fiind confirmat pozitiv cu SARS-CoV-2”, a scris Adrian Blăjuț.

Potrivit acestuia, forma bolii este una ușoară, însă medicii preferă să-l țină internat din cauza vârstei înaintate, Petru Gherghel având 80 de ani.

ADVERTISEMENT

În aceste momente, starea Preasfințitului Petru este stabilă, rămânând sub supravegherea medicilor. Forma bolii este una ușoară, dar medicii continuă să-l supravegheze având în vedere vârsta înaintată a Preasfinției Sale. Preasfințitul Petru ne-a spus să vă transmitem că vă mulțumește tuturor celor care vă gândiți și vă rugați pentru sănătatea Preasfinției Sale”, se mai arată în postarea clericului catolic.

Petru Gherghel a condus episcopia catolică din Iași timp de 19 ani

Petru Gherghel are calitatea de episcop emerit întrucât nu-și mai exercită atribuțiile sacerdotale din august 2019, când a conducerea episcopiei a fost preluată de către Iosif Păuleț.

ADVERTISEMENT

Petru Gherghel s-a născut la 28 iunie 1940, în localitatea Gherăeşti, judeţul Neamţ. A absolvit Şcoala de Cantori în anul 1959 la Iaşi şi Institutul Teologic “Sfântul Iosif” din Iaşi în anul 1965. A fost hirotonit preot la 29 iunie 1965 la Alba-Iulia de către episcopul Marton Aron.

A activat ca vicar la Barticeşti (1 ianuarie 1966 – 1 iulie 1967) şi Rădăuţi (2 iulie 1967 – 31 octombrie 1970). La 1 noiembrie 1970, a fost numit profesor la Seminarul din Iaşi, iar în martie 1975 rector la acelaşi seminar se arată pe pagina web a episcopiei de Iași.

ADVERTISEMENT

Pe 14 martie 1990, papa Ioan Paul al II-lea l-a numit pe Mons. Petru Gherghel episcop de Iaşi. Consacrarea a fost oficiată la Seminarul din Iaşi, la 1 mai, acelaşi an, de către cardinalul Angelo Sodano, co-consacratori fiind ÎPS Ioan Robu şi de PS Reinhard Lettmann (episcop de Münster).

ADVERTISEMENT