News

Episcopul Devei și al Hunedoarei a murit de Covid-19, la doar 52 de ani. ÎPS Gurie avea plămânii afectați în proporție de 85%

Înaltul prelat avea doar 52 de ani și urma să fie transferat joi, cu elicopterul, la Spitalul Județean din Târgu Mureș.
21.10.2021 | 15:35
Episcopul Devei si al Hunedoarei a murit de Covid19 la doar 52 de ani IPS Gurie avea plamanii afectati in proportie de 85
ADVERTISEMENT

Părintele episcop Gurie (52 de ani), episcop al Devei și al Hunedoarei, fusese internat vineri, 8 octombrie, la Spitalul Județean de Urgență Deva, fiind transferat ulterior la secţia ATI. De patru zile, înaltul prelat era intubat, ca urmare a agravării stării sale de sănătate.

”Bolnavul este în curs de transfer la elicopter. Să sperăm că va rezista acestui transfer fără alte incidente”, declarase directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva, Lucian Miron, în această dimineață, când încă se mai spera în salvarea pacientului.

ADVERTISEMENT

Părintele era în stare gravă și era intubat de câteva zile

În momentul internării în unitatea medicală de la Deva, părintele avea plămânii afectați în proporţie de 85%, ceea ce a determinat ca doctorii să aibă un pronostic rezervat în privința evoluției stării de sănătate a pacientului.

Născut acum 52 de ani în localitatea Huţa – Chiuieşti (județul Cluj), episcopul Gurie (Grigorie Georgescu pe numele de mirean) a terminat Seminarul Teologic din Craiova, în 1992, după care a absolvit Facultatea de Teologie din Bănie (1996).

ADVERTISEMENT

Ca specializare, regretatul episcop a urmat și cursurile Facultății de Teologie Catolică din Padova (Italia), având apoi lucrarea de doctorat la Institutul de Teologie Pastoral-Misionară din Padova (1997-2001).

Gurie era episcop din noiembrie 2009

Părintele Gurie a fost hirotonit ierodiacon (februarie 1990) şi ieromonah (1992), apoi a fost eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Craiova. În momentul înfiinţării Episcopiei Devei şi Hunedoarei, Gurie a fost ales episcop titular al eparhiei şi înscăunat la Deva pe 29 noiembrie 2009.

ADVERTISEMENT

În ultima Pastorală de Paști, părintele Gurie scrisese despre cele trei Românii care au descoperit bucuria de a exista în Dumnezeu, ”românii care au regăsit Ortodoxia în diaspora, românii din Cer, care ne îndeamnă tainic să prăznuim cu ei omorârea morții, și România profundă, care încearcă să călăuzească țara prin rugăciune”. 

”Printre străini, unii dintre conaționalii noștri au redescoperit valoarea Ortodoxiei și puterea ei de a schimba în bine viețile oamenilor. Acum, de Paști, unii dintre ei au sosit acasă. De ce? Pentru a gusta bucuria împreună cu noi!”, amintea în primăvară regretatul ierarh, plecat joi într-o lume mai bună, la doar 52 de ani.

ADVERTISEMENT

”Ortodoxia ne invită întotdeauna la viață din abundență, la descoperirea bucuriei de a exista în iubirea lui Dumnezeu, la realitățile esențiale ale lumii, la orizonturile fericite proclamate de Împărăția Cerurilor”, sublinia atunci părintele episcop.

”România profundă este România oamenilor cinstiți”

”În lumea eternei fericiri, sunt contemporani toți înaintașii noștri români, vorbind între ei și cugetând la neamul pe care l-au slujit: Daniil Sihastrul, Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul, Mihai Eminescu, Ecaterina Teodoroiu, Lucian Blaga, adică toți cei despre care noi am auzit din manualele de școală”, nota episcopul Gurie.

”Aceștia ne îndeamnă tainic, ca astăzi, de marele Praznic, împreună cu ei: «să prăznuim omorârea morții, sfărâmarea iadului și începătura altei vieți, veșnice!»”. România profundă este România oamenilor cinstiţi, care se încăpăţânează să refuze polarizările şi extremismele. E România care nu se vede, care e deseori ignorată, nefiind prezentată la ştiri”, preciza atunci Episcopul Devei și Hunedoarei.

Regretatul prelat avusese și o remarcabilă activitate editorială. Episcopul Gurie era coautor al volumelor ”Meditaţii duhovniceşti la sfârşit de modernitate” (1999) şi ”Despre mântuirea sufletului în era postindustrială” (2001), predând din 2011, ca profesor suplinitor, la Facultatea de Teologie din Alba Iulia.

ADVERTISEMENT
Tags: