News

Episcopul Hușilor, mesaj dur la adresa patriarhului Kiril. „Ar trebui să simțim în sufletul nostru durerea tuturor ucrainenilor”

Episcopul Huşilor, Ignatie, a avut un mesaj de Paște critic la adresa patriarhului Kiril al Moscovie, un susținător al războiului declanșat, susținând că trebuie să ne gândim la suferința ucrainenilor.
23.04.2022 | 15:17
Episcopul Husilor mesaj dur la adresa patriarhului Kiril Ar trebui sa simtim in sufletul nostru durerea tuturor ucrainenilor
Episcopul Ignatie a criticat mesajul pro-război al patriarhului Kiril. Sursa foto: Basilica.ro
ADVERTISEMENT

Episcopul Huşilor a transmis sâmbătă că este alături cu gândul de cetăţenii ucraineni, greu încercaţi în această perioadă, şi că se roagă pentru cei care experimentează durerea războiului şi frica morţii, neputându-se bucura de sărbătoarea Învierii Domnului.

Episcopul Huşilor, mesaj dur pentru patriarhul Kiril

Episcopul Huşilor, Ignatie, a susținut că acest război nu poate fi justificat și a criticat încercările patriarhului Moscovei de a găsi explicaţii pentru conflictul din Ucraina.

ADVERTISEMENT

„Dacă suntem sinceri cu noi înşine şi ne asumăm la modul responsabil valorile Evangheliei, vom constata cu maximă precizie şi maximă pregnanţă că duhul acesteia nu poate să fie decât unul de pace, de lumină, de bucurie. În niciun fel nu poate fi justificat războiul în numele credinţei sau în numele apărării unor valori perene, care în societatea noastră în care trăim sunt din ce în ce mai sabotate sau dinamitate.

Patriarhul Kiril al Moscovei a justificat într-un fel războiul, din punct de vedere moral chiar metafizic, ceea ce din punctul meu de vedere este o abordare într-o totală disonanţă şi discordanţă faţă de Evanghelie. Noi, ca ortodocşi, ca cei care împărtăşim aceeaşi credinţă, facem parte din aceeaşi biserică ortodoxă, ar trebui să simţim în sufletul nostru durerea tuturor ucrainenilor care, din păcate, în noaptea de Paşti, nu se vor putea bucura de tot ceea ce înseamnă această explozie de lumină, de bucurie pe care o presupune Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos”, se arată în mesajul Episcopului Hușilor.

ADVERTISEMENT

Acesta a subliniat că resimte durerea prin care trec cetățenii ucraineni fără a manifesta în acest caz, ceea ce a numit a fi „efuziuni sentimentale nefondate”.

„Eu resimt această durere şi o mărturisesc cu maximă sinceritate şi fără a manifesta efuziuni sentimentale nefondate. Resimt această durere şi mă gândesc la creştinii ortodocşi ucraineni, care în noaptea de Paşti nu vor putea să meargă la Înviere”, a mai precizat Ignatie.

ADVERTISEMENT

Și patriarhul Daniel a vorbit despre refugiații ucraineni

Și Patriarhul Daniel a vorbit, în mesajul său transmis cu ocazia sărbătorii Învierii Domnului, despre drama prin care trec cetățenii ucraineni.

„Sărbătoarea Sfintelor Paşti ne îndeamnă pe toţi creştinii să împărtăşim celor din jurul nostru bucuria şi pacea lui Hristos prin rugăciune şi fapte bune. În mod deosebit să ne rugăm pentru încetarea războiului în Ucraina şi să ajutăm pe refugiaţii ucraineni.

ADVERTISEMENT

De asemenea, să arătăm preţuire şi iubire milostivă tuturor oamenilor bolnavi şi întristaţi, bătrâni şi singuri, dar şi copiilor din familiile sărace. Totodată, să păstrăm în iubirea noastră frăţească pe toţi românii aflaţi în jurul graniţelor României şi în diaspora română. Cu prilejul sărbătorii Sfintelor Paşti vă adresăm tuturor doriri de pace şi bucurie, sănătate şi fericire dimpreună cu salutarea pascală „Hristos a înviat! Adevărat a înviat!””, a afirmat Patriarhul Daniel în mesajul cu ocazia Sărbătorilor Pascale.

Dacă patriarhul Kiril al Moscovei a fost un susținător al invaziei Ucrainei, emițând chiar o serie de justificări metafizice pentru acest război, în mesajul său transmis sâmbătă a pledat pentru pace și depășirea conflictelor.

„Azi, când lumea este dezbinată de conflicte şi contradicţii, când ura, frica şi ostilitatea şi-au făcut sălaş în inimile multor persoane, este important să nu uităm de credinţa creştină şi de a ne arăta iubirea faţă de semenii noştri, singura care poate vindeca rănile provocate de rău şi de falsitate”, a transmis patriarhul Kirill

Acesta a făcut și un apel la menţinerea „unităţii între creştinii ortodocşi” şi la rugăciune pentru „triumful unei păci durabile”.

ADVERTISEMENT