News

Epurări printre românii decorați de șeful statului. Colaboratorii Securității sunt primii vizați

Colaboratorii Securității ar putea să piardă automat toate decorațiile acordate de către statul român, precum și privilegiile care decurg ca urmare a decorării.
07.10.2021 | 19:00
Epurari printre romanii decorati de seful statului Colaboratorii Securitatii sunt primii vizati
Medicul Șerban Brădișteanu și fostul ministru al Justiției Rodica Stănoiu ar putea fi excluși din Ordinul „Steaua României”/ Colaj; Fanatik
ADVERTISEMENT

Un proiect de lege depus la Senat prevede ca persoanelor care au colaborat cu Securitatea să li se retragă automat decorațiile acordate după anul 1989. Măsura îi vizează în egală măsură și pe angajații Securității implicați în acte de poliție politică.

În termen de 3 luni de zile de la eventuala adoptare a legii, toate persoanele decorate până acum vor trebui să semneze o declarație pe proprie răspundere în care să spună că nu au colaborat cu organele represive ale statului român.

ADVERTISEMENT

Totodată, vor fi excluse din ordinele naționale și persoanele care au fost condamnate la închisoare cu executare, însă nu au ajuns la penitenciar întrucât au executat pedeapsa sub supraveghere. Prevederile vizează persoane precum medicul Șerban Brădișteanu și fostul ministru al Justiției, Rodica Stănoiu.

Legislația ambiguă lasă decorațiile penalilor

Proiectul de lege a fost elaborat de către doi senatori de Timiș, Nicu Fălcoi și Raoul Trifan, și semnat de întregul grup parlamentar al USR. Cei doi argumentează necesitatea proiectului prin faptul că sunt persoane care au comis fapte dezonorante dar care, din cauza unor neclarități ale legislației, și-au păstrat decorațiile primite anterior.

ADVERTISEMENT

Potrivit articolului 52 din Legea 29/2000 privind sistemul național de decorații, calitatea de membru al unui ordin se poate pierde în urmatoarele situaţii:
a) condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la pedeapsă privativă de libertate;
b) pentru fapte dezonorante, altele decat cele prevăzute la lit. a), care aduc prejudicii morale membrilor ordinului.

Inițiatorii susțin că aceste prevederi sunt prea vagi și nu au oferit un temei legal suficient pentru retragerea decorațiilor unor persoane care nu merită.

ADVERTISEMENT

Un astfel de exemplu se referă la faptul că persoanele condamnate la pedeapsa privativă de libertate cu suspendarea executării acesteia prin sentință definitivă nu își pierd automat și distincțiile primite de la statul român, deoarece nu există un articol specific care să stipuleze acest lucru, cu toate că este lesne de înțeles că, odată cu primirea unei sentințe definitive, aceste persoane nu mai au de facto calitatea de cetățeni onorabili, prin urmare nu mai merită distincția primită de la președintele României”, se spune în expunerea de motive.

Medicul Brădișteanu și Rodica Stănoiu, vizați de proiectul USR

Deși nu este menționat explicit numele, ca exemplu este dat medicul Șerban Brădișteanu, decorat în anul 2002 cu Ordinul „Steaua României”, în rang de Mare Ofițer, iar în 2010 cu Ordinul „Meritul Sanitar”, în rang de Cavaler. În 2015, Brădișteanu a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendarea executării, sub supraveghere, a pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 3 ani pentru favorizarea făptuitorului. Este vorba de dosarul referitor la încercare de suicid a lui Adrian Năstase care apoi a fost internat în spital de către Brădișteanu, deși fostul prim-ministru tocmai fusese condamnat definitiv și urma să fie întemnițat.

ADVERTISEMENT

În acest caz, persoanei respective nu i-au fost retrase cele două ordine, chiar dacă a fost condamnată la o pedeapsă privativă de libertate de un an de închisoare pe motivul că acesta nu a executat pedeapsa în regim de detenție într-un penitenciar, măsura dispusă de instanța de judecată fiind aceea de suspendare a executării pedepsei sub supraveghere”, precizează inițiatorii referindu-se la cazul lui Brădișteanu.

Prin modificarea propusă, decorațiile se vor pierde în cazul condamnării definitive la pedeapsă privativă de libertate, „indiferent de modul de individualizare a executarii pedepsei”.

Mai gravă este situația în care colaboratorii Securității sunt onorați de către statul român chiar și după ce a fost dezvăluită relația lor cu instituțiile represive ale regimului comunist. Deși nici în acest caz nu este menționează numele, reprezentanții USR o dau ca exemple pe Rodica Stănoiu, fost ministru al Justiției în guvernul Năstase: „Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a stabilit, prin decizie definitivă, că persoana respectivă a desfășurat activități de poliție politică (…) din anul 1983 până în anul 1987 și că a semnat note informative. Contestația acestei persoane a fost respinsă ca nefondată de Curtea de Apel și a rămas definitivă prin decizia pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de contencios administrativ și fiscal.

Ca și în cazul lui Brădișteanu, Rodica Stănoiu încă figurează printre membrii Ordinului Steaua României, în rang de Cavaler, decorație pe care a primit-o de la președintele Ion Iliescu în 2002. Inițiatorii susțin că, pe lângă cei doi, sunt zeci de persoane care ar trebui să-și piardă decorațiile fie din cauza condamnărilor primite, fie pentru colaborarea cu Securitatea.

ADVERTISEMENT