News

Erdogan acuză SUA, parteneri în NATO, că alimentează terorismul în Siria: ”Au trimis cantități mari de arme”

Noi tensiuni la nivel diplomatic între Ankara și Washington. Liderul turc, Recep Tayyip Erdogan, acuză SUA, partener în NATO, că alimentează terorismul din Siria.
19.08.2022 | 17:45
Erdogan acuza SUA parteneri in NATO ca alimenteaza terorismul in Siria Au trimis cantitati mari de arme
Recep Tayyip Erdogan, acuzații grave față de SUA: ”Alimentează terorismul în Siria”. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

După ce în februarie 2022 acuza SUA și UE că amplifică tensiunile dintre Rusia și Ucraina, liderul turc Recep Tayyip Erdogan revine cu o serie de declarații controversate.

Recep Erdogan, acuzații grave față de SUA: ”Alimentează terorismul în Siria”

Vineri, 19 august, liderul de la Ankara a acuzat SUA că ”alimentează terorismul” în Siria. În opinia lui Erdogan, acest lucru se întâmplă prin trimiterea de arme către ”grupări teroriste”. Acesta a făcut referire în principal la miliţiile kurdo-siriene, relatează Rudaw.Net.

ADVERTISEMENT

Statele Unite ale Americii nu pot spune că nu au alimentat terorismul. Cei care alimentează terorismul în Siria sunt, în primul rând, Statele Unite şi forţele coaliţiei (conduse de SUA), au făcut-o într-un mod nemilos şi încă o fac”, a acuzat preşedintele turc.

Ankara și-a intensificat recent atacurile asupra zonelor din nordul și nord-estul Siriei (Rojava). A fost vizată Unitatea de Protecție a Poporului (YPG), coloana vertebrală a Forțelor Democratice Siriene (SDF), aliate de SUA, pe care le consideră afiliate Kurdistanului.

ADVERTISEMENT

Erdogan: ”SUA au trimis cantități mari de arme și muniții în Siria”

În declarația sa de vineri, Erdogan a mai spus că administrația de la Washington a trimis mari cantităţi de arme, muniţii şi alte materiale în Siria.

Aici, din 2015, Statele Unite au o alianţă cu miliţia kurdo-siriană Forţele de Protecţie Populară (YPG), pe care o sprijină împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

ADVERTISEMENT

Liderul de la Ankara a adăugat că SUA au sprijinit și organizațiile teroriste din Irak, fără a oferi exemple. A spus doar că ”dacă astăzi există tulburări în Irak, America stă în spatele lor”.

Ca şi când asta nu ar fi fost de ajuns, în Irak au oferit acelaşi sprijin. Cui? Din nou organizaţiilor teroriste”, a spus Erdogan.

ADVERTISEMENT

Erdogan a mai amintit că Turcia este în contact permanent cu Rusia pentru ”lupta împotriva terorismului în nordul Siriei”. Acesta a fost un subiect pe care l-a discutat cu președintele rus Vladimir Putin în timpul întâlnirii de la Soci, din 5 august.

ADVERTISEMENT
Tags: