Erdogan, anunţ de ultimă oră! Ce se întâmplă cu academiile militare şi cu forţele armate

Ionuţ Cataramă   
in Hotnews
31/07/2016, 18:16
Erdogan, anunţ de ultimă oră! Ce se întâmplă cu academiile militare şi cu forţele armate

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat sâmbătă seara că va închide academiile militare şi va aduce forţele armate în subordonarea directă a ministerului Apărării, într-o încercare de a pune armata sub controlul strict al executivului, după puciul eşuat, transmite Reuters.

Modificările au fost anunţate după ce 1.700 de militari turci au eliberaţi din funcţie în mod dezonorant pentru rolul jucat în lovitura de stat din noaptea de 15-16 iulie.

Erdogan, care a scăpat de capturare în timpul puciului eşuat, a declarat săptămâna trecută că forţele armate turce au nevoie de sânge proaspăt. În rândul militarilor demişi se numără peste 40% din amiralii şi generalii turci.

”Forţele noastre armate vor fi mult mai puternice după acest decret pe care l-am pregătit. Comandanţii forţelor militare vor raporta direct ministerului Apărării. Academiile militare vor fi înschise. În schimb, vom înfiinţa o Universitate Naţională de Apărare”, a declarat liderul turc.

De asemenea, Erdogan a precizat că vrea ca Agenţia Naţională de Securitate şi Statul Major să ajungă sub comanda directă a preşedinţiei. Însă, aceste reforme au nevoie de amendarea constituţiei şi de susţinerea opoziţiei.

Cele două instituţii sunt momentan în subordinea premierului Binali Yildirim. Însă, aducerea acestora sub controlul preşedinţiei ar urmări politica lui Erdogan privind adoptarea unei noi constituţii, bazată pe aducerea unor puteri suplimentare în mâinile liderului de stat.

Erdogan a precizat că numărul persoanelor arestate după lovitura de stat se ridică la 10.137 de persoane. Însă, datele ministerului de Interne arată că peste 18.000 de persoane au fost arestate pentru implicarea în puciul eşuat.

Autorităţile turce îl acuză pe Fethullah Gulen de orchestrarea loviturii de stat. După tentativa de lovitură de stat, au fost arestate 18.000 de persoane – militari, poliţişti, academicieni, profesori universitari, medici, judecători, procurori, funcţionari publici, precum şi jurnalişti – şi au fost concediaţi zeci de mii de angajaţi din toate domeniile, acuzaţi de legături cu mişcarea Gulen.

De asemenea, peste 100 de instituţii media au fost închise de către autorităţile turce, printre care se numără trei agenţii de ştiri, 16 televiziuni, 23 de posturi de radio şi 45 de cotidiene.

Sursă: www.realitatea.net

Ştirea MOMENTULUI

Mahlangu a plecat la Ludogoreţ. Dinamo a confirmat Fanatik. Ce salariu va lua mijlocaşul

Orice informatie si/sau declaratie preluata din acest material se face numai cu citarea sursei FANATIK.RO si, obligatoriu, cu LINK ACTIV catre prezentul material. In caz contrar, persoanele fizice si/sau juridice care incalca drepturile de autor ale FANATIK.RO, prevazute si protejate de Legea nr.8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe, sunt direct raspunzatoare legal pentru orice prejudiciu astfel cauzat.

Închide ×