Erdogan declară STARE de URGENŢĂ în Turcia pentru trei luni

Turcia a declarat starea de urgenţă pentru trei luni în urma tentativei de lovitură de stat eşuate, a anunţat miercuri preşedintele Recep Tayyip Erdogan într-o alocuţiune televizată după...
21.07.2016 | 08:10
Erdogan declara STARE de URGENTA in Turcia pentru trei luni
ADVERTISEMENT

Turcia a declarat starea de urgenţă pentru trei luni în urma tentativei de lovitură de stat eşuate, a anunţat miercuri preşedintele Recep Tayyip Erdogan într-o alocuţiune televizată după reuniuni ale Consiliului Naţional de Securitate şi cabinetului la Ankara.

UPDATE: Ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, a cerut miercuri Turciei să ridice cât mai repede posibil starea de urgenţă impusă după tentativa eşuată de puci de vineri, relatează Reuters. Steinmeier a dat publicităţii miercuri un comunicat, în replică la declararea stării de urgenţă de către Guvernul turc. El a îndemnat cabinetul să protejeze atât statul de drept şi să asigure proporţionalitatea reacţiilor şi măsurilor luate în urma tentativei de puci. Declararea stării de urgenţă face clar, din nou, un lucru: tentativa de puci are un efect profund asupra politicii şi societăţii turce”, a atras atenţia Steinmeier.  “Numai o implicare ce poate fi dovedită în acte ilegale, nu o suspiciune de afiliere politică, ar trebuie să declanşeze o acţiune guvernamentală”, a atras atenţia Steinmeier. “De asemenea, este crucial ca starea de urgenţă să fie restricţionată numai la perioada de timp necesară, după care să fie ridicată cât mai rapid posibil”, a adăugat el.

ADVERTISEMENT

Recep Tayyip Erdogan a făcut anunţul după o reuniune a cabinetului de la Ankara, informează bbc.com.

“Starea de urgenţă este necesară pentru a înlătura această ameninţare cât mai repede posibil”, a declarat Erdogan după reuniunea cabinetului său, la Ankara. El a mai spus că trebuie întărite valorile democraţiei, legea şi libertatea.

ADVERTISEMENT

Erdgan le-a adus un omagiu celor au murit luptând împotriva loviturii de stat, denumindu-i “martiri”. Naţiunea turcă “nu va uita niciodată curajul şi sacrificiul celor care şi-au pierdut viaţa”, a mai spus Erdogan.

“Scopul stării de urgenţă este acela de a face cât mai repede şi mai eficient paşii necesari pentru eliminarea eameninţării la adresa democraţiei din ţara noastră”, a mai spus preşedintele turc, citat de Agenţia Anadolu.

ADVERTISEMENT

Preşedintele turc a atras atenţia, totodată, că pericolul unei tentative de lovitură de stat ar putea să fie încă prezent şi că ar putea să existe “şi alte planuri” de a confisca puterea în ţară”. Erdogan a ţinut să sublinieze că ţările europene nu au dreptul să critice decizia Turciei de a declara stare de urgenţă.

Miercuri dimineaţă, preşedintele turc i-a spus ministrului de Externe francez, Jean-Marc Ayrault “să îşi vadă de treburile lui”, după ce Franţa avertizase Ankara de pericolul unei prăbuşiri după lovitura de stat eşuată din turcia. “Dacă vrea o lecţie de democraţie, poate primi fosrte uşor o lecţie de democraţie de la noi”, a declarat Erdogan într-un interviu acordat Al-Jazeera.

ADVERTISEMENT

Erdogan a mai spus că operaţiunea de “curăţare” din ţară, implementată cu scopul de a-i pedepsi pe cei care au pus la cale lovitura de stat şi pe susţinătorii acestuia va continua, adăugâng că va conlucra cu forţele armate ale Turciei pentru a înlătura “virusul”.

Liderul turc a ţinut să mai precizeze că el şi guvernul său nu vor permite niciodată ca “minoritatea” să domine “majoritatea” în Turcia.

Sursă: romaniatv.net

ADVERTISEMENT