News

Ankara: Mii de oameni, in strada, dupa atentatul de sîmbătă. Poliţiştii au fost atacaţi cu sticle incendiare

UPDATE. Violenţele de la Ankara au escaladat după atentatele de ieri. Protestatarii au fost bătuţi de forţele de ordine şi au ripostat aruncând cu pietre şi cu sticle incendiare....
11.10.2015 | 20:00
Ankara Mii de oameni in strada dupa atentatul de simbata Politistii au fost atacati cu sticle incendiare

UPDATE. Violenţele de la Ankara au escaladat după atentatele de ieri. Protestatarii au fost bătuţi de forţele de ordine şi au ripostat aruncând cu pietre şi cu sticle incendiare.

Sursă: www.antena3.ro

………………………………………………..

UPDATE. Mii de persoane, multe scandand lozinci anti-guvernamentale, s-au strans, duminica, in centrul capitalei Turciei, Ankara, la doar o zi dupa atentatul terorist soldat cu cel putin 95 de morti si sute de raniti, inca nerevendicat.

Manifestantii au vrut sa comemoreze victimele celui mai sangeros atentat din istoria moderna a Turciei, care a socat intreaga natiune cu doar trei saptamani inainte de alegeri, informeaza Hurriyet Daily News.

Anchetatorii suspecteaza ca atentatul sinucigas inregistrat in timpul mitingului pentru pace organizat sambata de fortele pro-kurde din Partidul Democratic al Poporului (HDP) ar fi fost comis de doua persoane.

Liderii partidului acuza fortele de ordine ca i-au atacat si le-au interzis membrilor HDP sa paraseasca zona in timpul carnagiului, ceea ce a dus la cresterea numarului de raniti.

“Asasinul Erdogan” si “politia criminala” au fost doua dintre scandarile care s-au auzit duminica in piata Sihhiye, in timp ce politia a intervenit cu tunuri cu apa pentru a bloca multimea sa se aprope de cladirea Parlamentului sau de Guvern.

Sursă: www.ziare.com

………………………………………………

Circa 10.000 de persoane au denunţat sâmbătă seara la Istanbul responsabilitatea guvernului în dublul atentat sângeros care a vizat o manifestaţie pentru pace a opoziţiei la Ankara, relatează AFP, citată de Agerpres. În spatele unei largi pancarte, care proclama “Noi îi cunoaştem pe ucigaşi”, manifestanţii au huiduit preşedintele islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan şi Partidul său al Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), aflat la putere din 2002. (CLICK PE GALERIA FOTO PENTRU A VEDEA IMAGINILE)

“Erdogan ucigaş”, au scandat ei pe bulevardul Istikal, marea arteră pietonală situată în inima părţii europene a celui mai mare oraş din Turcia.

Importante efective ale poliţiei au încadrat coloana manifestanţilor, care a mărşăluit fără incidente.

Adunări similare au fost semnalate în cursul după-amiezii în special la Diyarbakir, marele oraş din sud-est cu majoritate kurdă din Turcia, unde incidente au izbucnit între manifestanţi şi poliţie, aceasta făcând uz de grenade lacrimogene.

Agenţia de presă turcă Dogan a semnalat de asemenea marşuri de protest la Izmir (vest), Batman, Urfa şi Van (sud-est).

Premierul turc Ahmet Davutoglu declarase anterior că dublul atentat care a vizat sâmbătă manifestaţia pentru pace la Ankara a fost comisă cel mai probabil de doi kamikaze. “Ne confruntăm cu una din acţiunile teroriste cele mai dureroase din istoria republicii noastre”, a spus premierul, denunţând autorii atacului ca fiind “inamici ai umanităţii”.

Întrebat despre eventuale neglijenţe în dispozitivul de securitate al manifestaţiei, Davutoglu a asigurat că toate măsurile fuseseră luate şi a anunţat că poliţia a reţinut doi kamikaze la Istanbul şi Ankara. Şeful guvernului a indicat că nicio revendicare nu i-a parvenit până acum. El a citat trei organizaţii capabile să comită un astfel de atentat: rebelii din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) şi Partidul/Frontul revoluţionar de eliberare a poporului (DHKP-C) de extrema stângă.

Davutoglu l-a criticat de asemenea pe liderul principalului partid prokurd al ţării, Partidul Democratic al Popoarelor (HDP), Selahattin Demirtas, care îl acuzase că are o responsabilitate în dublul atentat de la Ankara.

Sursă: www.romanialibera.ro