News

Eroare majoră la AEP. Datele a 1.300 de experți electorali dezvăluite din greșeală

Datele cu caracter personal a 1.300 de experți electorali au putut fi accesate de pe un mail nesecurizat. Șeful AEP, Toni Greblă, a spus că e vorba de o „eroare umană”
13.04.2024 | 14:30
Eroare majora la AEP Datele a 1300 de experti electorali dezvaluite din greseala
Președintele AEP, Toni Greblă, a precizat că nu a fost o breșă de securitate. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Datele personale, CNP-ul și adresa de domiciliu, a peste 1.300 de experți electorali au putut fi accesate timp de câteva ore de pe un mail nesecurizat. Incidentul s-a produs joi seară, scurgerea de informații fiind raportată vineri de către Autoritatea Națională de Supraveghere a Datelor cu caracter personal.

Eroare majoră la Autoritatea Electorală Permanentă

Președintele AEP, Toni Greblă, a precizat pentru Hotnews că incidentul s-a produs miercuri noaptea spre joi dimineața, atunci când lista cu experții electorali a fost trimisă într-un județ pe unul din mailurile care nu era securizat. Acesta a precizat că e vorba de o eroare umană apărută în contextul în care personalul AEP verifica listele cu semnături ale candidaților.

ADVERTISEMENT

„Miercuri seara, până joi dimineața la ora 2.00, personalul AEP a fost angrenat în operațiunea de numărare și verificare a semnăturilor de la candidații pentru europarlamentare. Ultimul candidat a depus documentația la ora 23.00, miercuri noaptea.

Joi dimineața, pentru că avem un calendar foarte strâns în care trebuie să facem o multitudine de activități, una din activități era să transmitem în teritoriu lista experților electorali. Lista o trimitem în toate județele pe mailuri securizate”, declarat Toni Greblă pentru HotNews.ro, precizând că, dintr-o eroare, în unul dintre județe, această listă nu a fost trimisă la adresa de mail securizată.

ADVERTISEMENT

Președintele AEP a precizat că această listă a fost accesată de circa 30 de persoane, precizând că nu știe dacă aceștia au făcut capturi după datele personale ale experților electorali. Lista cu datele personale ale celor 1.300 de experți electorali cuprinde numele celor care pot fi aleși președinți sau vicepreședinți ai secțiilor de votare.

„Timp de o oră a stat afișat și a putut să fie accesat de pe acest mail. Aproximativ 30-35 de persoane, unii au intrat de două ori, au putut să vadă lista. Nu știm dacă au fost luate capturi sau doar a fost accesată pagina”, a mai precizat președintele AEP, care a spus că în urma acestui incident a fost declanșată o anchetă internă.

ADVERTISEMENT

Nu a fost un atac cibernetic

Președintele AEP, fostul judecător CCR Toni Greblă, a precizat că în acest nu este vorba de un atac cibernetic sau o breșă de securitate în serverele AEP. El a precizat că cel mai probabil lista a fost accesată chiar de cei interesați să vadă dacă se regăsesc printre experții electorali.

„Nu este o breșă de securitate, numele sunt publice, doar datele cu caracter personal nu erau publice. Au apărut CNP-ul și domiciliul. Credem că acest mail a fost accesat de cei interesați de cei interesați să vadă dacă se regăsesc pe listă. Nu cred că cineva a făcut o captură ca să folosească datele cu caracter personal”, a mai spus Toni Greblă.

ADVERTISEMENT

Acesta a precizat că eroarea a apărut în contextul suprasolicitării personalului instituției în condițiile în care funcționarii publici au avut de verificat listele cu semnături ale candidaților. „Dacă permitem unor competitori politici să îi așteptăm până la 12 noaptea să vină cu 200.000 de semnături și după aia o armată de 30–500 de oameni să verifice dacă acestea sunt în ordine.

A fost o suprasolicitare a personalului AEP, am stat până la 02.30 dimineața în ultima zi de depunere a candidaturilor. Poate ar trebui depuse candidaturile până la ora 17.00. Este o întâmplare nefericită, nu cred că are o mare amploare”, a mai spus președintele AEP.

ADVERTISEMENT