Reprezentanții liberalilor au cerut ajutorul Biroului Electoral Central (BEC) pentru a afla dacă șeful statului poate candida, ca independent, pe listele PNL fără a fi nevoie de modificarea legislației.
Demersul a venit după ce partenerii de coaliție de la PSD au decis că nu vor vota modificarea legislativă propusă de liberali, care i-ar fi permis lui Klaus Iohannis să candideze la parlamentare pe listele PNL, fără a demisiona din funcție și fără a fi membru de partid.
Juriștii Partidului Național Liberal nu au atașat și documentele necesare la emailul prin care solicitau un punct de vedere Biroului Electoral Central, au dezvăluit surse din cadrul BEC pentru Antena 3 CNN. Biroul a solicitat liberalilor să trimită și documentele la care făceau referire în email.
Corespondența între cele două entități a dus a o nouă amânare a discutării solicitării liberalilor în cadrul BEC, după ce prima amânare s-a datorat chiar absenței reprezentantului PNL în BEC. Ședința, reprogramată inițial pentru joi, a fost mutată ulterior în ziua de vineri. Reprezentantul PNL în BEC ar trebui să argumenteze și să susțină solicitarea liberalilor.
După ce PSD a anunțat luni că nu va vota în Parlament legea liberalilor, PNL a decis să amâne introducerea proiectului în Biroul Permanent al Senatului și să întrebe BEC dacă președintele poate candida fără modificarea legii.
Dacă modificarea legislativă ar deveni realitate s-ar repeta, după două decenii, ”scenariul Iliescu”. În urmă cu 20 de ani, alegerile parlamentare și cele prezidențiale s-au suprapus, iar Ion Iliescu a avut posibilitatea de a candida pentru un loc de senator din partea PSD, deși nu era membru de partid.
Klaus Iohannis a anunțat deja, prin intermediul unui comunicat transmis de Administrația Prezidențială, că nu va demisiona din funcție și că își va încheia cel de al doilea mandat de președinte la termen.